A rendőrség két nap alatt több mint 250 izraeli arabot tartóztatott le

A rendőrség arab gyanúsítottat tartóztat le, 2021. május 25. - Fotó: Rendőrségi szóvivő

A rendőrség az elmúlt 48 órában több mint 250 izraeli arabot tartóztatott le azzal a gyanúval, hogy az elmúlt két hétben zavargásokban és összecsapásokban vett részt arab településeken és vegyes lakosú városokban. Körülbelül 60-at a fogva tartásuk meghosszabbítása céljából bíróság elé állítottak, a többieket kihallgatás után szabadon engedték. A rendőrség közleménye szerint több ezer rendőr vett részt a tegnap (hétfő) reggel kezdődött letartóztatási akcióban.

A rendőrség szerint a fogvatartottak nagy része kelet-jeruzsálemi lakos, akiket kődobással, petárdák lövésével és zavargásokban való részvétellel gyanúsítanak. A Haifa és Wadi Ara környékén további fogvatartottakat erőszakos bűncselekményekkel és fegyverek birtoklásával gyanúsítanak, a Negev 32 lakóját pedig zavargásokban való részvétellel és fegyverek birtoklásával gyanúsítják. A rendőrség közölte, hogy az akció egyik célja az “elrettentés helyreállítása és a kormányzat erősítése Izrael Állam bizonyos részein”.

Az izraeli arab szektor legfelsőbb felügyelő bizottsága ma sajtótájékoztatót tartott, amelyen tiltakozott a letartóztatási hullám ellen, és azt állította, hogy ezzel próbálják megakadályozni az arab állampolgárok tüntetését.

A bizottság elnöke, Muhammad Bracha elmondta, hogy az arab közvélemény nem hajlandó a “vádlottak padjára ülni”, és azt követeli, hogy “állítsák le az izraeli rendőri akciót és zárják le az összes ügyet fiataljaink ellen.” Bracha hozzátette, hogy “a politikai demonstrációhoz való jog törvényes jog”, és óva intett “a rendőrség magatartásának fokozódásától, amelynek célja a terület újbóli lángba borítása”.

- Hirdetés -

“Az izraeli kormány felelős az esetleges eszkalációért” – tette hozzá Bracha. “Ohana és Netanjahu rendőrsége nem fog minket juhokként a börtönbe vezetni. Ha a rendőrség nem reagál a követeléseinkre, a felügyelő bizottság tiltakozó megmozdulást szervez az ország egész területén a rendőrőrsök elé” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.