Talán már 10 éve is, hogy még Magyarországon volt egy nagyon kedves ausztrál pár, John és Pete, akiknek gyakran fotóztam. A munkakapcsolatból lassan barátság lett, és Pete-tel – aki félig thai, félig indonéz – rengeteget beszélgettünk közös szenvedélyünkről, a főzésről. Ezt a szószt is Pete készítette a családi receptje alapján, és a mai napig ezt használom.

A Satay szósz tulajdonképpen földimogyoró szósz, ami bármihez jó. Ugyanolyan őrülten finom grillezett zöldségekkel, mint csirke vagy marha steakkel, tészta szószként, rizzsel vagy egy salátára öntve. Bármilyen grillpartin megállja a helyét, és gyors népszerűségre lehet vele szert tenni. Ugyanakkor hamar elkészül, nem igényel nemhogy aranykötényes konyhai készségeket, hanem kifejezetten kezdők is pillanatok alatt elkészíthetik, ha van egy mélyebb táljuk és egy habverőjük, vagy legalább kanaluk és villájuk.

Habár relatíve különleges alapanyagokból készül, megéri beszerezni a tamarindot, mert ha egyszer az ember rákap a satay szószra, akkor bizony akár hetente is készül. Érdemes nagyobb adaggal készíteni, mert a hűtőben jól tárolható lezárt üvegben akár egy hétig is. Jöjjön hát az indonéz satay szósz receptje.

Hozzávalók:

  • 3 púpos evőkanál darabos (crunchy) mogyoróvaj
  • 1 22%-os kókuszkrém konzerv sűrűje (ami megáll a konzerv tetején. Ha hígabb szószt szeretne valaki, nyugodtan használja fel az egész konzervet)
  • 1 nagy evőkanál tamarind paszta
  • 3 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál lime lé (ha nincs, jó a citrom is)

A hozzávalókat egy nagy tálba öntöm és alaposan összekeverem, amíg homogén, hűvösen savanykás, gazdag, körülbelül tejföl sűrűségű krémet nem kapok. A kész szószt azonnal fel lehet használni. Mire mondjuk megsülnek a grillen a zöldségek, pont el is készül vele az ember. Kóser, ha zöldségekkel esszük, vegán is.

Beteavon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.