A német kancellár gratulált az új izraeli kormányfőnek

Angela Merkel német kancellár gratulált Naftali Bennettnek a sikeres kormányalakításhoz és megválasztásához Izrael új miniszterelnökének.

A kancellár vasárnap késő este kiadott közleményében kiemelte, hogy Németország “továbbra is teljes erejével síkraszáll Izrael biztonságáért és a közel-keleti békéért”.

Németországot és Izraelt “egyedülálló barátság köti össze”, amelyet Németország még inkább el akar mélyíteni – írta Angela Merkel, hozzátéve, hogy szoros együttműködésre készül izraeli kollégájával.

“Kívánok Önnek és Izrael minden polgárának erőt, összetartást és sikert a soron következő feladatok megoldásához” – írta a német kancellár.

Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök is gratulált és jókívánságait fejezte ki a Naftali Bennettnek küldött levelében hétfőn.

- Hirdetés -

Orbán azt írta, nagy örömére szolgál, hogy ismét megerősítheti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, egyben Magyarország támogatásáról biztosította a zsidó államot, amikor a nemzetközi színtéren elfogult és igazságtalan módon kezelik.

Emlékeztetett: Izrael és Magyarország szoros együttműködése az elmúlt években megszilárdult, és a magyar kormányfő ennek folytatását várja az újonnan létrehozott izraeli kormánnyal is.

A Naftali Bennett vezette koalíció vasárnap este szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjamin Netanyahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél – két év múlva – Yair Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atid) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget.

- Hirdetés -