Zászlós felvonulás: 35 sebesült, 20 bozóttűz, 17 letartóztatott

A zászlós menet a Damaszkuszi kapunál

A gyújtóléggömbökre válaszul a hadsereg az éjszakai órákban Hamasz célpontokat támadott a Gázai övezetben.

21:58 – A biztonsági hatóságok – amelyek a zászlós menet előtt megnyugtató üzeneteket küldtek a palesztinoknak, Egyiptomnak és Jordániának, hogy megakadályozzák az eszkalációt – elégedettek, hogy a felvonulás nem vezetett összecsapásokhoz a Templom-hegyen. A biztonságiak méltatták a rendőrség mai helytállását. Jelenleg a legfőbb gond a gyújtóléggömbök további használata a Gázai övezet környékén.

20:50 – A rendőrség bejelentette, hogy a zászlós felvonuláson 17 tüntetőt tartóztattak le, mert köveket dobáltak, és a rendőrökre támadtak. Két, a zavargásokban megsérült rendőr orvosi kezelésre szorult.

20:33 – A Vörös Félhold bejelentette, hogy 33-ra nőtt a sebesültek száma a palesztin tüntetők között, akik a város keleti részén szembeszálltak a rendőrséggel. A szervezet szerint a sebesültek egyike sem sérült meg súlyosan. A sérültek közül hatot kórházakba szállítottak.

20:28 – A tüntetők száma mintegy 3000-ről 1500-ra csökkent a Damaszkuszi kaputól a Siratófalig tartó szakaszon. Korábban ezrek vettek részt a szabadtéri táncban a Damaszkuszi kapunál, és sértegették az ottani arabokat.

19:33 – A rendőri erők több száz palesztinnal szállt szembe a Damaszkuszi kapu közelében lévő utcákon. Eddig tíz arab tüntetőt tartóztattak le.

18:53 – A Damaszkuszi kapuhoz érkező felvonulók egy része szembeszállt a palesztinokkal, néhányuk pedig palesztin nőket fenyegetett meg. A felvonulók egy része olyan uszító skandálásba kezdett, hogy: “Halál az arabokra” és “Égjen le a falu.”

18:45 – 20-ra nőtt azoknak a tűzeseteknek a száma, amelyek ma a Gázai övezet közelében keletkeztek a gyújtóléggömbök miatt. A tűzoltók szerint a legtöbb tűz “kicsi és nem veszélyes”.

18:42 – A zászlós felvonulás résztvevői megérkeztek a Damaszkuszi kapuhoz, ahol később táncolni fognak. Eközben fiatal palesztinok százai kövekkel dobálták meg az Igazságügyi Minisztérium közelében lévő rendőrlovasságot.

18:10 – Legalább 2000 résztvevő vesz részt a felvonuláson: a rendőrség lezárt több utcát a tömegközlekedés kivételével.

17:46 – Nagyfokú biztonság mellett a zászlós felvonulás résztvevői megkezdték útjukat: egyelőre több száz felvonuló. A Közös Listából négy kneszet-képviselő érkezett a helyszínre – Ajman Ode, Ahmad Tibi, Szami Abu Sehade és Oszama Saadi . Tibi elmondta: “Az egyetlen törvényes zászló a Damaszkuszi kapuban a palesztin zászló. Azért vagyunk itt, hogy kijelentsük, hogy le kell állítani a felvonulást, valamint Sejk Dzsarrach és Sziluan evakuálását.”

17:29 – A Vörös Félhold szerint öt tüntető megsérült a rendőrséggel folytatott összecsapásokban a város keleti részén – közülük hárman gumilövedékek sebesítettek meg. Az egyik sebesültet kórházba szállították, a többieket a helyszínen kezelték.

17:22 – A felvonulás kezdete előtt fokozódnak a rendőrök és a tüntetők összecsapásai a Damaszkuszi kapu közelében. A rendőrség lovasokat vetett be a tüntetések feloszlatására.

16:30Manszur Abbasz, a Raám elnöke délután kijelentette, hogy a zászlós felvonulás “féktelen provokáció”, amely “gyűlöletre és erőszakra buzdít, valamint a régió politikai célú meggyújtására tett kísérlet”. Szerinte “semmi kétség, hogy a felvonulás célja az új kormány kihívás elé helyezése, és a közeljövőben robbanásveszélyes események sorozatával való lefárasztása. “

A Közös Lista elnöke, Ajman Ode korábban a menet törlését szorgalmazta. “Az új kormánynak el kell döntenie, hogy fontosabb-e neki: bebizonyítani a jobboldalnak, hogy nem baloldali kormányról van szó, vagy megakadályozni az emberi életekben való károkozást” – írta a Twitteren. Pártjának egyik tagja, a balád elnöke, Szami Abu Sehade arra figyelmeztetett, hogy a felvonulás megtartása “újra felgyújthatja a területet, további pusztítást és vérontást okozva a környéken”. Twitter-fiókjában hozzátette: “A Bennett-Lapid kormányt terheli a teljes felelősség ezért a veszélyes eszkalációért.”

16:30 – Tíz tűz gyulladt ki ma a Gázai övezetben a gyújtó léggömbök miatt – kettő a Saar Hanegev Regionális Tanács területén és nyolc az Eskol Regionális Tanácsban. Az iszlám dzsihád felszólította Izrael és Ciszjordánia palesztinjait, hogy érjék el azokat a területeket, ahol a menet elhalad, hogy megvédjék az al-Aksza mecsetet, a Gázai övezet éjszakai tevékenységi egysége pedig bejelentette, hogy folytatják a tüntetéseket a kerítés közelében és a felrobbantást léggömbök Izraelben ma este. Ma több tucat palesztin tüntetett a határkerítés mellett, a tüntetés során egyiküket IDF-tűz lőtte és lábába sebezte.

“Szembe kell néznünk a szent város telepeseinek provokációjával, és mindenkivel, aki megpróbál ártani a mecsetnek” – mondta az Iszlám Dzsihád szóvivője. A Hamasz egyik forrása szerint a palesztin frakciók egyértelmű üzenetet próbálnak küldeni, miszerint a mai jeruzsálemi események eszkalációhoz vezethetnek a határ közelében.

Az ENSZ közel-keleti küldöttje Izrael és a palesztinok közötti újabb eszkalációra figyelmeztetett, felszólítva a feleket, hogy tartózkodjanak a provokációktól.

16:30 – Délután a rendőrség megkezdte a palesztinok eltávolítását a jeruzsálemi Nablus kapu melletti plázáról, a várhatóan ma délután zajló zászlós felvonulás előtt. A rendőrség gumilövedékekkel kezdett lőni a tüntetőkre. Korábban palackokat dobtak az üzleteket bezáró rendőrökre.

A rendőrség 300 főre korlátozta a helyszínen táncoló felvonulók számát: a szervezők és a rendőrség közötti megállapodás szerint a felvonulók nem haladnak át a muszlim negyeden, ahogy kérték, hanem a külvárosba vonulnak. A rendőrség becslése szerint körülbelül 5000 ember érkezése várható a menetre.

Várhatóan mintegy 2000 rendőr biztosítja a felvonulást. A rendőrök attól tartanak, hogy a palesztinok zavargásokat robbantanak ki Kelet-Jeruzsálemben, az óvárosban és a Templom-hegy területén. Az óváros üzlettulajdonosai a felvonulás előtt már bezárták üzleteiket. A rendőrség emellett arra készül, hogy holnap további erőket irányít az arab és vegyes lakosú városokba, köztük Lod, Ramla, Jaffa és Wadi Ara térségébe.

Becslések szerint a tüntetők 19:00-kor érkeznek a Damaszkuszi kapuhoz, és a rendőrség körülbelül másfél órát szán majd nekik, hogy ott táncoljanak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.