Izraelben szeretik kinevetni a magyarokat. Kedvesen, nem rosszindulatúan, de kiröhögik őket – minket – azonnal, ahogy megszólalnak. A sajátos magyar akcentust csak nagyon kevesen tudják levetkőzni, sokan spanyolosítják, angolszászosítják, de csak az egészen fiatalon érkezetteknek van rá reménye, hogy egyszer majd úgy beszéljenek, mint a bennszülöttek.

De ez Izraelben nem tragédia, hiszen mindenkinek a felmenői jöttek valahonnan, a szüleik, a nagyszüleik is akcentussal beszéltek, elnézőek és segítőkészek hát a nyelvi akadályokkal küszködőkkel. De azt senki sem tilthatja meg nekik, hogy röhögjenek. Tehát jön az igen smigenezés és a magyarok gyakori kifigurázása, amiben ráadásul a magyarok csemetéi járnak élen – ők aztán tudják, miről van szó.

Már az 1980-as évek legendás Zehu Ze tévékabaréja is egy teljes adást szentelt ezeknek a „furcsa” magyaroknak, akik még a westernbe is focit kevernek. „Anna kurva! Igen? Nem! Nemecsek ferencvároslófaszaseggedbe!” – kiabálja a csodálatos Arik Einstein, és mi dőlünk a röhögéstől. S velünk együtt megértően Izrael népe is, hiszen ki ne ismerné errefelé ezeket a káromkodós, hirtelen haragjukban a marokkóiakra emlékeztető magyarokat?

Az izraeli magyarok második nemzedéke általában csak érti, de ritkán beszéli a nyelvet. Mégis van bennük valami a Kárpát-medencéből, még akkor is, ha sosem jártak arrafelé, mégpedig a magyar vicc, a sajátos humor. Tudják, hogyan nevessünk és nevettessünk, amikor sírni lenne kedvünk. Ilyen második generációs színész-komikus-író Adir Miller, akit 2016-ban a nagyközönség a Yneten az ország legjobb komikusának választott – és joggal.

Izrael legnépszerűbb humoristája 1974-ben született, és egy tévében is bemutatott házi videó szerint bizony otthon magyarul, „gyere idével” szólongatták kiskorában; addig-addig mondogatták szülei, mire ő megindult feléjük.

Miller nem buta, amit az is bizonyít, hogy a 8200-as számítógépes hírszerző egységnél szolgált: ebbe az elit alakulatba az új katonagenerációk legintelligensebb tagjait sorozták be. Később pedig a komédiázást választotta. A Ramzor (közlekedési lámpa) sorozattal robbant be a köztudatba, s azóta is ott van. Ma az ország legismertebb humoristája, aki nem felejtette el gyökereit.

Visszatérő karaktere Kovács úr, a magyar, akinek a szülei kommunisták voltak, s üldözték a szintén magyar, csodaszép Marcika Kakasvári szüleit, akik viszont gazdagok voltak.

Adir Miller már csak kinézetre sem egy alfahím, a külseje inkább Salamon Bélával rokonítja, csak ő nem a pesti kisembert, hanem annak Petah Tikva környékén lakó leszármazottját eleveníti meg, figurázza ki, miközben végtelenül szerethetővé is teszi esendőségében. Szemben Salamon Bélával, Adir Miller kiváló színész is. Ha fölkérik egy-egy szerepre, áthágja a műfaji korlátokat: ezt több játékfilmben is bizonyította. Állandó témája a hétköznapok világa, a család, a feleség és a gyerekek minden nyűge és baja, akiket hatalmas empátiával – de azért a keresztvizet alaposan leszedve róluk – mutat meg nekünk, önmagunknak.

Igazi művész, akinek standupelőadásaira fél évvel korábban kell jegyet venni, mert nemcsak telt házasak, de nagyon ritkák is. És ezeken az előadásokon mindig ott ül édesanyja, Mariann, aki átütő magyar akcentusával négy gyermeket nevelt fel Izraelben. A másik három „csak” teljesen egyszerű, hétköznapi polgára lett az országnak, persze a maguk területén mind sikeresek.


Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.