A palesztinok visszautasítják az izraeli vakcinákat

Felmondta a Palesztin Hatóság azt a vakcinacsere-megállapodást, amelyet még korábban kötött az izraeli állammal. A megállapodás szerint Izrael közel egymillió, a nyáron lejáró Pfizer vakcinát ad a palesztinoknak, felgyorsítva az oltási programot a palesztin területeken, cserébe a palesztinok visszaadják majd a vakcinákat, ha szeptemberben és októberben megérkezik a Pfizertől rendelt szállítmány.

Mai Alkaila palesztin egészségügyi miniszter szerint a felkínált vakcinák szavatossága a megjelölt július-augusztus helyett júniusban véget ért.

Ibrahim Melhem szóvivő elmondta, hogy az első 90 ezer dózis nem felelt meg a megállapodásban foglaltaknak, azokat még júniusban be kellett volna adni. Ilyen gyorsan nem tudnák beadni az oltásokat, így inkább elállnak az egész cserétől. Mohamed Staje miniszterelnök arra szólította fel az egészségügyi minisztert, hogy mondja fel a szerződést. A palesztin hatóság a helyzet kezelése érdekében úgy döntött, hogy megvárja inkább a Pfizertől rendelt szállítmányokat.

Egyes beszámolók szerint Ciszjordániában és a Gázai övezetben a palesztinok mintegy 30 százaléka kapott már legalább egy oltást, míg Izraelben a lakosság 59 százalék már teljesen át van oltva. Az ENSZ korábban kritizálta is Izraelt, amiért az ellenőrzése alatt tartott palesztin területekre nem terjesztette ki az amúgy mintaszerűen alapos oltási programját.

Az ENSZ égisze alatt zajló COVAX-segélyprogram keretében a palesztinok eddig Oroszországtól, Kínától és az Egyesült Arab Emírségektől kaptak oltóanyagot.

Az izraeli egészségügyi minisztérium világossá tette, hogy a Palesztin Hatóságnak tegnap átadott vakcinaszállítmány normális, Izraelben is azonos oltásokat adnak be. Izraeli politikai forrás szerint a PH bejelentése ellenére folytatódnak a tárgyalások az oltások palesztinokkal történő cseréjéről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.