A magyar hírek arról szólnak, hogyan akarják a gyerekeinket törvényileg megvédeni az önazonosságuktól, itt meg a DJ pólóján egy Mingus portré és idézet feszül: Hadd halljanak a gyermekeim még többet!

Ennél messzebb nem lehetek attól a világtól.

Családi időpont, szombat délután van, szezonnyitó jazz-koncert a Romano-házban, ami a Teder FM független rádió bázisa.

A Secret Tel-Aviv programajánló oldala súlyos képzavarral, de pontosan jellemzi a helyet: “Ha Tel-Aviv a hippi életérzés fővárosa, akkor a Teder FM-udvar a Mekkája(!)”

Ide zarándokoltunk ma.

Pizzázás, sörözés, a DJ laza cool jazzt tol a hatvanas évekből, finoman a fesztiválzsivaj alá. Várjuk az első fellépőt, a Stuck in Tel-Aviv Art Ensemble-t. 

A Teder FM nyolc éve kalózrádióként indult, hasonlóan, mint Pesten a Tilos. Az elektronikus tánczenék szakirodalma úgy emlegeti, mint a “Tel-Avivi Hangzás” bölcsőjét, emellett a DJ-k gyakran játsszák a térség tradicionális zenéit, az izraeli pszichedelikus ősöket a hetvenes évekből, és persze a jazzből is helyi ízű, friss zenekarokat. 

A második zenekar Shay Hazan Quintetje. (A koncert élőben is hallgatható volt a Teder FM rádión.) Markáns zene, erős észak-afrikai ritmikák, harmóniák.

Így élőben behúzza azt is, akitől távolabb van ez a szabad jazzmuzsika.

A koraesti rajtnál még azon lamentáltam, milyen jó fészek a jazznek ez a családi zsivajos udvar, mennyivel inspiratívabb, mint a sötét alter pincék, vagy a fegyelmezett csendű koncerttermek. 

Estére hirtelen megváltozik a kép.

Fogynak a sörök és Eyal Shany legendás 90 centis pizzái. Besötétedik, és a családok, koktélozgató nénik, bácsik helyét az esti party-arcok veszik át. A Teder bemelegítő hely, a zúzósabb partikra indulóknak. Túlerőben vannak.

A harmadik koncert szinte belefullad az éjszakai söröző udvar lármájába. Maya Dunietz zongorista triója a színpad elé csalja azokat, akik tényleg a koncertért jöttek. Vibráló, váratlan meglepetésekkel teli muzsikája jobban működött a kamarakoncertjein. A ráadást már a Teder FM rádión hallgatom, hazafelé a nyüzsgő tel-avivi éjszakában.

Let my children hear more!

Teljesítettük Charles Mingus akaratát.


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.