Egy újabb izraeli utat hoztam végre nektek! Múlt héten visszatértünk ebbe a csodálatos országba és egy fantasztikus, élménydús kiránduláson is részt vettünk a Bein Harim Tours-nak köszönhetően.

Mielőtt belevágnék a leírásba, szeretnélek meghívni titeket a kizárólag Izraellel foglalkozó Utazz Izraelbe! Facebook csoportomba, ahol kötetlenül tudunk beszélgetni, bátran kérdezhettek és nem csak én, de más utazók is tudnak válaszolni. Ide kattintva találjátok a csoportot.

Szóval, a sivatagi kiruccanásba reggel 8:30-kor kezdtünk bele. A Bein Harim Tours kényelmes kisbusza felvett minket a hotelnél, majd felmentünk a Mount Scopusra, ahonnan nem csak csodás a jeruzsálemi panoráma, de össze is gyűlt a végleges társaság és indultunk is a sivatagba!

Ahogy látjátok a képen, elég zöld most a Júdeai-sivatag, pedig pont arról ismert, hogy mennyire száraz, esőszegény. Idén szokatlanul sokat esett az eső, kaptunk belőle mi is, de szerencsére csak a kirándulás után, este Jeruzsálemben.

Az út során végig szuperjó időnk volt, sőt túlságosan tűzött is a nap. Mindenképpen vigyetek naptejet, kalapot vagy kendőt a fejetekre és sok vizet!

Először megálltunk a tengerszintet jelző pontnál. A sivatag nagy része 200 méterrel a tengerszint alatt fekszik. A túra áthalad a vitatott területeken, de ebből abszolút semmit nem lehetett érezni, minden teljesen nyugodt volt.

Útközben végig a Holt-tenger és a sivatag látványában gyönyörködhettünk, majd megérkeztünk Masadába. Masada (vagy Masszáda, héberül: מצדה) az UNESCO Világörökség része. Erődjét Heródes tette híressé, ő építtetett itt magának egy várat és egy palotát i.e. 37 és 31 között. Az erőd körül minden lapos és száraz, a tengerszint alatt van, a háttérben a Holt-tenger kékje bújik meg és ellátni egészen Jordániáig. Lenyűgöző látvány!

Gyalog is fel lehet menni a Snake Path-t követve, de a mi kirándulásunk magában foglalta a felvonó árát, amit én abszolút nem bántam. Hiába van még csak február, itt nagyon erősen tűz a nap. Sokan mennek fel gyalog még sötétben és várják meg a napfelkeltét a csúcson, ez csodás élmény lehet! De nekem nagyon jó volt ez a kényelmes és gyors megoldás is.

Heródes nagyon félt az összeesküvésektől, úgy gondolta, mindenki forral ellene valami rosszat, ezért itt, távol, elszigetelve, a magasban érezte jól magát. Nagyon jó életkörülményeket alakított ki magának, ezt az ásatások is igazolták!

Hatalmas lakosztályokat, csendes fürdőket, hűs pihenőszobákat, tágas teraszokat alakított ki, de voltak adminisztrációs szobák, borral, olajjal és élelmiszerrel telt raktárak és szállások is.

Masadában tényleg az az érzése van az embernek, hogy magát a történelmet érinti a kezével. A helyet csak 1842-ben azonosították, ami azt jelenti, hogy majdnem 2000 évig feledésbe merült.

Masada történelmi jelentősége főként abban áll, hogy a zsidó bátorság, ellenállás szimbóluma. Iosephus Flavius történetíró írása szerint, amikor a zsidó-római háborúban Masszáda elesett, több, mint 900 zsidó hajtott végre öngyilkosságot itt. A zsidó ellenállók érezték, hogy itt a vég, nem tudják tovább fenntartani a várat. Éjjel összegyűltek és úgy döntöttek, hogy inkább a halált választják, mint azt, hogy a rómaiak rabszolgái legyenek. Amikor reggel a rómaiak bevonultak, csak pár nőt és gyereket találtak.

Az ásatások során előkerült emlékek legkülönlegesebb és szívszorítóbb része a sorsolásból fennmaradt nevek. Iosephus Flavius szerint a sorsolás azt jelentette, hogy a halál mellett döntött zsidók kisorsolták, ki legyen az a tíz ember, aki megöl mindenkit, majd az az egy, aki azt a kilencet megöli és végül végez saját magával.

Természetesen számos vita van Iosephus Flavius történetével kapcsolatban, de sok tényt igazoltak az ásatások.

És ha már ásatások, minden, ami a fekete vonal alatt van, eredeti! Elképesztő munkát végeztek itt a régészek.

És aki szintén elképesztő munkát végzett: szenvedélyes és nagy tudású idegenvezetőnk, Eric! Itt éppen Heródes palotáiról mesélt nekünk. Tényleg csak ajánlani tudom, hogy idegenvezetővel látogassátok meg Masadát, mert így igazán azzal az érzéssel fogtok hazatérni, hogy nem csak láttatok valamit, de tanultatok is róla!

Masada picike zsinagógájában tevékenykedik egy francia származású szófer, azaz egy tóramásoló rabbi is. Vele van egy nagyon meghatározó, személyes élményem is, amit el fogok nektek mesélni, ha itt lesz az ideje. Most csak legyen itt a képe, és az, hogy az ő tevékenysége nagyon fontos, hiszen tóratekercset nem írhat akárki, akárhogy! A tekercsnek kósernek kell lennie, csak vallásos zsidó másolhatja és nem vehet el egyetlen betűt sem belőle, hozzá sem tehet és jó pár szabály van még.
1960-ban az ásatások során számos több, mint 2000 éves tóratekercs- maradványt tártak fel a zsinagóga alatt.

Búcsút vettünk a rabbitól és megnéztük a mikvék, a rituális fürdők maradványait is. Eric sokat mesélt a mikve használatáról, ami nagyon fontos része ez a zsidó életnek. Például a nők minden hónapban eljárnak egy tisztító, rituális fürdőre a menstruációjuk után, de a zsidó vallásra áttérőknek is el kell merülniük a mikvében. Maradt még idő a római fürdőkre, a barlangokra és panoráma képekre is.

Órákig el tudtam volna ücsörögni itt. Valahogy ez a hely hívja az embert arra, hogy leüljön és gondolkodjon, átgondolja az életét és hogy mit szeretne kezdeni magával, merre szeretne továbbmenni.

De erre most nem volt idő, mert a túra ment tovább, várt a felvonó és visszatértünk a bázisra. A kivezető út egy Ahava bolton halad át. Az Ahava a legismertebb izraeli kozmetikum márka, a Holt-tengeri ásványi anyagait és iszapját használják fel. Én nagyon szeretem a kézkrémjüket. 🙂 Tudjátok, mit jelent az, hogy ahava (אהבה)? Szerelem.

Praktikus masadai infók: a felvonó április és szeptember között minden nap (péntek és zsidó ünnepek kivételével) 8 és 17 óra között, október és március között 8 és 16 óra között működik. Pénteken és Yom Kippur viliáján 12 órakor zár. Yom Kippurkor zárva tart. Ha gyalog mennétek fel, a Snake Path-t napfelkelte előtt egy órával nyitják meg. Nagyon meleg napokon reggel 8-9 körül le is zárják, ezt érdemes észben tartani.

Árak: felvonó oda-vissza felnőtt: 77 shekel/fő, gyerek: 45 shekel/fő (a Bein Harimes kirándulás magában foglalta ezt az árat és a gyorsított belépést). A Snake Path felnőtteknek 31 shekel, gyerekeknek 17 shekel.

Masada látogatása felért egy intenzív történelem és kultúra órával, utána jól jött a Holt-tengeri pihenő. Ebéd után Kalia Beach volt a következő állomás, ahol kb. 2 óra szabadidőnk volt, ami teljesen elég volt, mert ebben a magas sótartalmú vízben nem is lehet órákig fürödni. A strandra belépéskor hatalmas szuvenírboltok fogadnak, ezeket most kihagytam és vágtattam a strandra. Minden van itt, ami kell: öltözők, zuhanyzók, mosdók, ingyenesen használható strandszékek. Nyáron 8 és 19 óra, télen 8 és 17:30 között tart nyitva.

Extra érdekesség, hogy itt található a világ legalacsonyabban fekvő bárja. Ha nem akartok fürödni vagy épp túl hideg van, akkor egy koktél vagy sör mellett itt lazítani is élmény.

Őszinte leszek: hideg volt a víz. Bár jó időnk volt, 23 fok, a víz maga nagyon hideg volt. De már átöltöztem, ott feszítettem bikiniben és azt ismételgettem magamnak, hogy most be kell mennem és lebegnem kell egyet. A múltkor nem jött össze, mert csak egy rövid időre álltunk meg Eilatból Jeruzsálem felé menet és pont megjött, olyankor meg nem ajánlott. Úgyhogy nagylevegő, fog összeszorít, “más is bement” mantra és elmerültem. Megérte!

A víz egyből szépen felkapott, hihetetlen érzés volt lebegni a felszínén. Nagyon sajnáltam, hogy hideg volt és csak öt percet voltam, mert vicces lett volna például újságot olvasva lebegni, de így is életre szóló élmény volt, amit egyszer mindenkinek ki kell próbálni! Egy kis Holt-tengeri iszappal is jó lett volna bekenni magam, de majd máskor, ha melegebb lesz.

Gyönyörű naplementénk lett a Holt-tenger partján!

Innen visszabuszoztunk Jeruzsálembe, ahol szakadó eső várt, de még ez se tudott rontani azon, hogy mennyire boldog voltam egy ilyen élménydús nap után!

Szeretném megköszönni a Bein Harim Toursnak az együttműködést és a felejthetetlen napot és nektek is őszintén ajánlom ezt a Masada és Holt-tenger kirándulást, mely minden nap indul, így akár szombaton is részt vehettek rajta, amikor Jeruzsálemben minden zárva tart. A kirándulás Jeruzsálemből, Tel Avivból, Herzliyából és Netanyaból is elérhető.

Érdemes megnézni a honlapjukon a többi kirándulást és több napos utat is, mert jól szervezettek, jók az idegenvezetőik és sok terhet levesznek az ember válláról (autóbérlés, parkolás, belépőjegyek, sorbanállás, stb). Én már kinéztem, hogy legközelebb Észak-Izraelt járom be velük!

De addig is… kattintsatok ide az eddigi izraeli beszámolóimhoz, kövessetek Instagramon és Facebookon, illetve csatlakozzatok az Utazz Izraelbe csoportomhoz! Mindenkit szeretettel várok és igen, utazzatok Izraelbe, mert ez nem olyan utazás, mint a többi, érezni fogjátok!

Az írás megjelent a vitadolcissima.com blogon is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.