Több mint százezren vonultak fel a tel-avivi büszkeségmeneten

Pride TA 2021
Pride Tel-Aviv, 2021 - fotó: Keller Zoli

Több mint százezren vonultak fel a tel-avivi melegbüszkeség-meneten pénteken – jelentette a Jediot Aharonot című izraeli újság hírportálja, a ynet pénteken.

A koronavírus-járvány miatti egyéves szünet után ismét tömegek meneteltek Tel-Avivban az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség és tagjainak társadalmi elfogadásáért küzdő 21. büszkeség parádén.

Hat, óriási, színes teherautó állt a színpompás ruhákba öltözött, táncoló, és a melegbüszkeség-mozgalom szivárványszínű zászlóit lengető felvonulás élén, amely Tel-Aviv tengerparti sétányán vonult végig, és a Charles Clore Parkban hatalmas szabadtéri bulival zárult.

Az egészségügyi minisztérium a koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése miatt azt javasolta, hogy nagy tömegben az emberek a szabad ég alatt is viseljenek maszkokat. “Ünnepeljenek, élvezzék az eseményt, de kövessék az utasításokat is, hogy megőrizzük mindenki biztonságát, és megtarthassuk szokásainkat” – kérte a vállaltan meleg Nicán Horovic egészségügyi miniszter a felvonulás előtt.

“Tel-Aviv-Jafó büszkeségrendezvényei régi hagyományok, amelyek középpontjában az egyenlőség, az elfogadás, valamint az emberi és állampolgári jogok állnak” – mondta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere.

- Hirdetés -

“Tel-Aviv-Jafó otthont jelent minden itt élő közösség számára, és büszke arra, hogy úttörő város, és nemzetközi ihletforrás lehet az LMBT-közösség szemléletében. Idén minden eddiginél jobban fogunk együtt ünnepelni, együtt vonulni és együtt küzdeni az egyenlőségért” – tette hozzá Huldai.

Reuven Rivlin államfő ünnepi videobeszéddel köszöntötte a felvonulókat, amelyben hangsúlyozta, hogy 2021-ben az LMBT-közösség minden árnyalata beilleszkedett már az izraeli mindennapokba, több tízezer családban nevelik a közösség tagjai odaadással és hatalmas szeretettel gyermekeiket.

“Családként törődnek, ölelik magukhoz gyermekeiket, nincs mit mondani erről, családok. Noha még nem ért véget az út, s még mindig küzdötök alapvető jogaitokért, hogy azok lehessetek, akik vagytok, és szívetek parancsa szerint éljetek, de már Izrael hatalmas része megnyitotta előttetek a szívét” – hangsúlyozta Rivlin.

“Nagy szeretettel elfogadnak titeket a központban és a periférián is a szombati asztaloknál, a hadseregben, az állami szolgálatokban, és az államelnöki rezidencián is. Legyen áldás rajtatok!” – zárta szavait a hamarosan leköszönő izraeli államfő.

A koronavírus-járvány előtti években több tízezer külföldi turista érkezett az évente megrendezett tel-avivi büszkeségmenetre, de idén főként a helyiek alkották a tömeget.

Nemcsak az LMBT-közösségek tagjai, hanem támogatóik is velük vonultak, akik ezzel kívánják jelezni, hogy egyetértenek a menet társadalmi egyenlőséget, jogegyenlőséget célzó követeléseivel.

Kétezer rendőr biztosította az eseményt, és 300 kamerát is elhelyeztek az út mentén az esetleges atrocitások rögzítésére. Még a menet indulása előtt letartóztattak egy férfit, akinél számos támadóeszközt találtak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.