Minden virág tökéletes

Hogy mondják ivritül

Héber Nyelvi Akadémia rövid magyarázataiból válogatunk.

Ne elégedjünk meg annyival, hogy “milyen szép virág!”; hajoljunk közelebb, és látni fogjuk, hogy minden virág egy csodálatos, teljes világ.

Tu Bisvát alkalmából közreadunk egy rajzot, mely bemutatja a virág részeinek héber elnevezését, ahogy a Héber Nyelvi Bizottság meghatározta azokat több mint száz évvel ezelőtt. A kifejezések nagy része meggyökerezett a nyelvben, és máig használatban van a botanikusok és más természetkedvelők körében.

מַצָּעִית (macait): vacok, a virág vagy virágzat alja, melyen a többi rész elhelyezkedik.

אַבְקָן (avkan): porzó, a virág hím ivarlevele. Alsó része a חוט של האבקן (chut sel haavkan), porzószál, ezen található a כיס של האבקן (kisz sel haavkan), a portok.

פִּרְיוֹן (pirjon): termőlevél, a női ivarlevél része. Ma az עלה שחלה (ale sachla) kifejezés használatos.

נִצִּים (nicim) vagy עלי כותרת (alei koteret): a színes szirmok (sziromlevelek), melyek körbefogják az ivarleveleket.

תְּקִיפִים (tkifim) vagy עלי גביע (alei gavia): a zöld színű csészelevelek, melyek a virág alsó részén találhatók.

Nem árt tudni, hogy nem minden virágban található meg mindegyik rész. Az olyan virágot, amelynek vannak csészelevelei, szirmai, porzója és termője, teljes virágnak nevezzük (פרח מושלםperach muslam ). A mi szemünkben minden virág מושלם (teljes, tökéletes) – különösen, ha tudjuk, hogyan mondjuk a részeit héberül!

Boldog első termés ünnepét!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHéber Nyelvi Akadémia