Gazdasági és együttműködési megállapodást kötött Izrael az Emírségekkel

Jair Lapid Abdallah bin Zajid Al Nahajanal - Fotó: Slomi Amszalem / GPO

Egyre inkább bővülni fognak az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok – jelentette ki szerdán az arab országban tett kétnapos látogatásának végén Jair Lapid új izraeli külügyminiszter.

Izrael és az arab ország tavaly augusztusban írt alá – az Egyesült Államok közvetítésével létrejött – békemegállapodást, amely utat nyitott együttműködésük előtt minden ágazatban.

Az izraeli külügyminiszter a látogatása végén tartott sajtótájékoztatón mindazonáltal elismerte, hogy „a politika terhet jelent minden dolog esetében”, de jelezte, hogy „igyekeznek megragadni a pozitív erőket a Közel-Keleten, hogy a legsikeresebbé és a legvirágzóbbá tegyék a térséget”.

Lapid szerdán találkozott az emírségek külügyminiszterével, Abdallah bin Zajid Al Nahajannal, akivel gazdasági és együttműködési megállapodást írt alá. Az emírségek állami hírügynöksége, a WAM szerint a tárcavezetők megállapodtak egy közös gazdasági bizottság létrehozásában a gazdasági minisztériumok vezetésével, hogy az nyomon kövesse az egyezmény alkalmazását, „elhárítsa az akadályokat, és ösztönözze a kereskedelmet” a két ország között.

A WAM-nak adott exkluzív interjúban Lapid elmondta: a Fehér Házban tavaly szeptemberben aláírt, úgynevezett Ábrahám-egyezmények óta Izrael és az emírségek számos egyezményt írt alá kereskedelmi vonatkozásban és más területeken folyó együttműködésről, és ezek összértéke meghaladja a 675 millió dollárt.

A tárcavezető szerint különösen az üzleti együttműködést támogatják a két ország között a mesterséges intelligencia, a megújuló energiaforrások és a kibernetika terén több tízmillió dolláros megállapodásokkal.

Lapid szerdán felavatta Dubajban az izraeli konzulátust, miután kedden hivatalosan megnyitotta a nagykövetséget is az emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, igaz, mindkét diplomáciai misszió már hónapok óta működik. Az emírségekben létesített képviselet Izrael első nagykövetsége egy Perzsa (Arab)-öbölbeli országban.

Lapid szerdán kijelentette: az Ábrahám-egyezményeket – amelyekbe beletartozik a kapcsolatok rendezéséről szóló megállapodás Bahreinnel is – ki akarják terjeszteni az egész térségre.

„Nem olyan könnyű, amilyennek tűnik, de Izrael célja, hogy békében legyen szomszédjaival a térségben” – fogalmazott. A kérdésre, hogy lehetséges-e a kapcsolatok rendezése Szaúd-Arábiával is – ahol az iszlám két legszentebb helye található –, Lapid azt mondta: Izrael „boldogan” beszélne erről Rijáddal.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.