Tel-Aviv Bauhaus házait White City néven az UNESCO 2003-ban a Világ Kulturális Örökségének részévé nyilvánította. Ezeken kívül még jó néhány műemlék épület van itt a Bauhaus korszak előtti időkből is. Sok közülük siralmas állapotban. A tulajdonosoknak és a városnak sincs pénze a felújításra. Ez a patthelyzet világjelenség a műemlékvédelemben.
De Tel Avivban megmozdult valami az utóbbi években.

Nem kellett sokat nyomoznunk: a felújított épületek legtöbbje mögött a White City Buildings (Binjanei Hair Halevana) iroda áll. A Rothschild sugárút egyik legszebb épületének az irodájában beszélgetünk a cégvezetővel, Gabi Kelemennel:

Örülök, hogy személyedben magyar vonatkozása is van annak, hogy ezek a házak feltámadnak.

Aki Magyarországról, Európából jön, azokhoz közel állnak ezek az épületek, de ne rólam beszéljünk, hanem az ötletről!

Körülbelül 20 éve megbíztak professzorokat, hogy járják körbe Tel-Avivot, és jelöljék meg egy X-el azokat az épületeket, amelyeket meg kell védeni. Persze az egész országban – Jeruzsálemben, Haifában, Ramat Ganban, vagy Petach Tikván is – vannak ilyen házak, nem csak itt. Tel Avivban körülbelül 1400 hasonló épület van. Ezek közül felújítottak már 140-et. Mindössze 10 százalékát! A többivel nem történik semmi.

- Hirdetés -

Három műemlék-védett épülettípus létezik. Az egyik, mint például ez, amiben vagyunk, szigorúan védett. Ez az UNESCO Világörökségének része. Ezekhez tilos hozzányúlni és ráépíteni!

A második típus – például a Pinsker-Allenby sarok – a közepesen védett épületek. Meg kell őrizni az épület homlokzatát, de mögötte le lehet bontani, bővíteni. Ez az úgynevezett TAMA1 program egyik típusa.

A harmadik kategória: azok az épületek, amelyeknél, ha akarod, megőrzöd az eredeti homlokzatot, ha akarod, változtathatsz rajta. Mi megcéloztuk azokat, amelyeket a műemlék-védelem legszigorúbb szabályai szerint kell felújítani. Ez a legnehezebb!

Azokra az épületekre, amelyek nem állnak szigorú védelem alatt, rá lehet építeni még két emeletet. Ez a ház tulajdonosainak a joga. De ahol ezt a műemlék-védelem tiltja, ott nincs bővítés, és így nincs benne üzlet, pénz, nem éri meg foglalkozni vele. Az ilyen épületek tulajdonosai elmentek panaszt tenni az önkormányzathoz: “Ti azt szorgalmaztátok, hogy az UNESCO által védett formájukban maradjanak meg az épületek, de a két emeletnyi ráépítés jogát elveszitek tőlünk. Ez nem fair!”

A mi cégünk felajánlotta az önkormányzatnak, hogy  felújítjuk ezeket az épületeket, ha a lakók nekünk adják a két emeletnyi plusz jogát. Megkaptuk a levegő jogot, ami minden ház sajátja. Ez Izraeli gondolkodás.

A házfelújítás elkészült, és a tulajdonosok visszavonták a panaszbeadványaikat. Az önkormányzat jóváhagyta a jogok átruházását. Így lett egy nyilvántartásunk a megszerzett jogokról. A jogok bankja. Így kezdte a cégünk. Ez a mi start up-unk. Fogjuk a levegőt, és áthelyezzük a városon belül máshová.

Mit tehet egy vállalkozó, aki például Észak-Tel-Avivban építkezik és tíz emeletet akar, de az önkormányzat csak nyolc emeletet engedélyez? Ha mi nem lennénk, akkor ő elmenne a városházára az építési bizottsághoz, és kérvényezne még két emeletet. Sokat kellene fizetnie, de megkapná az engedélyt. Tizenöt emeletre nem, de plusz két emeletre valószínűleg igen. Amióta a cégünk létezik, a városházán hozzánk küldik őket. “Tőlük megkaphatod a két emelethez szükséges métereket. Vedd meg a Hair Halevanától!” Így váltunk a négyzetméterek bankjává. Így kezdődött a műemlékvédelem.

Ezzel a start up-pal mindenki jól járt. Ez egy üzletágunk lett. Felújítunk épületeket, és megkapjuk a ráépítési jogot. Ingyen. Ez ma már nagyon sok pénzt ér. Nagyon nagyon sokat.

Felújítani egy ilyen épületet ötmillió sékelbe kerül. Ehhez 1000 nm jogát kapjuk meg pluszban, ez 30 millió sékelt ér. Példa rá a hotel a Carmel sarkán, az Allenbyn. Felújítottuk, megkaptuk a nm-eket, és áthelyeztük.

Az ilyen és hasonló műemlékvédett épületek felújítási programja után nagyon sok tulajdonos fordult hozzánk. Olyanok is, akik kevésbé szigorú védettség alatt álló házakat akartak felújítani. Ezek azok az épületek, amelyeknél a homlokzatnak meg kell maradnia, de bővíthetőek. Azokban az utcákban, amelyek a TAMA program részei, belevágtunk ebbe a felújítástípusba is. Csináltunk “tamát” a Maze utcában, a Nachmaniban, a Dizengoffon, az Ahad Haam utcában, a Duvnovban, a Weizmanban. Ez egy másik üzletág, ami az előbbiből jött.

Három éve indult a harmadik üzletágunk. Épületeket vásárolunk, és átépítjük szállodának. A legkedvesebb projektünk a Dizengoff 99. Az izraeliek nagyon szeretik ezt a házat. Ez a házszám az izraeli szexuális forradalom kultusz-filmjének a címe. A hetvenes évek végén készült mozi dalai a városi folklór részei ma is.

A másik ilyen épületünk is az izraeliek szívéhez nőtt, ez a Magen David ház a Bazel negyedben. Ez régen a város egyik legkedveltebb helye volt, és most újra egyre népszerűbb. A Montifioriban egy egész házsort építettünk át szállodának. És most indul majd a Pinsker-Allenby sarok.

Ezek az Isrotellel közös ügyletek. Az épület a miénk, és ők bérlik majd tőlünk.

Szállodákat építeni más mint lakóházakat. A szobák, a lobby, medence, a tető. Sok olyan részlet van, ami különbözik a lakóingatlanoktól.

Csak Tel-Avivban dolgozunk. Itt a felújított épületek több mint a fele a mi munkánk volt.

Hány projekt van jelenleg folyamatban?

Van négy szállodánk, ezen kívül 19 épület, és mindig van egy, ami műemlék. Most például az Ehad Haam utcában. Ez fél éven belül befejeződik, és akkor kezdjük a következőt.

Mi lesz a többi felújításra váró épülettel?

Sok a problémás ügy. Azok például, ahol több a tulajdonos. Sok ember, sok elképzelés. Lehetetlen velük megegyezni. Az eddig felépült házakban csak egy tulajdonos volt. Maximum kettő. Lehetett velük tárgyalni. Nekünk nincs időnk vitatkozni. Ezek a projektek megrekednek, mert nem lehet kierőszakolni a tulajdonosoktól, hogy belevágjanak a felújításba. Ha egy épület olyan öreg, hogy már veszélyessé, lakhatatlanná vált, akkor kénytelenek beleegyezni. De ez elég ritka eset.

Minden projektedet egy építész: Gidi Bar Orien jegyzi. Hogy bírja ezt a rengeteg munkát? Ahogy ezt elmondtad gyakorlatilag non stop pörög a munka.

Itt van a fölöttünk az irodája. 60 mérnök dolgozik vele! Ő talán az egyik legjobb építész az országban, de Tel-Avivban biztosan.

Én mindig azt gondoltam, hogy az építész a legfontosabb. Az ő első vonalai a lapon mindent meghatároznak. Mi mindent ahhoz a vízióhoz igazítunk, ahogy ő látja a házat.

Az építési vállalkozók könyvelői – ezt csináltam valaha – bemennek az Excelbe, és nézik a számokat, hogy van profit, vagy nincs. Mi először megtervezzük a homlokzatot, és ha már van egy víziónk, csak azután nézzük meg a számokat. Ez egy másik gondolkodás, más munkamódszer. Az építészet tisztelete.

Akkor most végre beszélhetünk rólad?

Végzettségem szerint könyvelő vagyok. Két ingatlanos cégnél dolgoztam, évekig. Yossi Avrahaminál nyolc évet voltam, vezettem is a céget. Ide úgy jöttem, hogy egy kis szünetet akartam tartani. Valamit egyedül akartam csinálni. De közben ide is hívtak.

Yitzak Ben Soam, a cég elnöke, tulajdonosa felajánlotta nekem ezt az irodát. Nagy megtiszteltetés, mert ez Tel-Aviv legszebb irodája, ez a sarokszoba, kilátással a Rothschildra. Hívott, jöttem, és azóta haladunk előre. Most vettünk a Bezeqtől egy nagy területet, üzletekkel, és egy Viktoria szupermarkettel. Építünk majd ott is valami nagyon szépet. Abban lesz majd szálloda is, lakások is.

Miért pont a Rothschild környéke a fókusz?

Két oka van. Itt jó energiák vannak. Nagyon jó sétálni a fák lombjai alatt. A másik, amiben nagyon hiszünk, az a lakások és az irodák aránya. Itt 25%-ban megőrizték a lakóingatlanokat és 75% az iroda. Ez azt jelenti, hogy itt egész nap, sőt még este is van forgalom. Ha ismeritek a Bursát Ramat Ganban, ott senki nem lakik. Csak irodaházak vannak. Ott nincs forgalom este, ezért aztán éjszaka nem jó arra járni. A lakások és irodák kombinációja egy új trend a világ nagyvárosaiban. Ha ez jól működik, az emeli a lakások értékét. Ezért aztán a Rothschild nagyon nagyon drága.

Milyennek látod a céged jövőjét? Kerestek még új projekteket?

Nem keresünk már újakat. Van elég munkánk 2030-ig. Nagyra nőttünk az elmúlt években. Kicsit most meg kell állni.

Akár el is mehetnél nyugdíjba…

Jaj nem, nem! A nyugdíj egy ijesztő szó a számomra. Mindig kell valami feladat, csinálni valamit. Gondolni sem akarok a pihenésre. Mindenki szereti, amit csinálunk, és ez hajt előre.


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

  1. TAMA – Országos Településfejlesztési Építési Stratégia. Ez sok mindent magába foglal az akadálymentesítéstől a környezetvédelemig. Az egyik program része a régi házak földrengés-biztos átépítése.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.