Fura, vicces, babonás és megható pészachi szokások a világ körül:

1Tégla a haroszetben

Gibraltárban szokás, hogy nemcsak almát, fahéjat, datolyát, fügét és különböző magvakat kevernek a haroszetbe – ami ugye a habarcsot jelképezi, amit a zsidó rabszolgáknak kellett a kövek közé tenni. A világon szinte minden zsidó családnak megvan a maga titkos receptje, de Gibraltárban adnak hozzá egy kis extrát. Méghozzá téglaport! Persze nem sokat. “Édesanyám, aki legalább már 30 éve készíti a család számára a haroszetet, ugyanazt a pészachi téglát használja hozzá. A nagymamától örökölte, aki a dédmamától kapta.”

2Szédertál a fejre

Ez a szokás a marokkói és török zsidók körében ismert. A házigazda körbejárja az ünnepi asztalt, és mindenkinek a fejét háromszor finoman megüti a szédertállal, miközben az “és sietve hagytuk el Egyiptomot” ismételgeti. Ha véletlen szefárd pészachra tévedne valaki, ne lepődjön meg, ha finoman fejbe vágják egy szédertállal. 

3Hagymával verés esete

Perzsa (iraki, irán, afgán) zsidók szokása, hogy miközben fennhangon a pészach legnagyobb örökzöldjét, a “Dayenu”-t éneklik, alaposan megcsapkodják egymás hátát és vállát újhagymával. 

4Macesz útravaló

Szíriában szokás, hogy a haggada olvasását azzal kezdik, hogy egy erre a célra tartott táskába teszik a széder során használandó maceszt, és a táskát a vállukra vetik, amikor ahhoz a szakaszhoz érnek, hogy “és sietve elhagytuk Egyiptomot”. 

5Tojásvacsora

Az Aden-i (Jemen) zsidók szokása, hogy tényleg tojás van a széderestén vacsorára. Nem csak keménytojást, hanem különböző omletteket, tojásfelfújtakat, zöldségekkel, krumplival sütött tojást szervíroznak az este folyamán.

6Kidobott csapások

Szintén Jemenből származik a szokás, hogy amikor a csapásokat sorolják a Haggada olvasása során, a borból minden csapásnál egy picit egy közös tálba csepegtetünk. A csapások felsorolása után a bort az edénnyel együtt kidobjuk, hogy ne maradjon a házban az átok. 

7Átkelés a Vörös-tengeren

A lengyelországi Góra Kalwariából származó Gerer haszidok szokása, hogy átkelnek a Vörös-tengeren. Persze nem igazából, hanem vizet öntenek a padlóra az ünnep hetedik napján, felhúzzák a kaftánjuk alját és ahogy átkelnek ezen szimbolikus tengeren, megnevezik az elképzelt út során keresztezett lengyel régiókat és városokat, mindegyiknél poharat emelve és hálát adva I*stennek hogy ezt is megérték. 

8Az etióp Haggada

Az etióp közösség körében nem csak a hagyományos Haggadát olvassák manapság, hanem a családfő elmeséli a saját exodustörténetüket is, hogyan jutottak el az éhínség és vízhiány sújtotta Etiópiából a Mózes-hadművelet segítségével Izraelbe. 

9Edénytörés

Az ünnep előtt sok észak-afrikai családban a legidősebb nő minden agyagból készült edényt összetört, és újakat készítettek, hogy így hagyják maguk mögött a rabszolgamúltat. 

10A nagy 100 napos pészachi takarítás

Az indiai Keralaban már 2000 éve élnek zsidók. Ebben a kis közösségben rögtön hanuka után kezdik a peszachi készülődést, éppen 100 nappal az ünnep előtt. Purim után takarítják ki a chometzet, és minden egyéb fermentált gabonafélét, kifestik a házat, a peszachi edényeket elmossák és egy külön szobában tartják az ünnepig.

11Kavicsokat az óceánba

Marokkói zsidók szokása hogy peszach utolsó napján lemennek a tengerpartra és háttal a víznek kavicsokat hajítanak bele, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

12Erjesztett tejtermékek tilalma

Észak- és kelet-afrikai zsidók szokása, hogy nem csak gabonát, de fermentált tejtermékeket sem fogyasztanak az ünnep alatt.

13Az ötödik fiú/lány

A Haggadában a négy fiú szerepel, akik között van okos és van ostoba, na de mi van azzal a fiúval, aki meg sem jelenik a széderen? Nos Izraelben sok családban fenntartanak egy helyet az ötödik fiúnak/lánynak, aki nem jelenik meg, és ezt a helyet bárki, akinek nincs hova menni széderestére, elfoglalhatja.

14Kóser la peszach Coca-Cola

A Coca-Cola eredeti receptje kukoricasziruppal készül, de a cég – kifejezetten a zsidó lakosság kedvéért – Észak-Amerikában gyárt egy úgynevezett sárga kupakos, kukoricaszirupmentes kólát, amelyen felirat is hirdeti – káser lepészach.

15Egy arab és az összes izraeli chometz

Mivel a zsidók számára az ünnep alatt tilos chometzet birtokolni általában eladjuk azt nem zsidó szomszédainknak, barátainknak. Na de mi a helyzet Izraelben, ahol pékségek, gyárak vannak az állam kezében is, ami ugye szintént zsidó. Az utóbbi 20 évben a szerencsés vevő, Hussein Jaber, egy izraeli arab, aki jelképes összegért felvásárolja Izrael állam összes chometzét a főrabbitól és a pénzügyminisztertől, majd egy hét után, az ünnep elmúltával az üzletet felbontják, és mindent visszakap az állam.