“Turizmus vagy halál”

Tömeg a Ben Gurion repülőtéren, 2021. június 2. - Fotó: Twitter

A Kneszettől nem messze még mindig áll egy sátor, ahol minden nap néhányan összegyűlnek, és hetente egyszer egy nagyobb, békés megmozdulást szerveznek. Miközben az izraeliek nagy része többé-kevésbé visszatért a járvány előtti életéhez, vagyunk egy párezren, akiknek egyelőre – önhibájukon kívül – semmi sem olyan, mint előtte volt.

“Minden visszatért a normális kerékvágásba? Újra dolgoztok? Újra beindult a turizmus?” A kérdések, amelyeket hónapok óta feltesznek nekünk a mindennapi találkozások során.

Nem, sajnos az élet nem tért vissza a normális mederbe. Külföldről érkező turizmussal foglalkozó idegenvezetőként másfél éve nincs munkánk. Miért? Mert a reptér 2020 márciusa óta nincs a turisták számára nyitva. (Elenyésző számban kaptak csoportok beutazásra engedélyt).

“Tajarut o lamut” (Turizmus vagy halál) – idegenvezetők tüntetése a Kneszet mellett Jeruzsálemben – Fotó: Grünhut Éva

2020 augusztusa óta létezik egy beadott terv ayyal kapcsolatban, hogyan lehetne újraindítani a túrozmust szervezett csoportok számára. Csak beoltott utasok, három teszt elvégzése után (két PCR, egy szerológia teszt), szigorúan zárt csoportban közlekedve, sem a csoportot, idegenvezetőt, buszsofőrt, hotelt el nem hagyva utazhatnak. Pontos programlistát leadva, a látogatási helyek és időpontok előre leegyeztetve. Így ha véletlenül felmerülne a veszélye, hogy valaki fertőzött a csoportban, azon nyomban nyomon követhető a csoport, és meg lehet hozni a szükséges intézkedéseket. A terv készen áll és megvalósításra vár.

Múlt héten kaptuk az utolsó munkanélküli segélyt, amit eddig is nagyra értékeltünk, hiszen számtalan külföldi kollégáról tudunk, akik semmilyen támogatást nem kaptak. Az izraeli idegenvezetők többsége nem is a támogatás befejezése miatt szólal fel, hanem azért, mert szeretnénk visszatérni a szakmánkhoz. De erre jelenleg nincs lehetőségünk. A reptér zárva, a tervek befagyasztva.

- Hirdetés -

Miközben a repteret nevezték ki az új variáns gyűjtőhelyének, naponta ezrek érkeznek az országba. Izraeli turisták ezek, akik a világ minden pontjáról térnek vissza és akik a PCR teszt eredményeket meg sem várva folytatják mindennapi életüket, az esetleges karanténszabályokat mellőzve. Vannak hozzátartozók és családtagok speciális engedéllyel, újságírók, üzletemberek, jesiva tanulók a beérketők között.

Mindenki, csak turisták nem.

- Hirdetés -