Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény meghosszabbítása

Az ellenzéki Likud és a Közös Lista ünneplik a törvény kudarcát - Fotók: a kneszet sajtóosztálya

Elbukott az izraeli arabokkal házasodó palesztinok állampolgárságát tiltó törvény hatályának meghosszabbítása az izraeli parlamentben, a kneszetben a kora reggeli órákra elhúzódott szavazáson – jelentette az izraeli katonai rádió kedd reggel.

A kormánykoalíció javaslatát 59 képviselő támogatta, 59-en viszont ellenezték az indítványt, miközben a koalíciós arab Raam párt két képviselője tartózkodott a 120 tagú törvényhozásban. Az indítvány ellen szavazott a kormányt vezető Naftali Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjának egyik képviselője is, az arab pártok Közös Listája, valamint a Likud vezette ellenzék, s benne az ultraortodox pártok, noha a jobboldali Likud párt választási programjában szerepelt a jogszabály meghosszabbítása.

Naftali Bennett miniszterelnök a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyá is nyilvánította a 15 órás vita után, kora reggel megrendezett voksolást. A szavazáson végül a kormány nem dőlt meg, de nem sikerült prolongáltatnia a 2003-ban elfogadott, és azóta évente meghosszabbított törvényt.

A Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerint a csak szűk többséggel rendelkező izraeli kormánykoalíció számára súlyos csapást jelentett a parlamenti kudarc, amit az okozott, hogy Naftali Bennett pártjának lázadó képviselője, Amihaj Sikli a kormány ellen, az ellenzéki Likuddal szavazott.

Eredetileg egyéves hosszabbítást terveztek, de éjjel kompromisszumos javaslatként a kormánykoalícióban részt vevő baloldali liberális Merec és a Raam párt megnyerése érdekében csak fél évre módosították az indítványt, valamint megígérték mintegy 1600 családnak az A-5-ös tartózkodási vízum megadását, és egy bizottság felállítását humanitárius megoldás kialakítására a fennmaradó mintegy 9700, Izraelben élő palesztin családtag számára, akik jelenleg csak az 1967-ben visszafoglalt területeken polgári közigazgatását végző katonai hatóságok engedélyével rendelkeznek.

A Merec és a Raam párt két tagja végül a kormánnyal szavazott, de a Jobbra párt képviselőjének ellenszavazata miatt ez mégsem volt elég, és a javaslat végül így is elbukott.

A vitában Ajelet Saked belügyminiszter elmondta, hogy Izraelben mintegy 9000, tartózkodási vízummal, és 3500, tartózkodási engedéllyel rendelkező ember él. Emellett elődje, Arie Deri 1600 embernek engedélyezte a beköltözést a gázai és ciszjordániai ügyekért felelős katonai hatóságok jóváhagyásával.

A törvényt 2003-ban, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején biztonsági szempontokra hivatkozva alkották meg, hogy megakadályozzák vele a családegyesítés nyomán izraeli állampolgárságot kapó palesztinok részvételét terrortámadásokban. 1993 és 2003 között mintegy 130 ezer palesztin költözött Izraelbe házasodás révén.

A közvélemény akkori nyomása miatt megszavazták, hogy az 1967-ben visszafoglalt területeken élő palesztinok ideiglenesen ne szerezzenek izraeli állampolgárságot Izrael arab állampolgáraival kötött házasságukkal.

Azóta számos alkalommal demográfiai szempontokkal is indokolták a politikusok a törvény hosszabbítását, hogy ezzel elejét vegyék a ciszjordániai és gázai palesztinok Izraelbe áramlásának, ami szerintük az ország zsidó többségét veszélyeztetné. A biztonsági szervek kimutatása alapján a jogszabály nélkül évtizedenként mintegy 200 ezer palesztin kapna izraeli állampolgárságot vagy tartózkodási engedélyt a 12-es kereskedelmi TV csatorna tudósítása szerint.

Miután nem sikerült meghosszabbítani, és már kedden érvényét veszti a korábbi törvény, a családegyesítés iránti beadványokat ezentúl Ajelet Saked belügyminiszterhez kell címezni, aki átfogó irányelv hiányában kénytelen lesz minden egyes kérelmet megvitatni és megvizsgálni, hogy szerepel-e a családegyesítést lehetővé tevő kivételekben.

A palesztin házastársak Izraelbe költözésének megtagadása érdekében a belügyminiszternek a Sin Bet belbiztonsági szolgálat segítségével bizonyítania kell, hogy az adott kérelmező biztonsági veszélyt jelent.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.