Afrika mama!

Nincsenek afrikai gyökereim, de ha hinnék a lélekvándorlásban, biztosra venném, hogy az előző életem ott zajlott. 

Évek óta tűzbe jövök, mikor a Mama Afrika Izrael Fesztivál előzeteseit, ajánlóit kóstolgatom… Aztán meg sopánkodom, hogy kihagytam, mikor látom az ott készült képeket, videókat.

Az idén elmegyek.

A korábbi években a sivatag széléig kellett zarándokolni a Mama Afrikáért. Az idén a Negevből Jeruzsálem szélére, a Zeev Tur Sinai biofarmra költözött a fesztivál.

Az afrikai zene, afrikai tánc itt Izraelben közel van. Az észak-afrikai gyökerű zsidók, az etióp honfitársaink, a több ezer itt élő menekült, a fekete kontinensről érkezettek magukkal hozták ezt a kultúrát. 

Izraelben a multikulti nem divat, maga az ország az. A tolerencia kíváncsiság is: mit hallgattok, mire mulattok? A zene, a tánc pedig még közelebb hozza az embereket egymáshoz, mint a szavak kommunikációja. 

Akkor jöjjön a kizomba, a tarraxa, a semba, a kuduro, a gnawa, a zouk és a többi egzotikus nevű tánc és zenei stílus. Szóljanak az afrikai ritmusok: a djembe, a bembe, a dundun, a konga.

De a Mama Afrika nem egy koncersorozat.
Yossi Fine, 

a Groove Ambassadors, 

Abate Berihun 

fellépései csak megkoronázzak majd a fesztivál napjait. 

A Mama Afrika lényege az interaktivitás: djembe lecke, és még számos dob és ének workshop, táncműhelyek, tanítás, táncház, a törzsi táncoktól a modern afrobeatig. Csütörtök déltől szombat délutánig, megállás nélkül minden korosztálynak, mert az szinte magától értetődő, hogy családi programnak is jó a Mama: a gyereksarokban mindez – dob, tánc, ének – kipróbálható a kicsiknek is.

Ha pedig csak ledőlnél az árnyékban egy kis zenehallgatásra – és ha kibírod, hogy nem perdülsz újra táncra –, azt is megteheted.

https://fb.watch/v/p5w0OO_w/

A Kolot MeAfrica (Voice from Africa) music-blog zenei listái szólnak reggeltől estig. Akkor aztán koncertek és afro-party hajnalig. 

Idén nem hagyom ki és ígérem, megírom, hogy Te is sajnálkozz majd, hogyha kihagytad.

https://en.mamaafricaisrael.com/gallery

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.