Panyi Szabolcs az izraeli katonai rádióban kérdezhette az NSO vezérigazgatóját

Az izraeli Pegasus kémszoftver segítségével állítólagosan megfigyelt személyek listája hosszú és egyre növekszik, közöttük szerepel Emmanuel Macron francia elnök és VI. Mohammed marokkói király is, s Franciaország bejelentette, hogy vizsgálatot indít az eset kapcsán. Ennek apropóján hívták meg Shalev Hulio NSO főigazgatót az izraeli katonai rádióadó, a Galatz csütörtök reggeli adásába. Az NSO cégalapító vezetőjével Ilana Dayan készített interjút és a műsorba meghívta Panyi Szabolcs újságírót, aki valószínűleg az egyik megfigyelt célszemély volt. Dayan szembesítette Panyi kérdéseivel az NSO cégvezetőjét. A műsorból az is megtudhattuk, hogy aki biztosan el akarja kerülni, hogy Pegasus szoftverrel kémkedjenek utána, az használjon izraeli vagy amerikai telefonszámot.

Dayan nagyon népszerű és elismert izraeli oknyomozó újságíró csütörtök reggelenként jelentkező műsorában először Hulioval beszélgetett, aki minden kérdésre azzal kezdte a válaszát, hogy az NSO az összes ellenük felhozott vádat elutasítja, állítása szerint sem a listákhoz, sem a telefonszámokhoz nincsen közük.

Dayant mindenekelőtt az érdekelte, hajlandó-e Hulio kijelenteni, hogy azok az országok, amelyek az NSO ügyfelei, nem használták fel a cég programját arra, hogy újságírók után kémkedjenek? Hulio itt először pontosított: ha valaki visszaél a rendszerrel, és újságírók, emberi jogi aktivisták után kémkedik a programmal, nem lehet többé az ügyfelük. Állítása szerint eddig már öt esetben történt ilyen visszaélés, amit ők maguk tártak fel, és le is tiltották az illegális felhasználót. Hogy pontosan kik voltak ezek az ügyfelek, azt Hulio természetesen nem árulta el. Szerinte ezért most is egy belső vizsgálatra lehet szükség. Dayan kérdésére, miszerint a nemzetközi vizsgálat már elég indikációt ad arra, hogy egy pár tucat újságíró telefonjában biztosan benne volt a kémprogram, Hulio újra védekezésbe lendült és tagadta, hogy erre bármi bizonyíték lenne.

“Két lehetőség van: vagy tudtatok az újságírók megfigyeléséről, és anyagi indokból inkább félrenéztetek, vagy nem tudtatok róla, és az legalább ennyire rossz” – provokált tovább Dayan, de Hulio szerint a programjuk kizárólag emberéletek megmentésére szolgál, az NSO egy egyedülálló technológiát árul, azt is nagyon szoros állami felügyelet mellett. Bár hibák előfordulhatnak – ahogy azt az elmúlt öt eset is jelzi –, Hulio újra és újra kiemelte, hogy rendszerük kizárólag terrorelhárításra, a szervezett bűnözés és a pedofília felszámolására szolgál, és nem kereskednek olyan országokkal, amelyek visszaélhetnek a programmal.

A Dayan által felsorolt, a kémprogrammal célbavett újságírók neveinek felsorolása után az NSO vezetője kijelentette, hogy nem fogadja el ezeket a vádakat, sőt, szerintük egy előre eltervezett kampányfogásról van szó. Hulio azt is állította, hogy a nyomozás közzététele mögött állók ezt személyes okokból tették: “Támogatom az oknyomozó sajtót” – mondta, – “de ahhoz bizonyítékokkal kell szolgálni. Itt más a cél, mégpedig Izrael egész kibernetikus iparának, de továbbmegyek, véleményem szerint az egész országnak a befeketítése.”

Ekkor Dayan bemutatta következő vendégét, Panyi Szabolcsot és megkérte az NSO igazgatóját, maradjon a vonalban és hallgassa meg a beszélgetést.

Dayant az is érdekelte, mit érzett Panyi, amikor tudomására jutott, hogy a Pegasus szoftwer hónapokon keresztül a telefonjában volt, s még inkább az, mivel foglalkozik Panyi, mint újságíró, ami miatt célpont lehetett. Panyi elmondta, hogy a kormányszintű korrupcióval, illetve Oroszország befolyásával foglalkozik és foglalkozott abban az időben. Dayan azt is kérdezte, üzenne-e valamit ezzel kapcsolatban az NSO-nak? Erre Panyi válasza az volt, hogy a magyar kormány szerepével kapcsolatos véleményét ezen a fórumon nem említi, üzenet helyett is inkább kérdései lennének az NSO-hoz. A kérdése pedig az volt, tudtak-e arról, hogy őt és más újságírókat megfigyelnek, és hogy a Pegasus-botrány után Magyarország továbbra is az NSO ügyfele marad-e? Ez szerinte fontos, hiszen Magyarországon választások közelednek, és nem csak újságírók, de akár ellenzékiek is lehetnek a célszemélyek, ami nagyon aggasztó helyzetet teremt.

Hulio válasza: nem tudták, kik voltak a felhasználók célpontjai és nincs aktív szerepük a kémprogram felhasználásában. Ha Panyit vagy más újságírókat valóban megfigyeltek, “lekapcsolják a rendszert”, mert ez elfogadhatatlan. Az izraeli kémszoftvert gyártó cég tulaja nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Magyarország is az ügyfeleik közé tartozott. “Az NSO egy borzasztóan fontos eszközt értékesít” – mondta, – “és aki ezt illegális célokra használja fel, az nem lehet az ügyfelünk”. Végül azt a párhuzamot hozta fel példának, amikor az autógyártót vádolják egy ittas vezető által okozott autóbaleset miatt. Dayan a hallgatók megítélésére bízta, hogy elfogadják-e ezt az analógiát.

A műsort itt lehet meghallgatni (Panyi kb. a 17′ perctől).

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.