Az időseket harmadszorra is újraoltják Izraelben

Az idősek már a jövő héten elkezdődő újraoltásáról, a harmadik adag vakcina beadásáról döntöttek az izraeli egészségügyi minisztériumban – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja szerdán.

A koronavírus egyre jobban terjedő delta változata miatt ismét kitört koronavírus-járvány megfékezésére az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértő-bizottsága az oltás harmadik adagjának beadása mellett döntött szerda esti ülésén a 65 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok számára. Az emlékeztető oltásokat már a jövő héttől elkezdik beadni Izraelben.

A Háárec című újságban megszólaltatott szakemberek bírálata szerint a minisztérium a vakcina harmadik dózisáról a nemzetközi szabályozás jóváhagyása nélkül, megbízható és átfogó adatok hiányában határozott.

A ynet szerint Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter elsősorban a házi és gyorstesztekkel, valamint az oltásokkal próbálja megállítani a pandémiát. A 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint a politikai döntéshozók, és nem elsősorban a járványügyi szakemberek sürgetésére kerül sor a harmadik dózis beadására.

A szakemberek elsősorban azért bizonytalankodtak, mert nem tudják, hogy érdemes-e néhány hónapot várni az oltás új, a delta variáns ellen is hatékony változatára, vagy már most oltsanak harmadszor is a jelenleg rendelkezésre álló vakcinával.

A késlekedés a járvány gyorsabb terjedését, és ezzel számos idős ember megbetegedését okozhatja, miközben egyelőre nincsenek hatástanulmányok a harmadik adag biztonságosságáról és hatékonyságáról. Azt viszont már több tanulmány kimutatta, hogy az elsőként, már tavaly december végétől beoltott idősek és veszélyeztetettek valószínűleg jobban kitettek a fertőzésnek a delta hullámban a szervezetükben található ellenanyagok mennyiségének csökkenése miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.