Egy izraeli társaság által üzemeltetett hajót támadtak meg Omán közelében; ketten meghaltak

Az Egyesült Arab Emírségekbe tartó hajót az Eyal Ofer üzletember tulajdonában lévő Zodiac Maritime Company üzemelteti. A társaság közleménye szerint a személyzet két tagja, egy brit és egy román, meghalt a támadásban. A New York Times szerint a hajót több öngyilkos drón is megtámadta.

Egy izraeli tulajdonú társaság által üzemeltetett tartályhajót támadtak meg Omán közelében – jelentette pénteken a brit hadsereg szóvivője. A közlemény szerint az eset éjszaka történt, Omán Maszíra-szigetétől északkeletre, és vizsgálják annak részleteit. A hajón tartózkodó személyzet két tagja – egy román és egy brit állampolgár – meghalt. A japán tulajdonban lévő, libériai zászló alatt közlekedő Mercer Street hajót a londoni székhelyű Zodiac Maritime társaság üzemelteti, amelynek Eyal Ofer izraeli üzletember a tulajdonosa. A cég közleménye szerint a támadás idején áru nem volt a hajón.

A társaság péntek reggeli bejelentése szerint a hajót kalózok támadták meg, amikor a tanzániai Dar es-Salaamból az Egyesült Arab Emírségek Fudzsejra kikötőjébe tartott. A nap folyamán azonban a brit hatóságok bejelentették, hogy a birtokukban lévő információk szerint a tartályhajót nem kalózok támadták meg. A brit hadsereg közleménye nem taglalta az eset részleteit. A New York Times szerint a támadást követően a hajót az amerikai haditengerészet kísérte. Ez az első olyan támadás izraeli tulajdonú cég ellen, amelyben halottak vannak.

Izraeli becslések szerint a támadást pilóta nélküli repülőgéppel hajtották végre. A New York Times arról számol be, hogy több drón vagy más, pilóta nélküli repülőgép csapódott a hajóba. A Jediot Aharonot című izraeli újság hírportálja, a ynet szerint úgy tudni, hogy több óra eltéréssel két támadás érte a hajót. Míg az első során nem keletkezett kár, addig a másodikban találat érte a hajóhidat, az áldozatok ekkor vesztették életüket. Magas rangú izraeli védelmi tisztségviselők biztonsági egyeztetést folytatnak a támadással kapcsolatban. 

Az iráni Al-Alam csatorna beszámolója szerint a támadást a szíriai Al-Qusair térségében található Al-Dabaah repülőtér ellen múlt héten végrehajtott izraeli támadásra válaszul hajtották végre. Egy izraeli diplomáciai forrás szerint Irán áll az akció mögött, amely nem vállalta a felelősséget a támadásért. “Irán erőszakot és pusztítást terjeszt a térség minden szegletében” – mondta. “Mivel mindenképpen izraeli célpontot akartak megtámadni, külföldi civilek megölésébe bonyolódtak, és ezzel buktatták le magukat.”

A forrás szerint: “Az iráni támadás néhány nappal az új elnök, Ebrahim Raisi, az iráni legfelsőbb vezető hívének beiktatása előtt történt, aki a rendszer ellenfeleinek tömeges meggyilkolásáért felelős. Lekerültek a maszkok, és lehetetlen úgy tenni, mintha nem ismernénk az iráni rezsim természetét. Irán nemcsak Izrael problémája, hanem globális probléma, és viselkedése veszélyezteti a globális hajózást és kereskedelmet. A velük szemben folytatott küzdelmünk folytatódik.”

Jair Lapid külügyminiszter beszélt brit kollégájával, Dominic Raabbal a támadásról, és megjegyezte, hogy kemény válaszlépésre van szükség az ügyben. “Irán nemcsak izraeli probléma, hanem a terrorizmus, pusztítás és instabilitás exportőre is egyben, ami mindnyájunknak árt. Nem hallgathatunk az iráni terrorizmussal szemben, amely a hajózás szabadságának is árt” – mondta.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz, New York Time, Ynet