Az izraeli kormány elfogadta a költségvetés tervezetét a 2021-2022-es évekre

Naftali Bennett miniszterelnök a heti kormányülésen Jeruzsálemben, 2021. június 27-én - Fotó: Kobi Gideon / GPO

Az izraeli kormány egész éjjel tartó vita – és a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet szerint olykor kiabálások – után egyhangúlag szavazta meg a 2021-re és 2022-re szóló költségvetés tervezetét, amely a parlamentben, a kneszetben még módosulhat – jelentette a katonai rádió hétfőn.

Legutóbb több mint három éve szavazott meg izraeli kormány büdzsét, azóta a politikai válság, az egymást követő választási időszakok miatt költségvetés nélkül, illetve az utolsó elfogadott költségvetés módosításával működött az ország.

“Hölgyeim és uraim, Izraelnek van költségvetése. A gondoskodó kormány büdzséje. Három év stagnálás után Izrael újra munkába áll” – jelentette be Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn. “Arra kérem a kormány tagjait, hogy értsék meg a pillanat nagyságát: több év után ma reggel meghoztuk a legmerészebb, legversenyképesebb költségvetést, amely a legtöbbet segít a hátrányosabb helyzetű csoportoknak, és évek óta a leginkább törődik gyermekeink jövőjével” – tette hozzá Bennett.

A kneszetben a 120 törvényhozó közül legalább 61-nek meg kell szavaznia majd a büdzsét novemberben, különben a törvények értelmében automatikusan új választásokat kell kiírni. A koalíció csak nagyon szűk többséggel rendelkezik a törvényhozásban, ezért szakértők szerint a kormány számára kihívást jelenthetnek a november közepén várható szavazások.

- Hirdetés -

A maratoni tárgyalásokon a legsúlyosabb ellentétek az egészségügyi és a pénzügyi tárca között voltak, mert az egészségügy vezetői jelentős forrásokat követeltek a koronavírus-járvány okozta kiadásokra, valamint a tárca évtizedes elhanyagolására hivatkozva.

A kompromisszum nyomán az eredetileg tervezetten felül még további kétmilliárd sékellel megemelték a minisztérium keretét, vagyis 5 milliárd sékellel (hozzávetőleg 500 milliárd forinttal) több pénzt fog kapni, mint korábban.

Avigdor Liberman pénzügyminiszter több reformot is bemutatott az új tervezetben: a drágaság ellen, a magas élelmiszerárak letörésére az élelmiszerimport engedélyezését a tojások, gyümölcsök, tejtermékek, konzervek, nem húst tartalmazó mélyhűtött termékek esetében, ami ellen már napok országszerte tüntetnek a mezőgazdasági dolgozók, a földművesek és az állattenyésztők.

Átfogó, hosszú távú tervről állapodtak meg a tömegközlekedés fejlesztésére: 7,5 milliárd sékelt (mintegy 750 milliárd forintot) fordítanak erre célra a következő öt évben. Több ezer sofőrt toboroznak, és beszereznek 3500 autóbuszt, ebből 2500 elektromos lesz. Az ország központi részén, Tel-Avivban és környékén a metróépítésre 150 milliárd sékelt (15 000 milliárd forintot) különítenek el, ez az ország történetének legnagyobb infrastrukturális projektje.

A tervekben szerepel a nők nyugdíjkorhatárának felemelése is 62-ről 65 évre, amit 11 év alatt, fokozatosan vezetnének be.

A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az állami költségvetés kerete 2021-re 432,5 milliárd sékel (hozzávetőleg 43 250 milliárd forint), 2022-ben pedig 452,5 milliárd sékel (45 250 milliárd forint) lesz. 2021-re 6,8 százalékos, 2022-re pedig 3,9 százalékos költségvetési hiányt terveznek. A büdzséből 65 milliárd sékelt (6500 milliárd forintot) a hadsereg költségeinek fedezésére szánnak.

- Hirdetés -