Izrael történelmének második olimpiai aranyérmese nem házasodhat hazájában

Az ország történelmének második olimpiai aranyérmese, Artem Dolgopiat nem házasodhat Izraelben, mert az országban monopóliummal rendelkező ortodox judaizmus nem tekinti zsidónak – jelentette a helyi média.

A Tokióból tornász aranyéremmel hazatérő, és nemzeti hősként, hatalmas ünnepléssel fogadott 24 éves sportoló Ukrajnából vándorolt be a családjával 12 éves korában. Édesanyja nem zsidó vallású, és ezért a helyi ortodox vallási hatóságok nem tekintik zsidónak, helyi státusza szerint “vallástalan”.

Izraelben csakis ez a vallási intézmény felelős a házasságok és a temetések lebonyolításáért, és ezért Dolgopiat az ország határain belül nem veheti el feleségül a szintén Ukrajnából származó barátnőjét.

A gondot az egyik helyi rádióműsorban Dolgopiat édesanyja említette meg. Maga a tornász nem kíván beszélni róla, saját, személyes ügyének tekinti – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet.

“Ez régóta fennálló torzulás, amely ellen harcolunk. A következő lépés a házassági monopólium felszámolása lesz a kósersági monopólium megdöntése után, amelyet a költségvetési megállapodások törvényében elfogadtunk” – jelentette ki a katonai rádió kedd reggeli műsorában Merav Michaeli közlekedési miniszternő, a szociáldemokrata Munkapárt elnöke, aki ezzel emlékeztetett pártjának a polgári házasság bevezetését célzó választási ígéretére is.

Izraelt 73 évvel ezelőtt a zsidók nemzeti otthonaként hozták létre, ahol a “hazatérési törvény” értelmében mindenki letelepedhet, aki bizonyítani tudja legalább egyik nagyszülője zsidóságát. A vallási státuszt azonban nem az állami szervek határozzák meg, hanem a zsidó vallásjog, a “halacha” alapján az édesanya vallása szerint döntő ortodox rabbinátus.

A rádió értesülése szerint jelenleg mintegy 300 ezer izraeli nem házasodhat az országban vallási okokból, főként a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból bevándoroltak és gyermekeik, akik nem tudják igazolni édesanyjuk zsidó származását.  

Számukra katonai szolgálatuk idején a katonai rabbinátus 3 hónapos “gyorstalpaló” betérési tanfolyamokat szervez, amelyekre minden bevonuló jelentkezhet zsidó vallási státusza rendezése érdekében.

Aki nem kívánja felvenni a zsidó vallást, vagy nem kíván a zsidó vallási jog szerint megesküdni, vagy nem zsidóval házasodik, az külföldön, általában Cipruson teheti ezt meg, majd visszatérve a belügyminisztériumban bejegyeztetheti megváltozott családi állapotát.

Izraelben nem lehet polgári házasságot kötni, csakis a vallási házasságot ismerik el. De több párt programjában is szerepel a polgári házasság törvénybe iktatása. Ezek a kísérletek mindeddig meghiúsultak a politikailag erős ultraortodox pártok tiltakozása miatt, de a jelenlegi kormánykoalícióban nem vesz részt a két ultraortodox párt, a közel-keleti származású zsidókat tömörítő Sasz, és az askenáziak Egyesült Tórapártja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.