A izraeli tengerparton sátorozott, mikor 6 kilós antik érmetömbre bukkant

Yotam Dahan 1700 éves, antik érmékből álló 6 kg súlyú tömböt talált a Földközi-tenger keleti részén, az Atlit melletti Neve Yam strand homokjában a kempingezés alatt. 

Yotam elmondta, hogy az érméket mintegy 70 méterre a víztől találta meg, nem messze a sátrától, ahol a családjával tartózkodott: “Észrevettem, hogy a sátrunk mögött a zseblámpa fényében valami csillog, és amikor közelebb mentem, csodálkozva láttam, hogy ezek antik pénzérmék, egy tömbbe összeragadva.” – mondta. 

A helyszínen egy olyan természetes kikötőhely található, ahol egykor éjszakára vagy viharok elől menedéket keresve horgonyoztak le a hajók.

Az ókori pénzeken maradt textilanyag alapján valószínűleg vászonzsákba tárolták őket, és tekintettel a nagyszámú érmére, az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei szerint úgy tűnik, hogy egy balesetet szenvedő kereskedelmi hajóról kerülhettek a tengerbe. A lelet helyszíne közelében az IAA a vizsgálatok során megtalálta a hajó római kor végéről származó rakományrészeit, köztük horgonyokat és kerámiákat.

- Hirdetés -

“A tengeri környezetben zajló oxidáció következtében az érmék egy nagy csomóba olvadtak össze” – magyarázták a kutatók. Egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy milyen fémből készültek.

Az érméket Yotam átadta az államkincstárosoknak, és a Régészeti Hatóság elismerő oklevelet adományozott neki példás állampolgárságáért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIAA, Maariv