Jó hetet kívánok,
Szeretném megosztani Önökkel nemzeti tervünket a világon végigsöprő delta-hullám kezelésére.

Elmagyarázom a delta vírusváltozat kitörését a világban és Izraelben; mi a tervünk Izrael biztonságos kivezetésére ebből a hullámból; melyek a kormány intézkedései és mik a polgárok kötelességei; és mindenekelőtt – mi a minket vezető cél?

Célunk egyszerű:
Megőrizni Izrael polgárainak egészségét és megőrizni Izrael Állam gazdasági jövőjét. Izrael polgárainak megélhetése egyben életük megőrzése is.

Stratégiánk:
Cselekedni a betegség enyhítésére – a harmadik oltási kampány felgyorsításával – és ennek segítségével a delta-járvány legyőzése. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy elkerüljük a zárlatokat, mert ez az eszköz lerombolja gyermekeink megélhetését, anyagi ellátásukat és oktatásukat. A zárlat csakis a végső megoldás.

A kormány számára a legegyszerűbb bejelenteni a zárlatot, és pénzt utalni a bezárt vállalkozásoknak és az otthon ülő dolgozóknak.
De a zárlatok politikájának rettenetes ára van. Szemünk előtt az egyik szempont a megbetegedések és a halálozások csökkentése.
De természetesen vannak más szempontok is, beleértve az izraeli állampolgárok megélhetését, Izrael gyermekeinek oktatása és Izrael gazdasági jövőjének megőrzése. Vegyük például a közúti balesetek áldozatait. Hiszen a vezetés betiltásával az izraeli utakon nulla haláleset lehetne közúti balesetekből. De mindannyian megértjük, hogy élnünk kell, és engedni kell a mozgást Izraelben.
Ugyanez igaz a deltára is: a mindennapok rutinja az élet része, és felelősségteljesen egyensúlyoznunk kell az összes szükséglet között.

Koronavírus-helyzet Izraelben

Fontos számomra hangsúlyozni: az előző kormány által bevezetett három lezárás árcédulája kétszáz milliárd sékel volt.
Számokban ez így néz ki:
200 000 000 000
Ez kétszázezerszer millió sékel! Ez a mi pénzünk, az Öné, a gyerekeié és unokáié. Ha folytatjuk a zárlatok és korlátozások a gazdaságot romboló politikáját, egyszerűen anyagilag tönkremegyünk.

Ezt a mellesleg alacsony hatékonyságú, zárlatokra elköltött óriási összeget, valójában az Ön és gyermekei számára fontos céloktól vették el. Hány katona életét veszíthetjük el, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy modern légvédelmi fegyverekkel lássuk el őket, mert a pénzt bezárásokra költöttük? Hány gyermeket és felnőttet nem tudunk életmentő műtétre küldeni? Hány kórházat nem tudunk létrehozni a periférián? Hány MRI gépet nem engedhetünk meg magunknak, és így elveszítjük a betegség korai stádiumában lévő rákos betegek ezreit? Hány természettudományi, matematika vagy angol órát nem tudunk finanszírozni?
Hány öregségi nyugdíjat nem tudunk biz tosítani? Gondoljon bele egy pillanatra: Izrael minden családja 105 000 NIS adósságba került a három bezárás árcédulája miatt. Nekünk és gyermekeinknek adókkal, és a szolgáltatások következő évtizedekben történő csökkentésével kell visszafizetniük ezt az adósságot. Mindent elkövetek, hogy megállítsam ezt a végzetet. A zárlatnak közvetlen költségei is vannak az emberek életében.

Azt kérdezik tőlem: “Mégis tudatosan megengedi, hogy több száz ember meghaljon a koronától?” Mi, Izrael kormánya gondoskodunk arról, hogy minden megfelelő korú állampolgárt beoltassunk. Mi vagyunk az egyetlen ország, ahol mindenki számára elérhetőek a vakcinák, és az egyetlen, ahol létezik egy harmadik kiegészítő vakcina is. Ez nem nyilvánvaló, és kemény munkánknak köszönhetően lehetséges. Önöknek a maguk részéről meg kell őrizniük életüket és az Önök számára fontos szeretteik életét – menjenek oltakozni, az oltópontok számosak és rendelkezésre állnak, viseljék zárt térben a maszkot, és csökkentsék az összejöveteleket. Ez nem mindig egyszerű, de szükséges. A súlyos betegek több mint 90%-a 60 év feletti. Ők különösen vigyázzanak magukra, és ügyeljenek rá, hogy megkapják az oltást. Lépéseinkkel, a kormánnyal és az Ön felelősségével – győzni fogunk.

A delta törzs nagyon nagy sebességgel terjed, a fertőzöttek szervezetében ezerszer (!) több a vírusok száma az eredeti koronavírushoz képest. Ezért hódította meg a világ legtöbb országát. A delta-hullám a kormányalakításom előtt kezdődött, ez a változat már megjelent Izraelben márciusban, áprilisban és májusban. Vállaljuk a felelősséget, és most olyan fontos lépéseket hajtunk végre, amelyeket eddig nem tettek meg:

  1. Felnőttek millióit újraoltjuk a harmadik oltással. Jelenleg Izrael az egyetlen ország a világon, amely polgárainak felajánlja a harmadik vakcinázás lehetőségét. Gondoskodtunk az orvosszakértők jóváhagyásáról. Gondoskodtunk az oltóanyag-készletről. Gondoskodtunk arról, hogy a betegbiztosítók működjenek, és kiváló munkát végezzenek.
  2. Megerősítjük új orvosi és ápolói állásokkal a kórházakat, valamint a rendelőintézeteket és az egészségügyi ellátórendszer egészét, miután sok éven át elhanyagolták a rendszer ezen kritikus részeit.
  3. Szorosan őrizzük a veszélyeztetett időseket az idősotthonokban és az idősek kórházaiban.
  4. Megnyitottuk a magánpiacot a gyorstesztek és az otthoni tesztek értékesítése előtt. Remélem, hogy naponta több százezer vizsgálatot fogok látni a járvány alatt, melyek lehetővé teszik számunkra a betegek elkülönítését és a fertőzési láncok megszakítását.
  5. A belbiztonsági minisztérium fokozta a maszkok viselésének, a “zöld címke” szabályok és a karantén betartásának ellenőrzését.
  6. Elkészítjük a korona időszakának iskoláztatási módszereit.
  7. Bevezettük állam által finanszírozással a “zöld címke” szabályokat a 3-12 éves korosztály számára. Ez több tesztet, több delta vírushordozó kiszűrését jelenti, kevesebb fertőzést. Ma már okosan és előrelátóan kezeljük a járványt.

Mi következik?
Mikor lesz vége?
Nem tudom.
Természetesen nem tudom megnevezni a dátumot. Nehezebb napok várhatók, de biztos vagyok benne, hogy ha a tervnek megfelelően cselekszünk, és ha Izrael állampolgárai maszkot viselnek, ha a lehető leghamarabb beoltják őket, és általában – ha szolidárisan viselkedünk és kölcsönösen segítünk – le fogjuk győzni a deltát.

Megértéssel fogadom a kritikát. Az én dolgom az, hogy azt tegyem, ami helyes, és nem azt, amit könnyű megtenni.
Az ország bezárása – nagyon egyszerű. De az a helyes, ha minden követ megmozgatunk – hogy Izrael polgárai egészségesek legyenek, és Izrael Állam nyitva maradjon, Izrael polgárainak fizikai, mentális és gazdasági megmentéséért.
Annak érdekében, hogy ne veszítsék el a megélhetésüket, és ehhez meghozhassák a megfelelő döntéseket.

az Önök miniszterelnöke,
Naftali Bennett

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.