Két négynapos és a többiek

Zenekar az Arabesque Fesztiválon az akkói óvárosban - Fotó: PR

Izraelben a vasárnap a hét első napja, de ez a koncertszervezőket nem érdekli. Nekik gyakran csak a hétfővel kezdődik a hét.

Izgalmas napok jönnek, fel is rúgom kicsit a szokásos gyorslista formát.

23. hétfő

Mindenkinek van egy története. Ennek az állításnak szenteli a hétfő estét Sarah Spiegelman a jeruzsálemi Cafe Nocturnoban. 

Még egy hétfői koncert Shuli Randé a Barbyban. Neki is van egy története. El kell meséljem, még ha ki is lóg majd a gyorslistából:

Shalom “Shuli” Rand filmszínész, író és énekes. Breszlovi haszid, cionista családban született Bnei Brakban. 18 éves koráig az Or Etzion jesivába járt. A kötelező katonai szolgálat után elvégezte a tel-avivi Nissan Nativ Színész Stúdiót, színész lett, felhagyva az ortodox élettel. Karrierje egyenes út lett volna, de ő 34 évesen visszatért a hithez. Csatlakozott a breszlovi haszid mozgalomhoz, Jeruzsálembe költözött, és Shalom Arush rabbi tanítványa lett. Shuli Rand, a színész hat évre eltűnt. Egyszemélyes darabokkal tért vissza. Randnek és feleségének hét gyermeke született. Jeruzsálem külvárosában, Mevaseret Tzionban élnek, és 2004 megalapították a Jeruzsálemi Zsidó Színházat. Színészi pályája csúcsa az Ushpizin című film volt, melynek a forgatókönyvét is ő írta. Nehéz lett volna a vallási törvények betartásával női főszereplőt találni, így esett a választás a feleségére, aki soha korábban nem állt kamera előtt. A haszidok életéről szóló film komoly siker volt itthon is, külföldön is. A film fogadtatása indította el Shuli Rand dalszerzői, énekesi karrierjét. Jó Pont, ez volt az első album címe. A 11 számot a breszlovi Nachman rabbi tanításai ihlették. Shuli Rand későbbi dalai is sorra slágerek lettek. Életműve ma már vallástól, nemtől és kortól függetlenül fontos része az izraeli kultúrának. Az elmúlt évtized termését bemutatni érkezik majd 23-án hétfőn a Barby színpadára.

24. kedd

Harash 4 Jazz Fesztivál: A jazz klasszikus műfajait kedvelőknek négynapos koncertsorozat startol kedden. A Florentin negyed pici mellékutcája, a Harash pár napra a jazzélet centruma lesz, izraeli és nemzetközi fellépőkkel.

A keddi nyitókoncert az Arnon de Botton Quartet bebopja lesz.

Utánuk egy igazi csemege következik, Anat Fort & Abate Berihun duója. A modern jazz zongora találkozik majd az énekes szaxofonos etióp sztár muzsikájával.

Még egy komoly rendezvény startol kedden: az Arabesque Fesztivál Akkón. Egy fesztivál a jövőért, az arab és a zsidó közös zenei tradíciók jegyében. A nyitó koncert címe: Akkó, Szaloniki, Isztambul.

A Jeruzsálemi Kelet-Nyugati Zenekar vendége két díva: Jasmine Levy és Törökországból Lynette.

25. szerda

Négy trió-koncert zsinórban:

Shay Zelman Trio

Ari Erev Trio

Deborah Dery Trio

Gabriela and Trio A-Tempo 

Muhammad ‘Abd del Wahhab egyiptomi muzsikus úttörője volt a nyugati és a keleti zenekultúra ötvözésének a 30-as évek Kairójában. Halálának 30. évfordulója alkalmából az ő emlékének szenteli koncertjét az El Maghribia izraeli-andalúz zenekar a szerdai koncerten az Akkói Művelődési Csarnokban.

26. csütörtök

Kobi Salmon Quartet

Deborah Benasouli – Yakov Muravin

Gilad Chatsav Trió

A péntek este az akkói házigazdák zenekaráé. Dialna – A következő generáció – A Gibraltári-szoroson. Autentikus andalúz zene, az észak-afrikai dalok minden árnyalata.

Szólisták: Benjamin Buzaglo, Avi Gusto, Mike Croci. Az idén végre élőben. A tavalyi online-fesztivál-koncertjük részlete:

Persze a három nagykoncert csak a hab a tortán. Akkó hangulatos utcácskái, árnyas udvarai ilyenkor megtelnek zenével. Kirándulásnak is jó időpont, aki még nem látta Akkót. Ha meg látta, akkó’ repetázzon!

Azoknak pedig, akik nincsenek éppen Akkón, ez a nap kicsit keményre sikerült: punk, metal, A csalfa remények csillaga ragyog majd a sivatag felett.

Lefordítva magyarra: a Desert group showja a Star of the Delusive Hopes című lemez opuszaiból a Gagarinban, Tel-Avivban, a zenekar tizedik szülinapján. A heavy metal ünnepet két trash metal banda, a Strident és a Deface nyitja majd.

https://fb.watch/7npLTUFd7S/

Walla Lo Yodea egy kis punk a jeruzsálemieknek a Yellow Submarine-ban. Csütörtök este kiderül, mit nem tud Walla.

Nem maradunk a héten sem nosztalgia-buli nélkül! A Jerusalem Community Woodstock Revival a legendás 68-as fesztivál dalait játssza majd csütörtök este Jeruzsálemben… hazabeszélek… a Shilo Cafeban.

27. péntek 

Jam session a nemrégiben fiatalon elhunyt Erez Barnoy szaxofonos emlékére. Családi, baráti örömzenélés. Ezzel a búcsúval a Harash 4 fesztivál is búcsúzik.

Egy haifai opera-délután: Mozart: Figaro házassága dióhéjban a Trolls trióval.

Anat Moran – szoprán, Danny Olivera Amiti – bariton, Ofri Zer – zongora.

Péntek, 15:00. Haifa, Kibuc Galuyot 91.

De ne hagyjuk abba a kocsmázást délután, haifaiak! Este a Rodeo Pubban Margarita Zilbermann Jazz & Rock bulija.

28. szombat

Egy ritka helyszín: az örmény Szent Miklós kolostor Jaffó kikötőjében.

Bor és Bach 

Borkostoló a szerzetesek boraiból és Bach-kóstoló a Jeruzsálemi Fesztiválzenekarral Vladimir Bershevich vezetésével. Szólisták: Vitaly Remanyuk – hegedű, Oleg Stolfner – cselló és Gulnara Gecht – fuvola.

19:00 Jaffó, Retzif HaAliya HaShniya 3.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.