Jair Netanjahunak fizetnie kell, mert elvesztett egy rágalmazási pert

Jair Netanjahu - Fotó: U.S. Embassy Jerusalem / Flickr

A Tel-avivi körzeti bíróság elutasította Jair Netanjahu kérelmét, hogy késleltesse egy korábbi ítélet végrehajtását, és elrendelte, hogy haladéktalanul fizesse meg Avi Alkalajnak a rágalmazási perben számára megítélt kártérítést.

Előzőleg Jair Netanjahu arra hivatkozva akarta elhalasztani a rágalmazásért rá szabott 280 000 ezres kártérítés kifizetését, hogy nincs ennyi pénze, és ennek az összegnek az előteremtése teljes anyagi pusztulásba taszítaná. Azonban a Walla volt szerkesztőjének, Alkalajnak az ügyvédje bizonyítékokat nyújtott át a bíróságnak, miszerint az ifjabb Netanjahunak mintegy egymillió sékelnyi mozdítható készpénze van különböző számlákon.

Mint emlékezetes, a Walla hírportál egykori szerkesztője, Avi Alkalaj rágalmazási pert indított Jair Netanjahu ellen 2019 novemberében, mert a volt kormányfő fia azt a rágalmat osztotta meg a közösségi médiában, hogy Alkalaj a Wexner Alapítvány beépített embere lenne a Walla szerkesztőségében, és apja, Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen dolgozik.

Mindez hazugságnak bizonyult a bíróság előtt, negyedmillió sékel megtérítésére kötelezték fél évvel ezelőtt, miután Jair Netanjahu ellenkeresetet sem nyújtott be. Ekkor Netanjahu az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, mert azt állította, hogy egyáltalán nem tudott a kereset benyújtásáról, azt nem mutatták be neki.

Július elején azonban Kochava Levy bíró nem fogadta el ezt az érvelést, és úgy határozott, hogy helybenhagyja az ítéletet, és még 30 000 sékel összegű további jogi költséget is felszámolt Jair Netanjahunak, ugyanis Alkalaj megerősítette állítását, miszerint Netanjahu valójában tudott a perről, és a kereset benyújtásakor bírálta is a keresetét Twitter fiókjában egy üzenetben.

Ekkor állította Netanjahu, hogy nincs pénze, de Alkalaj ügyvédei segítségével ennek is bebizonyította ellenkezőjét, az egymillió sékelt tartalmazó számlák felsorolásával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.