Nem egy, az opera-műfajt tanulmányozó szakértő megírta már, hogy a klasszikus operákban a nők mindig meghalnak: leszúrják, megfojtják, lelövik, megmérgezik őket, megőrülnek, öngyilkosok lesznek. Catherine Clément filozófus 1979-es neves tanulmánya (Opera, or the Undoing of Women) szerint valójában az opera ebben nem különbözik kultúránk sok más művészeti termékétől, melyekben a narratívát a férfiak uralják, a nők pedig el vannak nyomva.

Az Anyák című vadonatúj izraeli operában a bibliai nőké a főszerep, minden szerep, még a (nem)jóistené is. De nem azzal próbálja David Sebba operája kijavítani a régi beidegződést, az egyenlőtlenséget, hogy a nők panaszkodnak, kikérik maguknak, perelnek. Nem lettek erősek, sem vezetők, nem egyenlőek, nem törik át az üvegplafont ezek az anyák – egyszerűen főhősök lesznek, még ha csak egy órácska erejéig is.

Ez a szép, kellemes és okosan megírt kis opera nem oktat, nem kritizál, nem akar belénk verni egy új narratívát, csak egy „ötletet” dolgoz ki az egymásba fűződő jelenetekkel: hallhassuk meg ezeket a jól ismert történeteket a nők, az anyák hangján keresztül is egyszer.

Ezek az egyenhajú, a kezüket eltakaró egyenruhába (kényszerzubbonyba?) öltöztetett nők nem akarnak mást, mint elénekelni nekünk: ugyan csak a főszereplők asszonyaikként említik őket, csak a méhüket, fiúgyermekeiket adták a Nagy Történethez, de nyilván éreztek, gondolkodtak, szenvedtek és szenvedést okoztak, amikor végigélték a Tóra, mondjuk ki, eléggé tébolyult történeteit. Elsőszülöttek és menyasszonyok galád elcserélése, kivételezés, bosszú, szodómia, árvízhalál, gyermekáldozat, testvérháborúk – egy eddig nem hallott hangon, egy szinte soha el nem mesélt szemszögből.

Úgy éreztem, a zene, a háttérben – egy sivatagi sátorban? – meghúzódó zenekar sem akart semmit ránk, a nézőkre tukmálni. Modern, élvezhető, a történethez illő, néha a héber dalok, a Közel-Kelet dallamvilágát is felidéző zenét hallunk a nyolc női szereplő sorsának aláfestéséhez.

Az Anyákat nagyon lelkesen ajánlották az újságok, blogok, és amikor átverekedtük magunkat a koronatisztasági bizonyítvány bemutatásán, az opera lobbijában velem együtt várakozó idős baráti társaság is izgatott volt, mert végre egy ilyen jónak ígérkező előadásra jöhettek. Nem lövöm le a poént, ha elmondom, egy óra tizenöt perc elteltével óriási volt az ováció.

Szép, kellemes és értékes estében lesz része annak, aki megnézi ezt az operát. Azon is elgondolkodtam közben, hogy vajon elviszik-e az iskolásokat, hogy megnézzék az előadást az Izraeli Operában, hiszen heti öt órában tanulják a Tórát, amiben a nők csak anyák…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁShttps://fidelio.hu/zenes-szinhaz/miert-mindig-a-nok-halnak-meg-az-operakban-8671.html