Hat biztonsági fogoly megszökött a Gilboa börtönből

A szökéshez használt alagút

A rendőrség, a Sabak és az IDF nagy erőkkel kiterjedt kereséseket folytatnak a környéken. Az előzetes vizsgálat azt mutatja, hogy a hat terrorista szökevény ugyanabban a cellában volt, és hónapokon keresztül ásták az alagutat. A Sabasz (Izraeli Börtönszolgálat) vezető tisztségviselője nyilatkoztata: “Ekkora kudarc még nem volt, ez a szervezet Jom Kippurja”.

A börtönszolgálat közleménye szerint hat dzsenini, terrorizmus miatt elítélt biztonsági fogoly szökött meg a szigorúan őrzött Gilboa börtönből tegnap (vasárnap) este. A foglyok között volt Zakaria Zubeidi, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja egykori parancsnoka. A gyanú szerint Zubeidinek és az Iszlám Dzsihád további öt fogvatartottjának sikerült az elmúlt hónapokban alagutat ásniuk, amely a börtön falain kívülre vezetett. Az IDF, a Sabak és a rendőrség kiterjedt hajtóvadászatot folytat utánuk: nagy erőkkel, drónok és helikopterek bevetésével keresik az ország északi részén található büntetésvégrehajtási intézményből megszökött rabokat. Jelentős katonai erők, kommandók vizsgálják át a környező kibucok területét. A hadsereg ellenőrző pontokat állított fel Ciszjordániában, hogy megakadályozzák, hogy a szökevények Jordániába meneküljenek.

A közös cellából elszökött rabok mind életfogytig tartó büntetésüket töltötték, melyet izraeliek ellen végrehajtott, véres merényletek miatt szabtak ki rájuk.

Egy Sabasz-forrás szerint az alagút nyílása a WC-k csatornáján keresztül vezetett, és onnan ástak egy kijáratot. A foglyok nyilvánvalóan előre megtervezték a menekülést a külső források segítségével a cellába csempészett telefon használatával – és egy járművel menekültek el helyszínről. A börtönszolgálat egyik vezető tagja szerint a hat szökevényt a földeken dolgozó gazdák észlelték, akik értesítették a rendőrséget, és csak ezután értesült a börtön a foglyok eltűnéséről.

Az első ellenőrzés azt mutatja, hogy a hat szökevény ugyanabban a zárkában volt, és az általuk ásott alagút hossza eléri a tíz métert. Az alagút aknájának kijáratát néhány méterre a börtön falain kívül fedezték fel. A szervezet másik forrása szerint a védelmi intézmény két dologtól tart: attól, hogy a foglyok egy része megpróbál támadásokat végrehajtani, és attól, hogy Jordániába menekülnek.

Egy magas rangú Sabasz-tisztviselő ma reggel a menekülést olyan nagyságrendű kudarcnak minősítette, amely még nem volt a szervezetnél, és hozzátette: “Ez a szervezet Jom Kippurja. A börtön- és a hírszerzési parancsnokok orra alatt hat rabnak sikerült ilyen hosszú időn keresztül kívülállók segítségével megtervezni és több tíz méter hosszú alagút ásásával végrehajtani a börtönből való menekülést.” Az Iszlám Dzsihád a szökést követően ma reggel közölte: “Ez egy hősies művelet, amely sokkolni fogja az izraeli biztonsági rendszert. A foglyok szabadulása óriási pofon az izraeli hadsereg és rezsim arcába.” A Hamasz szerint “a menekülés a foglyok hősiességét bizonyítja.”

Még a szökések előtt három fogolyról megállapították, hogy nagy a menekülésük kockázata, miután hírszerzési információkat kaptak arról, hogy szökni próbálnak a börtönből. A foglyok menekülését követően az összes, palesztin terroristákat foggva tartó börtönben magas szintre állították a készültséget, és a foglyokat arra utasították, hogy ne hagyják el a celláikat.

Egyikük az Izraelben jól ismert Zakaria Zubeidi, aki a Fatah fegyveres, terrorral foglalkozó szárnyának, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjának egyik egységét vezette, majd jelentős tisztséget viselt a Ciszjordániát vezető Fatah pártban. Zubeidi felelős többek között a Beit Sean-i Likud fiók elleni 2002-es támadásért, amelyben hat ember meghalt. 2019-ben tartóztatták le a biztonsági erők. Rajta kívül Kelet-Jeruzsálem egyik lakóját, Tark Barghoutot is letartóztatták Dzseninben. Éveken keresztül az egyik legkeresettebbnek tartották Ciszjordániában: az IDF-nel való összecsapások során elvesztette testvérét és anyját, házát pedig lerombolták Dzseninben. Korábban egy interjúban azt mondta, hogy az ő szemében a terrorista támadások az egyetlen lehetőség Izrael katonai fölényével felvenni a harcot.

A másik öt rab az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet tagja volt, és szintén a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenin város lakosai voltak. A börtönben viselt ruháikat és cipőiket megtalálták az intézményen kívül.

A szökést hajnali négykor fedezték fel a különösen gondosan őrzött börtönben, melyet 2004-ben, a második intifáda, vagyis palesztin felkelés idején hoztak létre. 2014-ben megakadályoztak egy hasonló szökési kísérletet, melyet szintén az Iszlám Dzsihád-rabok celláiból szerveztek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.