Szukotheti zenemenü

Sonata Arctica

A napi kínálat előtt jöjjön a “konyhafőnök ajánlata”: egy háromnapos-ötkoncertes blues fesztivál és a Tamar, távirati stílusban.

Szeptember 23. csütörtöktől 25. szombatig Szukot-Blues-Shablul. Ahogy Szukotkor lenni szokott, itt a Shablul jazz-klub háromnapos Szukot Blues fesztiválja. 3 nap, 5 koncert.

Szeptember 23-án, csütörtökön 20:30 órakor.

Dov Hammer & the Allstars. Egy blues zenész rangja, hogy játszott-e az USA-ban. Dov Chicagoból alijázott, ahonnan komoly tapasztalatot hozott, az Allstars pedig az izraeli blues zenészek elit csapata, akik hosszú évek óta kísérik Dov Hammer énekét, szájharmonikáját.

Szeptember 24-én, pénteken 14:30-kor.

A country-bluesból irány New Orleans.

Eli And The Chocolate Factory. A Mississippi-delta a blues és a jazz bölcsője is. Ezt ringatja majd a Shablulban Eli Preminger trombitás és a Csokigyár, akik nélkül nincs Izraelben jazz vagy blues fesztivál.

Vendégeik: Dov Hammer, Yaron Ben Ami és Noya Sol.

Szeptember 24-én, pénteken 20:30-kor.

Andy Watts & Blues On Fire. A buli Andy Watts Blues On Fire című albumán alapul, de játsszák az új lemez dalait is, amit a Grammy-díjas Kenny Neil-lel közösen rögzített az USA-ban.

A gitáros Andy Watts vendégei a Shablul szinpadán: Roy Young soul énekes, és a csodálatos Amelia Williams.

Szeptember 25-én, szombaton 14:30 órakor.

Vegyük az irányt a 66-os úton Chicago felé. A Route 66 Blues Band egy kiváló chicagói bluesshow-val készül a szukoti blues fesztiválra. A hatvanas évek amerikai nagy generációját, Muddy Waterst, Howlin Wolfot és a többi szellemet idézik majd meg a Shablul színpadon.

Szeptember 25-én, szombaton 20:30-kor.

Lazer Lloyd Trio állandóan jelen van az izraeli blues világában. (Kivéve, amikor az Egyesült Államokban turnéznak, és elég sokat zenélnek ott…) Eltökélt szándékuk elrepíteni a izraeli közönséget legendás a 70-es évekbe Hendrix, Dylan és a rock-blues világába. Velük zárul majd a Sablul-Szukot-Blues háromnapos fesztiválja.

Tamar!

Izrael legnagyobb zenei fesztiválja, a Tamar újra itt van! Nem pont itt, hanem a Holt-tengernél, a Maszada erőd tövében.

Szeptember 21. keddtől 25. szombatig, többek között:

Idan Raichel Omer Adam Hadag Nahash Berry Sakharof  Tuna  Echo Karolina Alon Eder Eviatar Banai  Shalom Hanoch Riff Cohen Mosh Ben Ari Mercedes Band Hatikva 6 Hanan Ben Ari Gidi Gov Ravid PlotnikYehuda Poliker Shlomi Shaban Yuval Dayan Red Band Amir Benayoun Keren Peles Atar Mayner Korin Allal Micha Shitrit Quarter to Africa Jasmin Moallem Hemi Rudner Mergui Jimbo Jeden dersso Shahr Saul

https://www.tamarfestival.com/

És akkor most jöjjön a hét rendes napsorolója, az egy-estés kalandokkal.

SZEPTEMBER 19. VASÁRNAP

A kütyümjúzik saját szó, jelentése: elektromos zene, amit élőben állít elő, többnyire egy, azaz 1 szakember. A Kuli Alma színpadán mindez még organic és visual is lesz. 

Peter Spacey egyszemélyes showja vasárnap.

SZEPTEMBER 20. HÉTFŐ

Szukot Estéje

SZEPTEMBER 21. KEDD

Újra egy nemzetközi jazzfesztivál! Az első koncert Tel-Avivban lesz kedden az Azrieli Pláza amfiteátrumában. Black Jazz Soul – az első menet címe.

Leonid Petashka zongorista triója lesz a házigazda a zenei utazáson. A swing, a soul, a blues, a rock’n’roll és a boogie lesz a kalandozás útvonala. Nemzetközi pedig a három énekes személyétől lesz az est: a hazai Ella Tadmor, az angol-izraeli sztár Roy Young és Hillary Sargeant Trinidad és Tobagoból.

Keddi etnic: Eliko Bass Duo. Ez a jazz és az etno hátárán muzsikáló Eliko új projectje, ahol ő gimbrin, oudon és basszusgitáron játszik, a duo másik fele pedig Noam Nagar gitáros.

Szívmelengető dalok és ugrálni, táncolni késztető keleti ritmusok…

A koncert ingyenes, a helyszín az Urbano Jaffon, a Yefeten.

SZEPTEMBER 22. SZERDA

A fesztivál szó definíciója: amit a szervező annak nevez. Burge 2 fesztivál Binyaminán.

A fellépő: Dana Berger. 2000-ben jelent a “Before the End” című albuma. Akkor még eladott CD példányokban mérték a sikert: több tízezer példány fogyott. Az album huszadik évfordulójának ünneplését 2021-re pöckölte tovább a korona. De most itt van! Binyaminán, szerdán Dana Berger az évek során kiadott további tíz stúdióalbum slágereivel ünnepel majd.

Nem fesztivál, csak egy quartetnyi jazz-muzsikus a Florentin negyed új jazz-kávézójában, a Bagaleriában. Shai Golan Quartet.

Noa Havakook jazzénekesnő szerdán a Levontin 7-ben ünnepli a születésnapját kedvenc zenészbarátai és kedvenc dalai társaságában. (És lesz egy meglepetés vendég is!)

Barrocade-ra! A Versailles-i királyi udvar muzsikája a Yitzak Rabin Központba költözik. A korabeli hangszereken játszó barokk zenekar, a Barrocade, Lully és Rameau műveit játssza majd szerdán. Az ínyenceknek két ritkasággal is készülnek:

J. S. Bach francia stílusban írt zenekari szvitje, (a szólista Genevieve Blanchard – fuvola) és a mulatságos kávé kantáta.

…Óh, mennyire ízlik a kávé, az édes,
Kedvesebb ezer csóknál,
Kedvesebb, mint a muskotálybor.

Kávé, kávé kell nekem,
És ha valaki fel akar üdíteni,
Óh, akkor töltsön nekem kávét!…

…A macska nem ereszti el az egeret,
A hajadonok kávénénikék maradnak.
Az anya kedveli a kávézást,
A nagyanya is iszogatott,
Ki csepülhetné hát ezért a leányokat!…

Még mindig szerda, de valami nagyon más. Sonata Arctica. Hallottatok már dallamos, igazi finn power-metalt élőben? A szakág izraeli rajongói sem. Akkor most, szerdán a Havanna Clubban bepótolható a mulasztás: a finn Sonata Arctica egyenesen a sarkkörről, a forró izraeli Havannába. 

SZEPTEMBER 23. CSÜTÖRTÖK

A Yiamas az izraelben élő görög zenei hagyomány zenekara. Most néhány koncert erejéig együtt lépnek fel az ország “leggörögebb” énekesnőjével, Maya Sol-lal.

Az első ilyen buli Modiinben lesz a Gipsy Shilat-ban csütörtökön.

Orosz vendégek a Gagarinban: A Billy’s Band nem először jár Izraelben. A pétervári trió műfaji meghatározását megúsztam. Azt írja róluk a nemzetközi fesztiválsajtó, hogy ők az orosz alkoholos-romantikus jazz legendái(!). Ezt bevallom, nem tudtam elképzelni, milyen. Aztán józanul meghallgattam a Billy’s Band videóit… Szerdán a Gagarinban bárki megteheti ugyanezt élőben. Nem muszáj józanul!

Rishoniak! A Bella Ciaoban élőben a Muffled trió. Az a különös ebben, hogy a Muffled egy online projectként indult, de ma már nevükkel ellentétben nincsenek burokban. Élesben a Bella Ciaoban csütörtökön.

SZEPTEMBER 24. PÉNTEK

Akkor kezdjük a pénteket is a Bella Ciaoban, Rishon LeZionban! A mai fülekhez felturbózott 70-es évek feelingű rock-blues az Electric Blue. A műfaj izraeli nagykövetei. Lemezeiket 10 éve játsszák az európai rádiók. Most itthon pörögnek, Rishonban.

Egy bár bármicvója. Egy lázadó gyerek 13 éves lett. A tel-avivi Ozen Bar lett nagykorú. Péntek délután lesz a nagy nap. A fellépők a klub családja: Zozo Ginsburg, Nomke, Ofiri ,Borito, Agat, The Bench és még mások.

SZEPTEMBER 25. SZOMBAT

A country zene most debütál ebben a rovatban. Pedig a Nashville Outlaw nevük ellenére törvényes izraeli banda. Country slágerekkel búcsúzik a hét a Terminal4-ben szombaton.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.