Izrael: Az új iráni kormány élén Raiszi, a “teheráni mészáros” áll

Az izraeli külügyminisztérium a terrorizmus támogatásával és pénzelésével, valamint a közel-keleti térség stabilitásának aláásásával vádolta Teheránt, reagálva Ebrahim Raiszi iráni elnök felszólalására az ENSZ-közgyűlés ülésszakán – jelentette a helyi média szerdán.

“Raiszi hazugsággal és cinizmussal teli beszédében továbbra is becsapja a nemzetközi közösséget. Az iráni ajatollahok rendszere egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent a Közel-Keletre és a világbékére” – közölte a jeruzsálemi külügyminisztérium az ynet hírportálon ismertetett éles hangú közleményében.

“Az új iráni kormány élén Raiszi, a ‘teheráni mészáros’ áll, minisztereinek többségét terrortevékenységgel gyanúsítják, és ők szerepelnek a szankciókkal sújtottak listáján a világban. A rezsim szélsőséges arcát mutatják, amely bátorítja és pénzeli a terrorizmust a Közel-Keleten” – írta az izraeli külügyminisztérium. Az ynet ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Izraelt különösen aggasztotta Raiszi júniusi hivatalba lépése, mert a keményvonalas politikus 1988-ban részt vett a politikai kivégzésekben.

A tárca szerint a nemzetközi közösségnek el kell ítélnie az iráni rezsimet, és meg kell akadályoznia, hogy atomfegyverek birtokába jusson.

Raiszi kedden, az ENSZ-beli beszédében visszatérést ígért az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás helyreállításáról folyó tárgyalásokhoz, de kikötötte, hogy a párbeszédnek el kell vezetnie az amerikai szankciók feloldásához. Donald Trump amerikai elnök kormánya 2018-ban kilépett a Teherán és a nagyhatalmak, Kína, Oroszország, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia között 2015-ben aláírt iráni nukleáris megállapodásból, és ismét szankciókat vezetett be Teherán ellen, amely válaszul urándúsításba kezdett. Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta az atomalku újjáélesztésére törekedett, de az EU által végzett közvetett tárgyalások júniusban megszakadtak. Irán kedden vállalta, hogy néhány héten belül folytatja a megbeszéléseket, de időpontot nem határozott meg. Az elmúlt években Irán megszegte az urán dúsítására vonatkozó, általa vállalt korlátozásokat, és a nukleáris fegyverekhez szükséges szint közelébe emelte urándúsításának mértékét

Joe Biden az ENSZ-közgyűlés ülésszakán kedden mondott beszédében a megállapodáshoz való iráni visszatéréshez kapcsolta a szankciók enyhítését, és bejelentette a felfüggesztésüket arra az esetre, ha Irán betartaná az egyezmény korlátozásait.

Raiszi néhány órával későbbi beszédében tagadta, hogy országa nem felelne meg a követelményeknek, noha a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség rendre arról számolt be, hogy Irán túllépte az egyezményben meghatározott urándúsítási határértékeket. Raiszi azonban azt állította, hogy a NAÜ szerint országa megfelel az egyezménynek.

Az iráni kormányfő beszédében az Egyesült Államok mellett élesen bírálta Izraelt is, amelynek megsemmisítését az iráni vezetők rendszeresen követelik. “A megszálló cionista rezsim a legjelentősebb állami terrorizmus szervezője, amelynek napirendje a nők és gyermekek lemészárlása” – állította Raiszi a jeruzsálemi választ kiváltó beszédében. A teheráni vezető elítélte a Gázai övezet blokádját is, amelyre Izrael szerint azért van szükség, hogy megakadályozzák a fegyverek eljutását az övezetet uraló palesztin terrorszervezetekhez, amelyek egy részét Irán fegyverekkel és pénzzel támogatja.

Az Iszlám Köztársaság nem ismeri el Izraelt, és soha nem hivatkozik rá név szerint.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.