Bennett az ENSZ-ben: Irán nukleáris programja vízválasztóhoz érkezett – és a toleranciánk is

Naftali Bennett az ENSZ-ben - Fotó: képernyőkép / KAN / YouTube

Irán „minden vörös vonalat” átlépett nukleáris programja során – jelentette ki hétfőn az ENSZ-ben az izraeli miniszterelnök. Naftali Bennett hangsúlyozta: Izrael nem fogja hagyni, hogy Teherán atomfegyverhez jusson.

Az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott legelső beszédében Bennett úgy értékelte, hogy Irán a „nukleáris ernyő” fedezéke alól a Közel-Kelet uralmára törekszik, és összehangoltabb nemzetközi erőfeszítést sürgetett Irán nukleáris tevékenységének megállítása érdekében.

„Irán atomfegyver-programja kritikus ponthoz érkezett. Minden vörös vonalat átléptek, az ellenőrzéseket figyelmen kívül hagyták” – fejtegette az izraeli kormányfő. Bennett ugyanakkor utalt arra, hogy Izraelnek megvan az a képessége, hogy egyedül is fellépjen Iránnal szemben.

„Irán atomprogramja vízválasztóhoz érkezett, és a mi türelmünk is” – mondta Bennett, hozzátéve, hogy a szavak nem állítják meg a forgó centrifugákat. Irán azonban folyamatosan tagadja, hogy atombombát akarna gyártani.

Naftali Bennett – aki Benjamin Netanjahu 12 éves kormányzása után lett az ország miniszterelnöke – azt szeretné, hogy Joe Biden amerikai elnök keményebb álláspontot képviseljen Izrael legfőbb térségbeli ellenségével, Iránnal szemben.

Bennett elutasítja az új amerikai kormányzatnak a 2015-ös iráni nukleáris megállapodás újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseit, amelyet Biden elnök fehér házi elődje, Donald Trump 2018-ban mondott fel – mutatott rá a Reuters.

A Bécsben közvetett csatornákon folytatott amerikai-iráni tárgyalások egyelőre megakadtak, és Washington jelenleg Irán új keményvonalas elnöke, Ebrahim Raiszi következő lépésére vár.

A hírügynökség szerint Naftali Bennett kevésbé „harcias” hangot ütött meg az ENSZ Közgyűlése előtt, mint korábban Netanjahu, aki még keményebb hangon fogalmazott Iránnal szemben.

Ugyanakkor Netanjahuhoz hasonlóan Bennett, aki egy high-tech nagyvállalat korábbi vezetője, rendkívül határozottan tett ígéretet arra, hogy Izrael minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozása érdekében, hogy Irán nukleáris fegyvert állítson elő amelyre Izrael egzisztenciális fenyegetésként tekint.

Felszólalásában Bennett Irán új elnökét, Ebrahim Raiszit „teheráni hentesnek” nevezte a politikai tüntetések elnyomásában játszott múltbeli szerepe miatt, és azzal vádolta Iránt, hogy fegyvereket, pénzügyi támogatást és katonai kiképzést nyújt Izrael térségbeli ellenségeinek. Aláhúzta, hogy az iráni beavatkozás katasztrófát hozott Libanonban, Szíriában és Jemenben is.

Az izraeli kormányfő az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott első, 25 perces beszédében nem ejtett szót a zsidó állam és a palesztinok több évtizedes konfliktusáról, ehelyett kizárólag arra helyezte a hangsúlyt, hogy Iránt a nemzetközi biztonságot fenyegető legfőbb veszélyként állítsa be.

Az ENSZ Közgyűlés előtt múlt pénteken elmondott, szokatlanul éles hangú beszédében Mahmud Abbasz palesztin elnök egy évet adott Izraelnek, hogy befejezze azoknak a területeknek a megszállását, amelyeket a Palesztin Hatóság a jövőbeli palesztin állam részére követel. A palesztin elnök azzal fenyegetőzött, hogy ha ezt nem teszi meg, Ramallah visszavonja Izrael Állam hivatalos elismerését, ami a békemegállapodásra irányuló, három évtizedes kudarcos erőfeszítések sarokkövének számít.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.