Agyonlőttek Jeruzsálemben egy palesztin késes támadót

Fotó: Izraeli Rendőrség

Agyonlőttek Jeruzsálem óvárosában egy palesztin nőt, aki késsel támadt izraeli katonákra – jelentette a helyi közszolgálati rádió csütörtökön.

Az incidens a Templomhegy Lánckapu nevű, csakis muzulmánok belépését biztosító bejáratánál történt, ahol mindig fegyveres katonák ellenőrzik a forgalmat. Csütörtök reggel egy harminc év körüli palesztin nő hosszú konyhakésével az őrt álló biztonságiakra támadt. A nő a Ciszjordánia északi részén, Szamáriában található Kabatija városból érkezett.

A határőr katonák tüzet nyitottak rá, majd tűzszerészek vizsgálták át a sebesültet és a környéket esetleges robbanószerkezetet keresve. Az utánuk a helyszínre érkező mentősök már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az izraeli biztonságiaknak nem esett bajuk.

Kabatija Dzsenin szomszédságában helyezkedik el, ahol az utóbbi hetekben több erőszakos incidens is történt. Csütörtök hajnalban ebben a térségben agyonlőttek egy másik palesztin fegyverest, az izraeli biztonságiak szerint a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egy tagját. A támadó tüzet nyitott az izraeli határőr katonákra Burkin faluban. Az izraeli katonák rajtaütést hajtottak végre a Hamasz helyi szerveződésének felszámolására.

A hét elején az izraeli biztonsági erők nagyszabású razziákat tartottak Dzsenin térségében és Ciszjordánia délebbi részein a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet helyi sejtjeinek felgöngyölítésére.

Az izraeli biztonsági szolgálatok azt jelentették, hogy a Hamasz támadásokat tervezett Ciszjordániából izraeli célpontok ellen. Öt palesztin – akik közül legalább négyet később terrorcsoportok tagjaként azonosítottak – meghalt az izraeli erőkkel lezajlott összecsapásokban. A tűzharcokban súlyosan megsebesült két izraeli katona is, akit valószínűleg hibásan irányzott izraeli fegyverekkel lőttek meg.

Izrael 1967-ben Jordániától elfoglalta és azóta ellenőrzése alatt tartja a többségében palesztinok lakta Ciszjordániát. Ezen a területen számos telepesvárost és falvat építettek fel, melyek a nemzetközi törvények szerint törvénytelenek, mert megszállt területen az azt ellenőrző ország lakosai nem építkezhetnek. Izrael ezt az álláspontot az ehhez a térséghez fűződő bibliai és történelmi kapcsolatokra hivatkozva, valamint biztonsági szempontok alapján vitatja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.