Az izraeli jegybank befejezi kötvényvásárlási programját

Az izraeli jegybank épülete Jeruzsálemben - Fotó: Avishai Teicher / Wikipedia

Az izraeli jegybank csütörtökön bejelentette, hogy december elején befejezi a koronavírus-járvány miatt elindított kötvényvásárlási programját, és jelezte, hogy jövőre elkezdheti a kamatemelési ciklust tekintettel az infláció emelkedésére és a gazdasági fellendülésre.

A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott kamatdöntő ülésén változatlan szinten, 0,1 százalékon hagyta az irányadó kamatot, de közgazdászai a frissített előrejelzésben már 15 bázispontos emelést valószínűsítettek a jövő évre.

Amir Yaron – Fotó: Wikipedia

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Amir Yaron, a központi bank kormányzója ésszerűnek nevezte a jövő évi kamatemelési forgatókönyvet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kell sietni, türelmesek maradhatnak, hiszen más országokhoz képest viszonylag alacsony az infláció.

Augusztusban éves összevetésben 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Izraelben, ami az 1 százalék és 3 százalék közötti célsáv közepére esik. A jegybank arra számít, hogy az év végére 2,5 százalékra emelkedik, jövőre viszont 1,6 százalékra mérséklődik az éves inflációs ütem.

- Hirdetés -

Az izraeli jegybank döntött arról is, hogy befejezi mennyiségi lazítási programját, azaz nem hosszabbítja meg az államkötvény-vásárlási programot, miután felhasználják a 85 milliárd sékelre (26 milliárd dollár) tervezett keretösszeget. Eddig a bank mintegy 77 milliárd sékel értékében vásárolt kötvényeket, és Yaron azt mondta, hogy decemberre leállítják a programot, ha csak nem történik valami rendkívüli dolog.

Az izraeli gazdaság a második negyedévben 16,8 százalékos évesített ütemben bővült. A jegybank elemzői arra számítanak, hogy a tavalyi 2,4 százalékos csökkenés után idén 7,0 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő majd a bruttó hazai termék (GDP).

A jegybanki döntések összhangban álltak az elemzői várakozásokkal, így nem is mozgatták meg a sékel árfolyamát. A dollár jegyzése a 3,225 sékeles szint környékén mozgott, stagnált a előző naphoz képest.

Az izraeli jegybank tavaly áprilisban öt év óta először csökkentett kamatot: 0,25 százalékról 0,10 százalékra vitte le az irányadó kamatot a járvány miatt meggyengült gazdaság támogatására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.