Az izraeli jegybank befejezi kötvényvásárlási programját

Az izraeli jegybank épülete Jeruzsálemben - Fotó: Avishai Teicher / Wikipedia

Az izraeli jegybank csütörtökön bejelentette, hogy december elején befejezi a koronavírus-járvány miatt elindított kötvényvásárlási programját, és jelezte, hogy jövőre elkezdheti a kamatemelési ciklust tekintettel az infláció emelkedésére és a gazdasági fellendülésre.

A jegybank monetáris politikai bizottsága csütörtökön tartott kamatdöntő ülésén változatlan szinten, 0,1 százalékon hagyta az irányadó kamatot, de közgazdászai a frissített előrejelzésben már 15 bázispontos emelést valószínűsítettek a jövő évre.

Amir Yaron – Fotó: Wikipedia

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón Amir Yaron, a központi bank kormányzója ésszerűnek nevezte a jövő évi kamatemelési forgatókönyvet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kell sietni, türelmesek maradhatnak, hiszen más országokhoz képest viszonylag alacsony az infláció.

Augusztusban éves összevetésben 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Izraelben, ami az 1 százalék és 3 százalék közötti célsáv közepére esik. A jegybank arra számít, hogy az év végére 2,5 százalékra emelkedik, jövőre viszont 1,6 százalékra mérséklődik az éves inflációs ütem.

Az izraeli jegybank döntött arról is, hogy befejezi mennyiségi lazítási programját, azaz nem hosszabbítja meg az államkötvény-vásárlási programot, miután felhasználják a 85 milliárd sékelre (26 milliárd dollár) tervezett keretösszeget. Eddig a bank mintegy 77 milliárd sékel értékében vásárolt kötvényeket, és Yaron azt mondta, hogy decemberre leállítják a programot, ha csak nem történik valami rendkívüli dolog.

Az izraeli gazdaság a második negyedévben 16,8 százalékos évesített ütemben bővült. A jegybank elemzői arra számítanak, hogy a tavalyi 2,4 százalékos csökkenés után idén 7,0 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő majd a bruttó hazai termék (GDP).

A jegybanki döntések összhangban álltak az elemzői várakozásokkal, így nem is mozgatták meg a sékel árfolyamát. A dollár jegyzése a 3,225 sékeles szint környékén mozgott, stagnált a előző naphoz képest.

Az izraeli jegybank tavaly áprilisban öt év óta először csökkentett kamatot: 0,25 százalékról 0,10 százalékra vitte le az irányadó kamatot a járvány miatt meggyengült gazdaság támogatására.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.