Őszi turnék, fesztiválok és retro, retro, retro

Fotó: MissBehave / Facebook

Október 10. VASÁRNAP

Kezdjük a hetet egy közös dalolással a Habima téren. A Unite in Babilon alapötlete, hogy a városunk egyik közterén egy nagy, varázslatos körben együtt énekeljünk. Az első 2012-ben volt a Rabin téren, és azóta a világ számos nagyvárosa átvette ezt a szokást. Nem kell beszélned a nyelvet, nem kell ismerned a dalokat, elég, ha együtt dúdolsz a többiekkel.

19:00 órakor kezdődik, és 23:00 órakor egy nagy öleléssel, összekapaszkodással zárul majd az este.

Ha ezután a Habimától a Rotschildon lesétálunk, úgy 10 körül a Herzl16-ig, akkor éppen megérkezünk Sangit koncertjére.

Az ütőhangszereken kívül, ami Sangit birodalma, még egy hét tagú zenekar lesz a Herzl16 színpadon, és egy sztárvendég, Abate Berihun. Ebből a rutinos etno-rajongó már ki is találta, hogy Sangit Afrika, Etiópia felé kalandozik majd a vasárnapi bulin.

Ha pedig a Rotschildról még a Allenby előtt lefordulunk balra, ott vagyunk a Kuli Almánál, ahol Stav koncertje kezdődik éppen. Hangulatos, igényes popjazz dobra, bőgőre, gitárra és Stav Achai zongorájára.

Október 11 .HÉTFŐ

Igor Krutogolov zenészei mindig a koncert forma kereteit feszegették. A TOYZZZ című produkciójuk például az akkói független színházak fesztiválon a legjobb előadás díját nyerte.

A Levontin 7-ben ez a Toys zenekar lép majd fel. Gyermekeknek gyártott játékhangszereken zenélnek, de ez egyáltalán nem gyerek-muzsika.

Igor Krutogolov fékezhetetlen zenei invenciói minden komoly műfajt iderántanak a gyerekszoba hangszerparkjához. Jazz, tangó, népzene, és mindenféle rock a romantikustól a metálig, egyszer csak Igor Krutogolov’s Toy Orchestra játszóterévé válik.

Egy év kihagyás után ismét Tel-Avivban a Levontinban.

Igyunk meg egy sört a bárban, amíg a színpadon átszerelnek, mert még két produkciót tartogat az este a Levontinban. 

A fellépők szinte mindegyikét ismerem különböző szabad improvizatív zenei formációkból, de ez a két csapat, így, ebben a formában most debütál.

Ori Zorintzer dobos, billentyűs és énekel is. Itai Reitan baritonon játszik, Tamir Lifshitz gitáron.

Ők így együtt az Ori Zorintzer Show

A másik formáció neve Bzuz – mozgásban. Nem is ígérnek mást, mint improvizatív zenét bőgőre, zongorára, dobra. Azt már én teszem hozzá, hogy három virtuózra. 

 Assaf Shchori – nagybőgő, Yuval Shai – dobok, a videón pedig Tamir Kedem zongorista látható, hallgatható. 

Éjjel tíz körül hétfőn a Levontin színpadon.

Jeruzsálemben a Jeruzsálem Színházban startol a MissBehave turnéja hétfőn. Ez lesz, ami végig gurul majd az egész héten. Velük kezdődött a korona-zárlatok feloldásakor áprilisban ez az ajánló rovat.

“Motown. Ha ez a szó – a detroiti kiadó neve – nem segít, akkor eldúdolom: The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Marvin Gaye, Steve Wonder, Jackson5…, megvan? A MissBehave csapata ezt ígéri: soul, flitterek, old-school groove-ok, időutazás a 70-es évekbe, hét hölgy kalauzolásával.” Ezt írtam akkor. Ott voltam a bulin, és tényleg.

A hétfői jeruzsálemi koncert után…

Október 12. KEDD

…már a Zappa Herzlia színpadon csillog majd a hét hölgy. Szerdán 13-án meg Kfar Saba Művelődési Központjában. Tel-aviviak, haifaiak várjatok a sorotokra a hétvégéig! Oda is befut majd a MissBehave-turné.

Maradjunk a keddi napnál még egy buli erejéig: Steely Dan Tribute Band. A 70-es évek progresszív rockjának istenei már csak az olyan öreg rocklexikonokban élnek, mint amilyen én vagyok…

…és akkor fiatal muzsikusok egy csoportja elhatározza, hogy egy estét a Steely Dan zenekar emlékének áldoz. 

A koncert a Zone-ban lesz kedden. Mikor ezt írom, még próbálnak valahol, nincs még közös videó. Ezzel itt inkább azokat célzom, akik most törik a fejüket : …Steely Dan… melyik is volt az?… Ez:

Október 13. SZERDA

A metálosok már nyáron rebesgették, hogy Izraelbe jön a Cult of Fire, a black metál világhírű bandája.

Tom Coroner, Infernal Vlad and Devilish persze nem a polgári nevük és eredetileg prágaiak. Szinte az egész világot bejárták az ősi halottkultuszok elemeiből mixelt látványos színpadi show-val. Most Izraelt is beborítják egy estére a sötét misztikával, de a Gagarin klubot egész biztosan. 

Bevallom, a zenéjükre nem indulok be, de a showra kíváncsi volnék.

Előttük két hazai zenekar a Dim Aura és a Ketoret sötétít majd.

A jaffói HaTeiva is egyre gyakrabban bukkan fel a koncert-palettán (Yerushalayim 19). Szerdán Rony Eitan lép fel itt egy izraeli jazz-zenészekből álló supergroup élén. A fiatal muzsikus egy szál szájharmonikán körbeutazta már a jazz-glóbuszt.

A Grammy-díjas zongoraművész Danilo Perez zenekarának tagja, és nemrég tért haza Los Angelesből, ahol a Thelonius Monk Institute hallgatója volt. A műsorban a készülő első album dallamai szerepelnek majd.

A quartet névsora is impozáns:
Roni Eitan – szájharmonika
Shai Maestro – zongora
Avri Borochov – nagybőgő
Daniel Dor- Dob

A heti első Beatles tribute band-ünk a The Daytrippers. Szerdán Netanján a Murphy’s Polegben.

Október 14. CSÜTÖRTÖK

Első harapás a mágikus muffinba! Ezt és meglepetésvendégeket ígér a The Magic Muffin zenekar. Jó kis prog-rock a 70-es évek sound-jával, de mai energiákkal. Helyszín: The Zone.

Október 15. PÉNTEK

A Beatles emlékzenekarok sorában jöjjön a heti második: a Magical Band bulija. A helyszínről elmondható, hogy a nosztalgia zenefellegvára a Terminal4. Az igéret pedig úgy szól, hogy az unottig ismert Beatles slágerek helyett ebben a péntek délutáni matinében elfelejtett Lennon-McCartney dalokat játszanak majd.

Október 16. SZOMBAT

Haifaiak! Az Aba Khusiban még elcsíphetitek a MissBehave retro-soul csajzenekart. A klipért görgessetek vissza keddhez!

White Screen. Két srác és egy butácska szintetizátor. Nem tudom eldönteni a klipjeiket, koncertvideóikat látva, hogy ezt komolyan gondolják-e, mert viccnek kicsit erős. Szinti pop, a glam és a rágógumi zene fénykorának a dalait (és stupid szellemiségét) idézve? parodizálva? kiforgatva?

Szombat este a Barbyban.

Kicsit sovány a hétvégi koncertkínálat, de tudom az okát: InDnegev. Ez a háromnapos fesztivál szippantotta ki az összes klubzenekart a sivatagba. Izrael legnagyobb, legfontosabb fesztiválja az InDnegev 15 éves. Végre az idén ősszel kijöhet a karanténból, és bemutathatja az összes izraeli alter műfaj élvonalát.

A teljesség igénye nélkül a fellépők:

Mercedes Band, Jasmine Mualem, Assaf Amdursky, Lola Marsh, Red Axes, Tatran, Crotches, Costa Kaplan, Uzi Ramirez, Uzi Navon, Yishai Berger és barátai, The Great Machine, Daniela Turgeman, Sima Nun, Karni Postel , Gon Ben Looking Horse, El Khat, Cats, Malox, Nomka, Deaf Chonky, Ron Asael , Hoodna Orchestra, iogi, Apifera, Trilion Soundsystem, The Flavours, Bagdad Radio, Borito, Taranta Groove Machine, Duo Brothers, Baby Cattivo, Ouzo Bazooka

Csütörtöktől szombatig Gvulotban, a Negev sivatag északnyugati csücskében. A 2014-es InDnegevről egy Malox-koncertrészlet kedvcsinálónak.

Azoknak, akik nem a háromnapos sivatagi bulit választják és itt maradnak New Orleansban, pardon Tel-Avivban, nekik is tudok egy háromnapos koncertsorozatot ajánlani a ragtime, a blues, a dixiland, és a swing vidékéről a tel-avivi Művészeti Múzeumból, ahol a csütörtök, péntek és szombat a New Orleans-i muzsikáké a koncert-teremben. (A MissBehave turné ide is belóg majd.)

Yaakov Hoter gitáros az első fellépő, cigány-swing hat húron, társak és gitáreffekt kütyük nélkül.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.