Csütörtöktől AstraZeneca vakcinával is lehet oltani Izraelben

Fotó: Wyoming Public Media

A AstraZeneca vakcina azoknak a 18 éven felülieknek áll rendelkezésére mostantól Izraelben, akik nem kaphatnak mRNS-alapú vakcinát, mint például a Pfizer és a Moderna – írja a The Times of Israel. A lehetőség most csütörtöktől, október 21-től él.

Tíz hónappal azután, hogy Izrael megkezdte a koronavírus elleni oltási kampányát, az Egészségügyi Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy néhány izraeli csütörtöktől először megkaphatja az AstraZeneca vakcinát.

Az Izraelben oltottak túlnyomó többsége Pfizer vakcinát kapott, míg kisebb mennyiségű Moderna vakcinát is beadtak az elmúlt hónapokban. Eddig az AstraZeneca vakcina egyáltalán nem volt elérhető az országban.

Csütörtöktől kezdve a brit-svéd gyógyszergyártó cég által előállított vakcina azok számára lesz elérhető, akik nem tudják bevenni az mRNS-technológián alapuló vakcinát, mint a Pfizer, vagy a Moderna – áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében. Viszont ezentúl sem lehet önkényesen AstraZenecával oltatni: csak a 18 év felettiek kaphatják majd, és azok, akiknek van hozzá orvosi ajánlásuk.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint több mint 6,2 millió izraeli kapott legalább egy oltást, közel 5,7 millió kettőt, és több mint 3,8 millióan kaptak emlékeztető oltást is. A vakcinázási arányok azonban az elmúlt héten elérték a mélypontot, naponta körülbelül 20 000 ember kapja a lövést – szemben a két héttel ezelőtti közel 90 000 emberrel.

Az elmúlt csütörtökön 16 923 izraeli kapott emlékeztető oltást, míg ennek a számnak majdnem kétszerese volt – 33 744 – egy héttel korábban. Összességében az izraeliek csaknem 67%-a kapott legalább egy adag vakcinát, 61%-a két adagot, míg mindössze 41%-uk kapta meg mindhármat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.