Maratoni lista lesz! Kisgyermekes szülők ne lapozzatok, nektek is lesz ajánlatom!

Jön az ötnapos Jazz Diva fesztivál, a jeruzsálemi Clal Fesztivál háromnapnyi klasszikus- és jazz zenéivel, gyermek-koncertekkel, a Piano Fesztivál napjai, a Helloween, és a végére a Midburn. És még sokan mások. Kapaszkodjatok, megyünk!

Október 24. VASÁRNAP

Kezdjük a hetet egy nyugodt kóruskoncerttel a Tel-Avivi Művészeti Múzeumban. A Gary Bertini Kórus koncertjén – ahogy tőlük megszoktuk – a klasszikus művek mellett lesz a műsorban Mati Caspi- és Beatles-dal is, és népdalok…

A Gary Bertini Kórus vasárnap este a Művészeti Múzeumban. 

Tamar Doyle karcos hangú egyszálgitáros dalnok sem a Halloween előszele még. Nyugodt, hátradőlős muzsika. Ez már a Harras4 klub egészhetes Jazz Divák Fesztiválja. Az ajánló minden napjára jut így egy kis könnyed jazzelés.

Az első nap Daphne Armony és Lea Mimoun után következik majd Tamar Doyle koncertje.

Október 25. HÉTFŐ

A Dívák fesztiválja a Haras4-ben folytatódik hétfőn is. Sarah Benasouli franciás sanzonba hajló jazz-e, Inbal Goldblit showja és Ella Tadmor a Jazz ‘n Roll zenekarral a hétfői menü.

Ofer Mizrachit két akkord után felismerni. Hallani rajta az indiai tanulmányokat és a közép-ázsiai kultúrát, ami áthatja a muzsikáját. 

Nem csak a zenék kereszteződnek Ofernél. A maga építette Whale gitár maga a crossover: 24 húros hangszere az indiai slide gitár és a Földközi-tenger népeinek húros hangszereit egyesíti. Persze elektronikus hangszer is egyszerre, így jól illeszkedik a modern etno zenekarok hangzásához is.

Hétfőn az Atlas Shapiraban Ofer Mizrachi kezében megszólal majd a csodahangszer.

Október 26. KEDD

Kedden Gabriela Trebitsch, Keren Naaman és Daphna Levy a Haras4 dívái.

A jaffói HaTeiva klub már hetek óta stabilan itt van a rovatban. Kedd estére érdekes párosítást hoztak össze. Az első buli pszichedelikus afro-jazz, olyan ami bemozdít: Dialgo.

Ron Minis Triója pedig kemény rockos bázisokra építő jazz. Ez a furcsa pár ugrik ki a Jeruzsálem úti dobozból kedden. 

A latin jazz fanatikusainak is jó napja lesz a kedd. A Shablulban a Tel-Aviv–Rio tengely legjobb muzsikusaiból összeállt QuatRio brazil groovjai várják őket.

A rockereknek a héten még nem ajánlottam semmit. Hát akkor jöjjön a JAVA instrumentális progresszív rock a Levontin7-ben.

A jeruzsálemi Clal Fesztivált okosan a hét közepére tették a szervezők. A házigazda egy utcára nyíló klasszikus zenei együttes, a Jerusalem Street Orchestra. A klipjük is jön majd, ha odaérünk a fesztivál programban. A Clal egy titokzatos szürke épület a HaDavidkánál. Randa bevásárló központ, de a tetején a terasz a muzsikusok szerint a legjobb akuszikájú hely Jeruzsálemben.

Egy non-profit művészeti-közösségi csoport, a Muslala otthona ez a hely. Írok majd róluk külön, de előbb a zenei program. Klasszikus és jazz. (Na, meg a gyerekprogramok.)

17:00-től Inbar Heiman vezetésével dobolás az egész családnak, majd este 7-től a “nagykoncert “ a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarral. A műsor két klasszikus zenei sláger: Mozart Szöktetés a szerájból – nyitány és Dvorák: Új Világ szimfónia. Utána Omri Mor új zenekara játszik majd. Andalúzia és Észak-Afrika arab muzsikáit varázsolják jazz kompozíciókká. Annyira új ez formáció, hogy videót sem találtam róla, de kedvcsinálónak ez a szóló is megteszi:

Október 27. SZERDA

A Clal tetején szerdán folytatódik a fesztivál. A Tel-Aviv Quintet gyerekszínház-koncertjével kezdődik délután 17 órakor, Prokofjev: Péter és a Farkas című mesezenéje szól majd a gyerekeknek a Clalban, a Muslala teraszán.

Az Israeli Chamber Project lesz az esti szimfonikus koncert. Műsoruk az 1900-as zenei forradalom alkotóira fókuszál. Debussy nyitja sort, és Alexander Zemlinsky zárja.

Az esti jazz pedig nem kisebb név, mint a Shalos, az izraeli jazz mértani közepe. Egyenlő távolságra a moderntől és a mainstreamtől, a szigorú kompozícióktól és a szabad improvizációktól.

A Haras4 dívái szerdára Noa Havakook, Karen Shefler Quartet és a Gal Bilgorai Quartet egy kis oldschool rockbluessal az este végén.

Október 28. CSÜTÖRTÖK

Két fesztivál is zár majd csütörtökön. A Harash4 Jazz Diva fesztiválja így ér majd véget: Vered Dekel, Bronia Bar és Déborah Benasouli 

A Clal zárónapja pedig, ahogy a korábbiak is, gyerekeknek szóló koncerttel kezdődik. Öt muzsikus a házigazdáktól, a JSO-tól gyerekdalok feldolgozásait játssza majd, és mesél is hozzá.

Aztán a teljes Jerusalem Street Orchestra, mind a 35 muzsikusa színpadra lép. Schuman Zongoraversenye és Beethoven Pastoral szimfóniája a program. Én most inkább a Lady Corona című jazz kirándulásukat választottam ajánlónak.

De a finálé még hátravan: a 22 tagú fúvószenekar a Las Piratas Piratas. Én már hallottam őket kalózkodni egy Malox koncert különleges vendégeiként. De hallhattátok őket Gal de Pazzal is. Most a Yossi Fine-nal készülő lemezüket játsszák majd. A New Orleans-i marching-bandek és recsegő balkáni rezek találkozása egy teljesen egyedi showban.

Október 29. PÉNTEK

A Maci cipőboltot nyit az erdőben. A gólyának csak egy fél pár kell, az egérnek két pár, a légynek hat cipő. És mi lesz a Macival, ha a százlábú is befut…?

Az Israel Chamber Orchestra interaktív színház koncertre hívja a gyerekeket a Shalem Farmba, ami az Ariel Sharon Parkban található. Lea Goldberg meséje ott folytatódik majd pénteken 16:00 órakor. 

A belépés ingyenes, de nem árt regisztrálni, mert mi lesz ha a százlábú is befut…

Péntek délutáni matinét kapnak a felnőttek is, kettőt is.

Boris Malkovsky & Danil Gertman – élő zene és élő digitális improvizáció, a Levontin7-ben.

Malkovsky zenéje egymagában is kaland. A billentyűs, aki zongorától az elektronikus hangszerekig mindent bevet a koncertjein. Most csak egy versenyzongora lesz és egy képzőművész partner, Danil Gertman, aki digitális kütyükkel dolgozik.

Augusztusi akciójukról lemaradtam, de legalább lett azóta egy aktuális videóm…

Asi Levi az internet szerint színésznő. Ha meghallgatjuk a dalait, akkor pedig kellemes, meleg, alt hangú énekesnő. Nem a melankóliája húzott be, hanem a friss és nagyon profi muzsika, ami a dalait öleli. Az első album turnéján az első koncert az utolsó itt ezen a héten a Halloweeni különjárat előtt lesz. A Tzafta Színház péntek délutáni matinéja 14:00 órakor.

A jeruzsálemi Mazkeka Klub gyakran lát vendégül népzenei prodokciókat. Direkt nem etnot írtam, mert a Radio Bhagdad iraki maquam zenéje szinte az autentikus változat.

Október 30. SZOMBAT

Most tényleg nem túlzás a titulus, világsztár: Enrico Macias. A francia sanzon új útját nyitotta meg a 60-as években azzal, hogy a családi örökségként hozott algériai-zsidó kultúrát és az andalúziai arab zenei világot átemelte a francia zenébe. Fordítások, átiratok, saját dalok az alapjai hatvan éve tartó töretlen népszerűségnek. Izraelben is sokszor járt.

Az 1970 es (!) koncertjét választottam ízelítőnek. Ez a műfaj nem öregszik. Enrico Macias 2021-es izraeli turnéja ezen a héten indul a Haifai Kongresszusi Központban.

És még három fesztivál: 

A Kuli Alma egy teljes fesztivállal fut neki a Halloweennek. 26-án kedden már riogatnak a töklámpások, és vasárnapig abba se hagyják. Csak az élőkoncerteket sorolom:

Kedden a Masok nyit egy kis popsoul zenével.

Másnap szerdán az Angata elektronika-perka kombó táncoltatja a Kuli népét. 

Vasárnap aztán a Tini Fingerz prog-rock zenekar válogat a repertoárjából egy Haloween záróra való bulit.

A Zongora Fesztivál néhány éve még a nagy fekete instrumentum bűvöletében zajlott. Az idei a programban már alig lesz olyan koncert, ami a zongora körül forog. 27-én szerdától 30-án szombatig több tel-aviv-i helyszínen.  

Két tucat koncerttel tarka műfaji palettán. Nem vállalom, hogy mindezt idemásolom. Válasszatok innen.

De az igazi kedvencem a Burning Man fesztivál izraeli kistestvére, a Midburn. Hétfőtől szombatig tart a Negev-sivatagban a művészeti és zenei fesztivál. 

Az esemény öntevékeny, önálló, radikális önkifejezésre épülő alkotások és zenék jegyében szerveződik. Szemben a konzumálással, itt a közvetlen kapcsolatok, az elfogadó magatartás, az együttműködés a tengely. Persze ezek a nagy szavak ne riasszanak meg senkit. Egy 21. századi poszthippi happeningről van szó.

A 2016-os Midburn klipje többet elmond a fesztiválról. Akkor 8000 résztvevője volt a fesztiválnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.