A kormány az arab kisebbség felzárkóztatására gazdasági-kulturális programot jelentett be

Jair Lapid arabnyelvű választási hirdetései Umm Al-Fahumban 2021 március 16-án - Fotó: Bea Bar Kallos

Az arab kisebbséget felzárkóztatni szándékozó, 32 milliárd sékeles (közel háromezer milliárd forintos) programot indít az izraeli kormány – jelentette a Kalkaliszt című izraeli gazdasági lap hétfőn.

Az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbség felzárkóztatása érdekében a többi között új tantermeket építenek majd, illetve szeretnék felszámolni az elharapódzott erőszakot és bűnözést is. Csak idén például már több mint száz arab polgárt öltek meg erőszakos bűncselekményekben, sokukat helyi bandaháborúkban.  

A tervezett összeg egyharmadát oktatásra fordítják: mintegy 3500 új osztályt indítanak a zsúfoltság csökkentése és a differenciált fejlesztés, valamint a magasabb szintű képzés érdekében. Két és fél milliárd sékelt (közel 250 milliárd forintot) szánnak a bűnüldözésre, s az erőszak felszámolására, amely az utóbbi években szinte megbénította az arabok lakta településeket.

Hárommilliárd sékelből (közel 300 milliárd forintból) infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre és építkezéseket indítanak, amelyek a tervek szerint a következő öt évben 35 ezer új, araboknak szánt lakást eredményeznek.

A pénzből hárommilliárd sékelt (mintegy 300 milliárd forintot) az arab települések közösségi közlekedésének fejlesztésére költenek, 7,1 milliárdot (mintegy 700 milliárd forintot) az önkormányzatok kapnak, 5,1 milliárdból (mintegy 500 milliárd forintból) pedig a csatornázást, a víz- és szennyvízhálózatot újítják meg.

A kormány jóváhagyta a 2022-2026-ig tartó időszakot meghatározó terveket. Ezek – 29,5 milliárd sékel értékben – az arab kisebbség gazdasági-társadalmi felzárkózását szolgálják majd. A foglalkoztatás növelésére 4,1 milliárd sékelt (közel 400 milliárd forint) terveztek.  

Az új tervről a kabinet az ország teljes költségvetésének megszavazása előtt döntött a Raam nevű arab párttal megkötött koalíciós egyezmény alapján. (A Raam az Egyesült Arab Listából kiszakadt, iszlám hagyományőrző párt.) A program lényegében a hat éve, 11 milliárd sékel elkülönítésével (mintegy 110 milliárd forint) beindított korábbi felzárkóztatási programot folytatja.

Ám szemben az akkori, csakis gazdasági fejlesztéssel, ezúttal a kormány az egészségügy, a kultúra és a sport területén is segítséget ígér a zsidó és arab lakosság közötti gazdasági-kulturális különbségek csökkentéséhez.

Az oktatásra szánt összegekkel azt próbálják elérni, hogy a jövőben az állam ugyanakkora összeget adjon az arab iskolások oktatására, mint amennyit a világi, nem vallásos zsidó gyerekek kapnak.

Az izraeli jegybank közleményben üdvözölte a terv jóváhagyását, ugyanis szerinte az arab társadalom foglalkoztatási szintjének növelése és a munkaerő minőségi javítása várhatóan pozitív hatással lesz az izraeli gazdaság fejlődésére.

“Célunk a szakadékok csökkentése az oktatás, a gazdasági jólét, a nők foglalkoztatása és különösen az önkormányzatok gazdasági helyzete terén. Ezen túlmenően, mindannyian hasznát látjuk annak, ha elmélyítjük a matematika és a természettudományok oktatását az arab közösségekben, és növeljük az arabok részvételét az IT-szektorban” – nyilatkozta Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn a tervről.

Merav Kohen társadalmi egyenlőségért felelős miniszter történelminek nevezte az új programot, amely az egyenlőségre szánt összeget tettekre váltja, s reményt ad minden, Izraelben élő embernek.

“Ezek olyan kormányzati döntések, amelyeknek az elkövetkező években meg kell változtatniuk az arab társadalom arculatát, miután ez a társadalom eddig gazdaságilag és társadalmilag hanyatlott. Ez a terv nem hozza be az évtizedek alatt felhalmozódott hiányosságokat, de jelentősen csökkentenie kell a lemaradást” – hangsúlyozta Manszur Abbasz, a Raam párt elnöke, amely koalíciós részvételével biztosítja a parlamenti többséget az izraeli  költségvetés novemberben esedékes elfogadásához, és ezzel egyben a kormány fennmaradásához.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.