A Nachal Zavitan (נחל זוויתן) izgalmas kihívást jelent a túrázni kedvelőknek. Nem egy könnyű útvonal, körülbelül tíz kilométer hosszú, de évek óta Izrael, de különösen a Golán-fennsík egyik legszebb és legkedveltebb útvonalaként tartják számon. A táj drámaian változatos: mély szurdokok, bővizű patak, gyönyörű, természetes medencék, vízesések és olyan becenevekkel rendelkező helyek, mint a “Fekete Szoros” (הנקיק השחור) vagy a “Hatszögű Medence” (בריכת המשושים). Több ponton is nagyszerű kilátás nyílik a Golán-fennsíkra.

Az útvonal teljes hosszában piros túrajelzéssel van jelölve, csak az utolsó, a Jehudia parkolóba vezető szakaszon váltunk a zöld ösvényre, miután elhaladtunk Ein Nataf mellett.

A Nachal Zavitan mentén talán a legszebb és legérdekesebb látnivalók a viszonylag nagy, természetes vízmedencék, melyek elég mélyek ahhoz, hogy megmártózzunk bennük, és élvezzük a hűsítő vizet.

Körülbelül félúton érünk a túravonal egyik fénypontjához – a Zavitan zuhataghoz, melyben 28 méteres magasságból zuhan a víz egy nagy medencébe. Utunk egy része a patakmederben halad, azaz néha mindenképpen vízbe kell merülnünk. Más részeken az ösvény magasabb területekre vezet, ahonnan érdekes szögből tekinthetünk le a szurdokra.

A patakmederre jellemző természeti jelenség a nagy, hatszögletű sziklaoszlopok, melyek a vulkánkitörések után, a lávafolyam lehűlésekor alakultak ki. Az oszlopok magassága helyenként az öt métert is eléri. Mindegyik sziklaoszlopnak hat, vagy öt oldala van, az egyes oszlopok átmérője pedig körülbelül 40 centiméter.

Az útvonal utolsó részén lévő Ein Nataf (עין נטף) Izrael egyik legszebb rétegforrása. Nevét a kanyon északi faláról csöpögő vízről kapta.

Környék: Golán-fennsík
Útvonal típusa: nem körkörös
Kiindulópont: az 9088-as úton, Kacrin déli kereszteződésénél, a 7. dandár emlékmű közelében
Végpont: a Jehudia parkoló, a 87-es úttól nyugatra
A belépés díjtalan
Legjobb évszak: egész évben
Nehézségi fokozat: nehéz
“Nedves” útvonal 
Gyerekeknek nem ajánlott
A kirándulás időtartama: 8 óra (10 kilométer)
Busz: az 59-es vonal Kirjat Smona és Kacrin között

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.