Ki ismeri? Ki tudja? A napokban több tucat ritka, megható fotó látott napvilágot az izraeli nagy aliják pillanataiból – többek közt azért, hogy feltárják a fotókon szereplő személyek kilétét, különösen azokét, akik gyerekek voltak az alija idején, hogy információkkal egészítsék ki, illetve további fényképeket keressenek családjukról és alijájuk tagjairól – ezzel lezárva egy történelmi kört.

A különleges projekt keretében az Izraeli Vasutak, valamint a Bevándorlási és Befogadási Minisztérium egyedülálló képeket tesz közzé a különféle alijákról a nagyközönség számára az ország mintegy 60 vasútállomásán. A fotók az ország történetét mesélik el az azt építő több mint hárommillió bevándorlón keresztül, kiemelve a bevándorlás különféle történeteit.

Történelem képekben

A fotók egy része az államalapítás előtt, néhány pedig azt követően készült – a nagy bevándorlási hullámok időszakától egészen napjainkig. A képek az átmeneti táborokból és a ciprusi száműzetésből érkezett holokauszt menekülteket mutatják be. A jemeni alija kezdetét és a Sion foglyainak szabadon bocsátásáért folytatott küzdelmet. Az 1950-es évek ifjúsági bevándorlását és a bevándorlók gyermekeit az 1990-es évek befogadó központjaiban (merkaz klita). Az illegális bevándorlók hajóit és a “Salamon hadművelet” repülőgépeit.

“Izrael állam az évek során az országba érkező bevándorlóknak köszönhetően épült fel, és büszke vagyok arra, hogy izgalmas történetüket az Alija Hete részeként a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tehetjük” – mondta Pnina Tamano-Sata, bevándorlási és befogadási miniszternő.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet