Híd jazzből – 2. Lengyel Jazz Fest

Messziről indítok, és nagyon szubjektív leszek. A messzi kamaszkorból, egy távoli helyről: a Varsói Szerződés Magyarországából.

Lengyel Kultúra. Ez nem csak egy bolt volt a Népköztársaság útján, hanem Andrzej Wajda, Roman Polanski filmjei, igazi modern színház, és nagyon-nagyon jazz.

Voltak színházrajongók, akik Wroclávig Krakkóig mentek, hogy láthassák a szentjeiket: Tadeusz Kantor, Henryk Tomaszewski, Józef Szajna, Jerzy Grotowski, vagy Wajda előadásaiért vonatoztak egy napot. Mi meg csóró kölkök belógtunk az itthoni vendégjátékaikra, ha sikerült. (Azt hiszem, csúcstartó vagyok!) A “nagyok” minden évben elzarándokoltak a Varsói Jazz Jamboree-re. Mi meg minden pénzünket a Polish Jazz lemez-sorozat darabjaira költöttük. Szobáinkban a Lengyel Kultúra Boltjában kapható színházi-, cirkuszi- és jazz-plakátok ordították a falról: Mást akarunk! Nem ezt a zsibbadt szart.

Irigyeltük a lengyeleket a pezsgő művészeti életükért. Irigyeltük őket Gdansk miatt, később 1980-ban a Solidarność miatt, és drukkoltunk, hogy annak a tökös népnek sikerüljön, mert akkor hátha nekünk is… Ki a fene gondolta, hogy nem a tök meglétén múlik. Később mi is nekifutottunk eléggé fosztóképzősen, már ami a tököt illeti… 

Aztán mára a két jó barát, a Legvidámabb Barakk és a Legrenitensebb újra összeborult az átcímkézett diktatúrákban. 

Kicsit elkalandoztam a jazztől, a bakelitektől, de azok a tárgyak nem csak zenét, de metaforikus tartalmakat is hordoztak, hordoznak. Azokon a fekete korongokon a szabadság ígéretét rögzítették, és ez a rejtjeles üzenet akkor még csak a Lengyel Kultúrában volt fogható.

Az SBB első három lemeze az (akkor még) progresszív jazz-rock alapvetése. Czesław Niemen, a nagy nyugati szintetizátor varázslókkal vetekedő billentyűs volt. Katharzis című lemeze ágyazott meg a fejemben az elektronikának.

A pszeudó-ősi Ossian is nagy kedvencem volt. (Csak névazonosság a magyar metál zenekarral.) És persze a modern jazz istenei: Krzysztof Komeda, Zbigniew Namislowski, Tomas Stanko, Michael Urbaniak. 

Aki emlékszik, tegye fel a kezét! 

Nekem a Lengyel Kultúra egy életre szóló rajongás. Ez a szívem dobban meg, mikor azt olvasom: 

2. Lengyel Jazz Fest Tel-Aviv.

Az izraeli szívemnek pedig külön öröm, hogy a mi muzsikusainkkal együtt jazzelve épül majd ez a zenei híd. Persze nosztalgiáról szó sincs, friss mai zenék jönnek. A helyszín a Terminal4 lesz.

Nyilván a beutazási szigor hozta kényszermegoldás, hogy a Tel Aviv-i élő koncertek és varsói koncertek élő közvetítései váltakoznak majd az idei Lengyel Jazzfesten a Terminal4-ben.

Anat Fort izraeli zongorista fantáziája, energiája széles spektrumokat képes bejárni. Ideális partner egy olyan zenei karakter mellett, mint Adam Pieronczyk szaxofonos. 

A mai lengyel jazz egyik legizgalmasabb muzsikusáé a nyitónap. Anat Fort és Adam Pieronczyk duója után pedig az Adam Pieronczyk Trio játszik majd.

Csütörtök

A 2. Lengyel Jazz Fest második napja Chopin körül forog majd. Izraeli zenészek húrjai pendülnek majd Chopin témáira. 

20:00 A Terminal4-ben a vászonra vetítve megjelenik majd a legendás varsói Jassmine Club, ahonnan élőben Maciej Sikała Trio koncertjét közvetítik majd.

A folytatás már élőben: A Gilad Ephrat Ensemble Chopin a Jezreel völgyében című, erre a fesztiválra komponált műve.

A következő Chopin improvizáció egy duó lesz. Ariel Qassis, aki a kánún művésze…

Gilad Weiss gitáros. 

Zenéjükkel a romantikus lengyel mester Isztambulba utazik majd. 

A következő duó-koncert szereplői gyakori vendégei az ajánlónak, de olyan videójuk nincs, ahol Chopin témákra improvizálnak. Majd most…

A Terminal4 ben csütörtök este 10-kor a Lengyel Jazz Festen: Daniel Zamir és Nitzan Bar.

Péntek

Péntekre is maradt online híd és élő zene is a Lengyel Jazz Festből a Terminal4ből.

A Jazz Forum Talents a nagy múltú jazz folyóirat tehetségkutatója. A fiatal tehetségek koncertje élőben a varsói Jassmine Clubból sugározva, így indul az este 8-kor, és így folytatódik:

Nuphar Fey jazz zongorista romantikája találkozik Chopinével. 

„Frederick Rióban” a következő alkalmi formáció darabjának címe. Chopin ezúttal Brazíliába repül majd izraeli muzsikusok szárnyain.

Matan Klein – fuvola;  

Gadi Stern – zongora;  

David Michaeli – bőgő;  

Ben Aylon – dobok és ütőhangszerek.

Az éjszakai koncert már Krzystof Komeda idézése.

Egy rövid kapcsolás Varsóba a Jassmine Clubba, majd a STAV zenekar következik. Különleges feldolgozásokkal készülnek Krzysztof Komeda zeneszerzőnek és a modern lengyel jazz atyjának 90. születésnapjára.

Nincs még próbán készült videóm sem. Felidézném inkább a mestert itt a három nap végén. 

Hova lett ez a fekete korongom, amit a Lengyel Kultúrában vettem, amin együtt játszott Krzysztof Komeda és a legendás trombitás, Tomas Stanko?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.