A Golán-fennsíki Katzrin várostól mintegy öt kilométerre délre található Nachal Jehudia (Nahal Yehudiya – נחל יהודיה), Izrael egyik legszebb túraútvonala, ami bár nem könnyű kihívás, több szakaszon úszást is igényel, de óriási élvezet – a túrázók nagy elégedettségére. Néhány sziklaomlás miatt az útvonal egyes részeit korábban lezárták a túrázók elől, ezért indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a teljes túravonal járható-e. Mindenesetre a szakasz első része – az első vízesésig – biztos látogatható.

A teljes útvonalat piros túrajelzés kíséri. A patakmederben tett körülbelül 7 kilométeres túra befejezése után a piros szakaszon visszatérünk a 87-es útra, majd jobbra (északra) fordulva a kék ösvényen további 2 kilométert megtéve érünk a Jehudia parkolóba, ahonnan elindultunk.

Az útvonal elején találkozunk Jehudia falu maradványaival. A település múltja a Misna és a Talmud koráig nyúlik vissza. Erről tanúskodnak a helyszínen található díszek – például az ötágú gyertyatartó. Az útvonal folytatásával a Jehudia-vízeséshez és a medencéjére nyíló csodálatos kilátáshoz érünk. Nem sok helyen van ilyen lenyűgöző kilátás – fekete kőfalakkal körülvett nagy, mély szurdokra.

A Nachal Jehudia a Jaar Jehudia Természetvédelmi Terület része. Ez a Golán-fennsík legnagyobb természetvédelmi területe, melynek jelentős részét tölgyes (אלון התבור) borítja. A rezervátumban a régészeti lelőhelyeken kívül rengeteg dolmen található – hatalmas bazaltsziklákból épült ősi temetkezési építmények. A kutatók becslése szerint a dolmenek már az időszámítás előtti harmadik évezredben álltak, vagyis körülbelül 5000 évesek.

Környék: Golán-fennsík
Útvonal típusa: körkörös
Kiinduló- és végpont: Jehudia parkoló, a 87-es úttól nyugatra
A belépés fizetős
Legjobb évszak: egész évben
Nehézségi fok: nehéz
“Nedves” útvonal, néhol úszni is kell
Gyermekeknek nem ajánlott
A túra időtartama: 7 óra (10 kilométer)
Busz: a 59-es vonal Kirjat Smona és Katzrin között

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.