Izraelben nyílik a világ első robotok által üzemeltetett pizzériája

Pizza Hut a Drorim bevásárlóközpontban: A világ első önállóan működő gyorséttermi fiókja – Fotó: Zevik Dror Marketing Stratégia

Már két hetet sem kell várniuk az érdeklődőknek, akik olyan pizzára vágynak, mely emberi kéz érintése nélkül készül el. A Pizza Hut lánc új izraeli fiókjában ugyanis csak és kizárólag robotok fognak dolgozni.

A gyorsétteremlánc a következő két évben még további tíz hasonló étterem létesítését tervezi országszerte, és a jövőben minden fiókját ilyen autonóm módon működővé kívánja átalakítani. A Pizza Hut egy izraeli cég által kifejlesztett start-up-ra támaszkodva robotizál, és várhatóan szerte a világon további fióktelepein is meghonosítja ez a technológiát. Shmulik Baruch, a lánc vezérigazgatója szerint: “A világ változik, az alkalmazottak boltban töltött munkaideje csökken, ezt meg kell érteni, mert ez az irány amerre a világ tart.”

Lehet, hogy ma még egy futurisztikus tv-sorozat epizódjából kivágott részletnek tűnik, de a valóság az, hogy ez már nem a jövő, hanem a jelen, mely harapható és ízlelhető lesz az alig két héten belül a Pizza Hut újonnan nyíló fiókjában a Drorim bevásárlóközpontban a Bnei Dror csomópontban.

Az autonóm gyorsétterem, amely teljes mértékben emberi kéz érintése nélkül működik, a bevásárlóközpont előtt található egy 12 négyzetméteres üzlethelyiségben. A rendeléseket a Pizza Hut-nál már most is applikáción keresztül tehetik meg a vendégek, de jelenleg csak egész pizzát lehet rendelni.

Mint említettük, minden műveletet robotok végeznek, kezdve az alapanyagok előkészítésétől a szósz, a sajt és az egyéb hozzávalók adagolásán át a sütésig és csomagolásig. Az autonóm üzletbe mintegy húsz kamerát és 120 szenzort telepítettek, amelyek a gépek vezérléséért és felügyeletéért felelősek. Két robotkar dolgozik egyidejűleg és hozza létre a termékeket. Az üzlet két különböző hőmérsékleti zónára oszlik, egy a nyersanyagok tárolására szolgáló hűtött, egy melegebb a sütők és a már kész, szállításra váró pizzák részlegére.

A robotoknak sosincs szükségük pihenésre, nem tartanak szünetet a pizzasütésben és a takarításra is van megoldás: minden boltrendszerben van egy öntisztító rendszer, amelyet ózonvízzel működtetnek (ez egy vegyszert és vizet nem tartalmazó fertőtlenítőszer, mely ezért egyben víztakarékos is). A robotok szerepe azonban itt véget is ér, mert az esetleges meghibásodások elhárítására egy hivatásos technikusokból álló csapat érkezik a terepre. Az üzlet éjjel-nappal, minden nap megállás nélkül dolgozik, és óránként 60 pizzát készít el.

Az üzlet egy izraeli sturtup, a Hyper Food Robotics fejlesztésének eredménye, amely a robotokat és a működéshez szükséges mechanikát tervezte, építette és üzemelteti is.

Na és milyen ízű az így készűlt pizza?

A Pizza Hut üzletlánc szerint a kész pizza teljesen megegyezik a lánc többi üzletében forgalmazott termékkel, és semmilyen különbség nem érzékelhető az autonóm gépeken készült és a szokásos, éttermeikben vásárolható pizzák között. Kezdetben csak négy hozzávaló variációjából választhatnak a vendégek: olívabogyó, gomba, hagyma és kukorica hozzáadásával, de a későbbiekben az étlap fokozatosan bővülni fog.

A tervek szerint 2024-ig várhatóan tíz ilyen üzlet nyílik országszerte, és világszerte még több ezer.

Az üzlet első fiókjában a kezdetekben még egy alkalmazott fogja felügyelni a folyamatokat, akinek gondoskodnia kell a gépek tésztával, szósszal és egyéb adalékokkal való feltöltéséről is, de állítólag a tömeggyártás szakaszában már egyáltalán nem lesz szükség közreműködésre.

“E modell alapján ma úgy véljük, hogy a gyorséttermek jövője a teljes robotizáció” – mondta Shmulik Baruch, a Pizza Hut üzletlánc vezérigazgatója a Ynetnek. Kérdésükre, miszerint a gyorséttermekben meglévő munkaérőhiány a robotok javára billentette volna a mérleget az igazgató azt felelte, hogy „A munkaerőhiány egy létező probléma, amivel már régóta küzdünk. Továbbra is szükségünk lesz alkalmazottakra, de magasabb beosztásban, mint például technikus vagy programozó. Azt is fontolgatjuk, hogy esetleg a meglévő dolgozóinkat képezzük át a kívánt területekre… A prototípus beállításának, üzembe helyezésének költségei valóban magasak, de a végén, amikor eljutunk a tömeggyártásig, akkora lesz a költségmegtakarítás, hogy a befektetés gyorsabban megtérül, mint egy hagyományos üzletnél.”

Arra a kérdésre, hogy mi ennek a kezdeményezésnek a negatívuma azon kívül, hogy nincs, aki a vevő szemébe nézzen a vásárláskor, azt a választ kaptuk, hogy a gyors-ételekre vágyók a rendelések nagy részét már most is applikáción keresztül végzik. “Ma egy olyan valóságban élünk, ahol minden az automatizálás és a robotika felé halad. És ezt meg kell értenünk.”

Mi csak annyit teszünk hozzá, hogy le is kell nyelnünk. Jó étvágyat!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet