Az izraeli védelmi miniszter biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Marokkóval

Beni Ganz a marokkói hadügyminiszterrel – Fotó: Beni Ganz Facebook oldala

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter Marokkóba utazott, ahol megállapodást írt alá a két ország közötti biztonsági együttműködésről – jelentette az izraeli média szerdán.

Ganz az első, hivatalos úton Marokkóba látogató izraeli védelmi miniszter. “Történelmi vizitjén” találkozott a marokkói külügyminiszterrel és a fegyveres erők vezetőjével is.

Kétnapos látogatásán számos védelmi együttműködési megállapodást írt alá marokkói kollégáival. “Megerősítjük kapcsolatainkat” – hangsúlyozta a védelmi miniszter, mielőtt felszállt az izraeli nemzeti légitársaság, az El Al Marokkóba tartó járatára kedd este.

Rabatban Ganz számos magas szintű találkozót tartott Abdellatif Ludiji marokkói védelmi miniszterrel, Naszer Burita külügyminiszterrel, Abdelfattah Luarakkal, a fegyveres erők főnökével és másokkal.

Emellett az izraeli minisztert vendégül látták a rabati Talmud Tóra zsinagógában is, majd csütörtök este visszatér Tel-Avivba.

Ganz már a második, Marokkóba látogató miniszter azóta, hogy a két ország tavaly normalizálta kapcsolatait a Donald Trump volt amerikai elnök kormánya által közvetített megállapodás keretében. Az egyezmény részeként Washington elismerte Marokkó szuverenitását Nyugat-Szahara korábban vitatott területe felett.

Előzőleg augusztusban Jair Lapid izraeli külügyminiszter tett kétnapos látogatást az észak-afrikai országban a két ország közötti kapcsolatok erősítése végett, Lapid akkor felavatta  Izrael diplomáciai képviseletét is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.