Hangversenyek Hanuka-hangulatban

November 28. VASÁRNAP

Gyújtsuk az első gyertyát a Kuli Almában egy melankolikus dalnokkal, Shahar Even Tzurral!

A Radio Baghdad trió azt a zenét játssza, amit az énekes Aviv Ezra nagyszülei hallgattak a bagdadi rádióban a múlt században. Iraki maqam. Aviv Ezra ezeken a dalokon nőtt fel.

Most Johanna Riethmueller hegedűssel és az oudon játszó Yaniv Masellel éltetik tovább ezt a hagyományt. Ezt írtam, mikor legutóbb ajánlottam őket. Herzl 16 a cím és a klub neve.

November 29. HÉTFŐ

Black Eyed Peas

Ha rosszindulatú akarnék lenni, azt írnám: egy számos világsztárok voltak, de ez nem igaz, mert a Pump it-on kívül még legalább három olyan számuk van, amire a 2000-es évek rádióhallgatói felkapják a fejüket. 

És ők sokan vannak.

Megtöltik majd a Jeruzsálem Arénát, ha hétfőn befut a Black Eyed Peas.

Shlomi Shaban és a zongora.

Klasszikus zenei tanulmányok után nyergelt át a könnyebb műfajokra. 

Ez hallatszik a filmzenéin, a zongoraátiratain, a tucatnyi izraeli sztár lemezein, koncertjein, azokén, akikkel együttműködött a dalain, de leginkább akkor, ha a zongorázik. 

Ez történik majd a hanuka-turnéján is. Az első állomás az Alma Zichron Jakovban…

November 30. KEDD

… a második a Grey, Jehudban.

(A harmadik Tel-Avivban a Barbyban szerdán.)

A jeruzsálemi Mazkeka hozza a hét leglendületesebb buliját.

10 év 12 muzsikus, és számos műfaj ötvözete. Afrobeat vagy inkább etiobeat, és persze erős funk-bázis. Gazdag dallamkincs a régió minden kultúrájából felszippantva, bulizós groove-okba gyúrva, jazzes fúvóskarral a tetején.

Hoodna Orchestra.

És ehhez még egy sztárvendég is csatlakozik majd a jeruzsálemi koncerten, Eddie Roberts, aki a funktól, a rythm&bluesig mindenhol otthon van. 

A Nigunim BeTzedek a Dallamok Fesztiválja nem csak zene, de az alternatív zsidó gondolatok eseménysora is. A programok 4 napon keresztül zajlanak majd a Neve Tzedek zsinagógáiban. Az este pedig a koncerteké.

Kedden a Tel Aviv-i Kultúrpalotában nagyüzem lesz, este héttől éjfélig.

Elsőnek a Piyut Ensemble lép majd fel. Ők az észak-afrikai zsidóság szakrális zenei tradíciójának kutatói és életben tartói. Ez nagyon hivatalosan hangzik, inkább azt írnám: egy lendületes, energikus együttes, amiben három generáció muzsikusai játszanak együtt.

Sztárvendégük is lesz, aki ugyanazon a zenei nyelven beszél, mint a Piyut:

Neta Elkayam

Kedden a Kultúrpalotában lesz egy másik esti koncert is a Nigunim keretében. Két olyan énekes lép majd fel, akik a hitüket hirdetve váltak népszerű énekessé. Nagyon különböző emberi sorsok és más-más zenei karakterek, de ez az este nagyon közel hozza majd őket.

Shuli Rand és Amír Benayoun.

22 órakor, az éjszakába nyúló első koncerten is egy furcsa páros áll össze a Nigunim Fesztiválra. Arkadi Duchin énekeshez, Mark Eliyahu, a közép-ázsiai ízű crossover irányából érkezik majd erre a találkozásra.

A másik éjszakai koncerten a különböző haszid udvarok dallamkincsét, hagyományait megszólaltató Halev VeHaMaiin ( הלב בהמעיין ) zenekar játszik majd.

…és beköszönt a…

December 1. SZERDA

Az ElikoBass ez egy Eliko nevű basszusgitáros projectje. Kicsit pop, kicsit jazz és nagyon marokkói ízű, és ez nem csak a gimbri miatt van, amire néha vált a főnök.

Levontin7. szerda.

Gabriel Palachi zenéje sokféle örökségből  táplálkozik. Ez a klipje a szefárd gyökereit hangsúlyozza, de táncoltam már koncertjén a székemen ülve funkyt, bossa novát, szambát, rumbát. Sőt tangót is, ami elvárható egy argentin születésű zongoristától.

A Shablulban szerdán Gabriel Palachi Trio.

Szerda lesz a Nigunim BeTzedek Fesztivál második, koncertekkel zsúfolt napja.

Abate Berihun szaxofonos énekest sokszor halottam már, de ez a legjobb formációja. Az Addis Ken etióp-soul, szakális zene és vibráló jazz egyszerre. Vele kezdődik majd az este a Kultúrpalotában. 

Etti Akri dalai szólnak majd a Kultúrpalota kisebbik termében. Nem foglalnám össze a tíz albumnyi életművet. Inkább csak egy kis kóstoló:

A következő koncert ősbemutatója az Oud Fesztiválon volt, ott írtam róla. 

“1000.születésnapot még nem ünnepeltünk itt az ajánlóban Ez a koncert Ibn Gabirol spanyol-héber költőt köszönti, Berry Sakharoffal az élen. A zenészek névsora a rock, a jazz felé kacsingatást ígér.”

Újra két olyan énekes következik, akiket a hit köt össze. Shlomo Bar az úttörő nemzedék tagja, akik az izraeli világzenének rangot adtak. Vendége pedig Mosh Ben Ari, az őt követő generációé.

A klip képei miatt választottam ezt a Shlomo Bar dalt.

A Kultúrpalota utolsó koncertje lesz a fesztiválon Victoria Hanna-é. Róla már sokat irtunk itt az Izraelinfón. Nélküle nem lenne teljes egy fesztivál, ami a zsidó spiritualitás alternatíváit járja körül a nigunok, dallamok mentén.

De ezt a dalt még nem posztoltam:

December 2. CSÜTÖRTÖK

Örömhír! Hosszú szünet után újra vannak, lesznek koncertek a jaffói Beit Mizrah Vearavban (Kelet Nyugat Ház), és pont egy kedvencem nyitja a téli szezont:

Quarter to Africa

(Tudom, pár hete a turnéjuk kapcsán két klip is idekerült a rovatomba, de olyan jó kis napsugaras zene, hogy nem volna szívem kihagyni.)

Még egy  örömhír! Felvonja a vitorláit az Inbal is. A koncertterem a Suzan Dellal Center szomszédjában nekiindul a télnek.

A perzsa tar szó azt jelenti: húr. A dotaron két húr van, a setaron három, a pánctar öt húros, a sestar hat. A cártar pedig a négyhúros változat. Ez a legelterjedtebb típusú tar Irántól a Kaukázusig, a Földközi-tengertől Mongóliáig. Izraelben a tar azt jelenti: Boaz Regev.

(És persze Piris Eliyahu a nagy előd, aki manapság elég ritka madár a koncertszínpadainkon. Aki jobban hasít az a fia: Mark Eliyahu de ő nem tar hanem kamanche virtuóz).

De most csütörtökön Boaz Regev – tar, az Inbalban.

December 3. PÉNTEK

Eli Degibri zenekara az izraeli jazz egyik legerősebb formációja. 

Eli Degibri – szaxofonok
Tom Oren – zongora
Alon Near – bőgő
Eviatar Slivnik – dobok

Eli a szüleinek tisztelegve komponálta a Henri és Rahel című estet, amely a Red See Jazz után most az Új Zappa-Tel Avivban lesz előszőr…

December 4. SZOMBAT

…másodszor pedig Zihron Jakovban az Almában.

Heti-metál rovatunk most szombatra esik és a Tmuna Színházra mutat. Ők adnak otthont a trash progresszív variánsának.

The Prog Variant- Elsőnek a Parsec kerül képbe.(Tmuna)

A Structural új lemeze az elgondolkodtató Metacognition címet kapta. Ennek az anyagát zúzzák majd. A Tmunában, szombaton.

Menjünk tovább a heti-heavyvel északra Haifáig, a kemény vonalon! Ott a Z Cityben tombol majd a műfaj.

Bygones
Deat in Your Yard
Kids Insane

Ők először szerepelnek a rovatban.

Az Östra torn pedig már rovatmúltú.

Lazuljunk el a sok zúzás után!

“Új lendületet visz a soul és a blues nagy papnőinek legnagyszerűbb dalaiba.” Ezt Shenel Johns-ról írja az amerikai sajtó. Én még annyit tennék hozzá, hogy az érzékien doromboló cicától a vad fájdalmú anyatigrisig minden érzelmi, dinamikai szín megvan az előadásában. Hallgassuk a klipet végig, mert széles skála ez a négy és fél perc is!

Izraeli turnéjának első állomása a Ganei Tikvai Színház

Shenel Johns (USA)& Eyal Vilner Bigband

Vele zárjuk a hetet, és – ígérem! – vele kezdjük majd a következőt: Jeruzsálem, Hertzlia, Kfar Saba, Tel Aviv, Haifa…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.