Izrael Nagy-Britanniával harcol azért, hogy Iránból ne váljon nukleáris hatalom

Liz Truss és Jair Lapid – Fotó: Liz Truss / Flickr; Wikipedia

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Nagy-Britannia és Izrael “éjt nappallá téve azon fog dolgozni” elejét véve, hogy Iránból ne váljon nukleáris hatalom – írta Liz Truss brit és Jair Lapid izraeli külügyminiszter a Telegraph című brit lapban vasárnap megjelent közös cikkében.

Ketyeg az óra, ami fokozza a szoros együttműködés iránti igényt partnereinkkel és barátainkkal abból a célból, hogy meghiúsítsuk Teherán ambícióit – olvasható a külügyi tárcavezetők cikkében.

A Telegraph szerint Izrael és Nagy-Britannia hétfőn tíz évre szóló együttműködési megállapodást készül aláírni, amely kiterjed a kiberbiztonsági, technológiai, kereskedelmi és védelmi kérdésekre is.

Lapid és Truss cikkükben hangsúlyozták, hogy Izrael az egyezménnyel Nagy-Britannia első számú kiberbiztonsági partnere lesz az ilyen fenyegetések miatt egyre veszélyesebbé váló világban.

- Hirdetés -

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök egyébként vasárnap rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a nagyhatalmak az iráni rezsimmel szemben elrendelt szankciók felfüggesztését fontolgatják cserébe nukleáris programja nem kielégítő korlátozásáért. A kormányfő annak kapcsán szólalt fel ismét az ügyben, hogy az úgynevezett atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések az ENSZ égisze alatt a tervek szerint hétfőn Bécsben folytatódnak.

Irán és a világ vezető hatalmai – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – 2015-ben, több mint tíz évig tartó tárgyalásokat követően állapodtak meg az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében Teherán korlátozta nukleáris tevékenységét, cserében pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump volt amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

Az atomalku újjáélesztéséről szóló egyeztetések áprilisban kezdődtek Bécsben, de megrekedtek, miután Ebrahim Raiszi vette át az elnöki tisztséget Iránban.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?