Először látogat izraeli miniszterelnök az Egyesült Arab Emírségekbe

Fotó: Haim Zach / GPO

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök vasárnap délután az Egyesült Arab Emírségekbe utazik a két ország kapcsolatainak elmélyítése érdekében – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Bennett lesz az első, hivatalos úton az emírségekbe látogató izraeli miniszterelnök. Mohamed bin Zajid Al Nahajan koronaherceg meghívására megy, hétfőn találkozik vele.

“Célunk a kapcsolatok elmélyítése, különösen a gazdasági és regionális kérdésekben, mert ezáltal növelhető a jólét és erősíthető az országok közötti stabil kapcsolat” – hangsúlyozta a kormányfő elutazása előtti közleményében a miniszterelnöki hivatal.

Korábban Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök is többször tervezett látogatást az emírségekbe, de útját különböző okokból többször is lemondták, illetve elhalasztották.

- Hirdetés -

Bennett várhatóan az izraeli El Al légitársaságtól bérelt géppel utazik, nem pedig a “Cion szárnyai” nevű, kormány- és államfői repülőgéppel, amely a múlt héten kapott repülési engedélyt, és amelyet még Netanjahu számára vásároltak meg, majd láttak el különleges biztonsági berendezésekkel.

Ennek a légijárműnek a beszerzése, majd rendkívül költséges átalakítása miatt számos bírálat érte az előző kormányfőt, a Likud párt és a parlamenti ellenzék jelenlegi vezetőjét.

Abu-Dzabi izraeli nagykövete, Muhamad al-Hadzsah már októberben átadta Bennettnek Mohamed bin Zajid hivatalos invitáló levelét, s Bennett titkársága már akkor elfogadta a meghívást, illetve megígérte a látogatást.

Előzőleg júniusban Jair Lapid külügyminiszter személyében először látogatott izraeli miniszter az emírségekbe a kétoldalú kapcsolatok tavaly őszi rendezése óta. Lapid akkor megnyitotta Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban.

Az Egyesült Arab Emírségek Bahreinnel, Szudánnal és Marokkóval együtt tavaly normalizálta kapcsolatát Izraellel az “Ábrahám-egyezményeknek” elnevezett, az Egyesült Államok diplomáciai segítségével létrejött megállapodásokban.

Bennett látogatásának az is aktualitást ad, hogy a nagyhatalmak éppen ezekben a hetekben próbálják meg megújítani az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Izraelt és több Öböl menti arab országot is aggasztanak Irán regionális térnyerési kísérletei.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?