The Washington Post: Izrael júniusban vegyifegyver-létesítményeket támadott Szíriában

Izrael vegyifegyver-telepeket támadott Szíriában – jelentette ma (hétfőn) a Washington Post. Hírszerzési és biztonsági források szerint, akik a témával kapcsolatos információkhoz jutottak, a támadás célja az volt, hogy blokkolja Szíriában az ideggáz-termelés újraindítását. A jelentés szerint a támadás június 8-án történt. Aznap este a szíriai média izraeli légicsapásokról számolt be, melyekben – a Szíriai Emberi Jogi Központ jelentése szerint – nyolc ember életét vesztette.

A szíriai polgárháború kitörése óta a Bassár el-Aszad rezsim többször használt vegyi fegyvert. Barack Obama volt amerikai elnök, aki „vörös vonalnak” nevezte az ilyen fegyverek civilek elleni használatát, 2013-ban Szíria megtámadásával fenyegetőzött, miután az ország déli részén több száz embert öltek meg vegyi fegyverekkel. Egy ilyen támadás alternatívájaként az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott abban, hogy Szíria leszereli vegyi fegyvereit, beleértve az ideggázt is. Az Aszad-rezsim valóban átadta a vegyi fegyvert, de a Nyugat szerint meghagyott belőle egy részt, valamint a gyártási képessége is megmaradt. Még azután is, hogy a folyamatnak be kellett volna fejeződnie, 2014-ben vegyi fegyverek bevetését jelentették szíriai civilek ellen.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.