Tudtad? 10 héber érdekesség

Alef, a héber ábécé (alefbet) első betűje – Grafika: Direnko Kateryna / Shutterstock

2012-ben Izrael kormánya meghirdette a héber nyelv napját, amelyet minden évben Tevet 21-én, Eliezer Ben Jehuda születésnapján ünneplünk. Azóta ez a nap bekerült a héber naptárba, és évről évre egyre több iskola, közintézmény és a héber nyelv szerelmesei döntenek úgy, hogy különféle módon megemlékeznek róla.

Idén, 5722-ben Tevet 21-e szombatra esik, így december 23-án, Tevet 19-én, csütörtökön ünnepeljük a héber nyelv napját.

Mi ezzel a 10 érdekességgel emlékezünk szeretett nyelvünkre:

1Héber=Judit

Grafika: Vadász Éva

Tudtad például, hogy az ivrit (עברית) név csak a második templom időszakából ismert? A Bibliában ezt a nyelvet juditnak (jehudit – יְהוּדִית), Júda földje nyelvének hívták.

2Pontozásos írás

A bibliai időkben nem tudták olvasni a pontozásos héber írást, mert még nem találták fel. A ma használt pontozást a Tibériásban tevékenykedő hagyományőrzők hozták létre az i. sz.első évezred második felében.

3A szavak könyve

Tudtad, hogy az első szó, amit Eliezer Ben Jehuda megújított, az a szótár (milon – מִלּוֹן) volt, előtte a szavak könyvének (szefer hamilim – ספר המילים) hívták?

4Bialik vs Ben Jehuda

Grafika: Vadász Éva

Azt is tudtad, hogy Chaim Nachman Bialik több héber szót újított, mint Eliezer Ben Jehuda? 300-at a körülbelül 220-al szemben. Például repülő (matosz – מָטוֹס), szánkó (mizchelet – מִזְחֶלֶת) vagy fényképezőgép (maclema – מַצְלֵמָה).

5Nem, nem és nem

Grafika: Vadász Éva

A héberben leggyakrabban használt szó a nem (lo – לא). További gyakran használt szavak: minden (kol – כֹּל), nincs (ein – אֵין), ez (ze – זֶה), én (ani – אני) szavak, valamint a volt (haja – היה) és a mondta (amar – אָמַר) igék.

6– vs ־

A héber nyelvben a felső kötőjel a szabványos, nem úgy, mint az angolban vagy a magyarban. Nem באר-שבע (Beer-Seva), hanem באר־שבע.

7Ámen

Grafika: Vadász Éva

Az ámen (אָמָּן) és a halleluja (הַלְלוּיָהּ) héber szavak az egész világon ismertek, de sokan hallották a Hava Nagilát (הבה נגילה) is. 

8És…

Ellentétben azzal, amit esetleg tanítottak nekünk, az és (ve – ‘ו) kötőszót vessző, sőt pont után is írhatjuk. És – semmi hiba nincs ebben!

920:00–15:00

Két szám tartományát a héberben jobbról balra írjuk, és nem balról jobbra. Például: 20:00–15:00.

10Kormányzás és nyelvújítás

Grafika: Vadász Éva

A múltban Izrael államférfiai nemcsak a kormányzásban, hanem a szóújításban is részt vettek. Mose Saret sok más mellett olyan szavakat újított, mint: hírlevél (jedion – יְדִיעוֹן), helikopter leszállópálya (minchat – מִנְחָת), optimalizálás (jiul – יִעוּל), jelentés (duach – דּוּחַ), információ (meda – מֵידָע), hírszerzés (bijun –בִּיּוּן). David Remez: foglalkoztatás (taaszuka – תַּעֲסוּקָה), közlekedés (tachbura – תַּחְבּוּרָה), lelet (mimca – מִמְצָא), konferencia (kenesz – כֶּנֶס), buldózer (dachpor – דַּחְפּוֹר). Jichak Ben-Cvi: helikopter (maszok – מַסּוֹק).