Bennett: Izrael nem ellenezné automatikusan az Iránnal megszülető megállapodást

Naftali Bennett miniszterelnök látogatása az Északi Parancsnokságon tett látogatása során Aviv Kochavi vezérkari főnökkel egy megfigyelési ponton – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Izrael nem ellenezné automatikusan a Bécsben Iránnal esetleg megszülető megállapodást, de nem csak diplomáciai eszközökkel kész megvédeni magát Iránnal szemben – jelentette ki Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedd reggel, a katonai és a közszolgálati rádiónak adott interjúiban.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a világhatalmaknak határozottabb álláspontot kell képviselniük.

“Nem mi vagyunk az a medve, amely mindig nemet mond” – mondta egy népszerű gyerekmesére utalva. “Izrael inkább az eredményorientált megközelítést részesíti előnyben” – szögezte le.  

“Bizonyosan létezhet jó megállapodás. Bizonyosan. Ismerjük a paramétereket. Várható, hogy ez történik most a jelenlegi dinamika mellett? Nem. Mert sokkal határozottabb álláspontra van szükség” – jelentette ki az izraeli kormányfő. “Irán nagyon gyenge kártyákkal játszik, de sajnos a világ úgy tesz, mintha erős lenne” – tette hozzá.

“Egyértelműen nem vagyunk részesei a bécsi megállapodásnak, ha létre fog jönni ilyen. Nagyon jók a kapcsolataink az amerikai kormánnyal. Vannak dolgok, melyek aggasztanak minket a bécsi tárgyalásokon, ezért küldte hozzánk Joe Biden amerikai elnök a követét, Jake Sullivant, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadóját” – fogalmazott.

“Nagyon hasznos találkozóink voltak, de az eredményességük a gyakorlatban derül ki. Soha nem fogunk engedélyt kérni arra, hogy megvédjük magunkat, ahogy Amerikától se kértük soha, hogy védjen meg minket” – mondta az izraeli kormányfő a közszolgálati rádióban.

Hétfő este a nemzetbiztonsági kabinet ülésén, amelyen az iráni atomalku is napirenden volt, Bennett tagadta, hogy “zéró meglepetést” ígért volna a washingtoni vezetésnek, vagyis nem fogadta meg, hogy Iránnal szembeni minden lépését előbb megbeszéli Washingtonnal, és csakis az ő beleegyezése esetén lépi meg. “Diplomáciai csatornákon dolgozunk az amerikaiakkal, és nincs semmiféle ilyen ígéret” – mondta az izraeli miniszterelnök a katonai rádió értesülése szerint.

A rádió emlékeztetett arra, hogy Bennett korábban felszólította Washingtont, hagyja el az Iránnal folytatott tárgyalásokat. “A megbeszélések első fordulója eredménytelenül zárult. Most a megnyílt lehetőségek kihasználását céloztuk meg. Éppen ez a másféle eszközök alkalmazásának az ideje. Iránnak meg kell fizetnie a szerződések megszegésének árát” – hangsúlyozta a kormányfő.

“Ha nem találnak számunkra elfogadható átfogó diplomáciai megoldást, amely véglegesen rendezi az iráni nukleáris fenyegetést, akkor Izrael minden lehetőséget számba vesz” – jelentette ki Jichák Hercog államfő is hétfőn, amikor Tom Nides, az Izraelbe újonnan kinevezett amerikai nagykövet átadta neki a megbízólevelét.

“Ha a nemzetközi közösség nem foglal el határozott álláspontot ebben a kérdésben, akkor majd Izrael megteszi ezt. Izrael meg fogja védeni magát” – hangoztatta az izraeli államfő.

Hétfőn Irán és az Egyesült Államok Bécsben felújította a közvetítők segítségével folytatott tárgyalásokat az Iránnal 2015-ben kötött nukleáris megállapodás megmentéséről.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.