Genderforradalom Izraelben: a meleg párok és az egyedülálló férfiak is igénybe vehetnek béranyákat

"A jövő héttől Izraelben mindenkinek egyenlő hozzáférést biztosítunk a béranyasághoz." Horovic a sajtótájékoztatón – Fotó: GPO

Izraelben mostantól nem csak a nők és a heteroszexuális párok vehetik igénybe hivatalosan a szabályozott béranya-szolgáltatást, hanem a maguknak párt nem talált férfiak, a nemváltók és a meleg párok is.

Nicán Horovic egészségügyi miniszter – aki maga is ismert tagja az MLBT közösségnek – egyenesen forradalminak nevezte a végzést, mely alapvetően a legfelsőbb bíróság nyári döntésének a gyakorlati végrehajtását jelenti.

“Célom, hogy emberi jogi zászlóshajóvá változtassam az egészségügyi minisztériumot” – mondta a miniszter.

“Véget ér a sok éves igazságtalanság és diszkrimináció, megkezdődik az egyenlőség forradalma a béranyaság intézményében!” – mondta sajtótájékoztatóján Horovic.

- Hirdetés -

A legfelsőbb bíróság még júliusban tett közzé egy határozatot a nemek közötti egyenlőség elősegítéséről. A jogegyenlőség jegyében hatályon kívül helyezték a jogi korlátozásokat, melyek mindeddig nem engedélyezték a magányos férfiaknak, a transzgendereknek, és a meleg pároknak, hogy Izraelen belül béranyaszerződést kössenek.

Azzal indokolták a változást, hogy ezeket az embereket diszkriminatív módon zárták ki a béranyák szerzésének lehetőségéből, és ez sértette az egyenlő bánásmód és szülővé válási jog követelményét.

- Hirdetés -