Hahó, a tenger(alattjáró)!

Fotó: Lévai Eszter

Avagy mi is az a tengeralattjáró-ügy?

Az izraeliekről sok mindent el lehet mondani, de kreativitásukat még soha senki nem kérdőjelezte meg. Tavaly például az országot járva kiderült, hogy valójában minden tengeralattjáró, vagy könnyedén azzá változtatható. Bárhová is mentünk, az utak mentén hatalmas tengeralattjárószerűségek bukkantak elő, melyek egyszer régen még hordók, tartályok, vas- vagy műanyag szerkezetek voltak. Ami kicsit is kerek volt, és rá lehetett applikálni egy propeller-félét, abból szorgos kezek azonnal tengeralattjárót kovácsoltak.

A Netanjahu-ellenes tüntetések egyik fő attrakciója a hatalmas, felfújható tengeralattjáró-utánzatok körbehurcolása volt, harsány dudálás és dobolás mellett, és a demonstrálók kezében is gyakran felbukkantak műanyag vizes palackokból, kartonokból, minden létező őrületből gyártott tengeralattjárófélék.

A tüntetők nem is csak a korrupt katonai közbeszerzések miatt tiltakoztak, melynek több gyanúsítottja már lebukott, és vádiratok készültek ellenük, hanem az ellen, hogy Mandelblit államügyész mindenféle vizsgálat nélkül, már a titok kipattanásának első napján kijelentette: “Netanjahunak ehhez semmi köze”. Miközben unokatestvére és bizalmasa, David Simron ügyvéd nyakig benne volt az ügyben, s a miniszterelnöki iroda több alkalmazottja, és a nemzetvédelmi bizottság általa kinevezett tagjai voltak a fő vádlottak.

A 3000-es akta, a tengeri katonai közbeszerzések ügye Netanjahu korruptságának szimbólumává vált.

A katonai vezetők semmit sem tudtak arról, hogy Izrael újabb tengeralattjárókat venne, Bogi Jaalon, akkori védelmi miniszter háta mögött zajlott az egész ügylet, sőt Netanjahu le is váltotta őt – az egyik legtisztességesebb tábornokot, aki tiltakozott, mert szerinte akkor nem kellett újabb tengeralattjáró a seregnek. A volt kormányfő Avigdor Libermant nevezte ki a védelmi tárca élére, aki aztán aláírta az üzletet.

Még ennél is jobban tüzelte a tüntetőket, amikor kiderült, hogy Netanjahu a vezérkar, a védelmi miniszter és a teljes kormány tudta nélkül hivatalosan jóváhagyását adta a németeknek ahhoz, hogy Egyiptom is fejlett német tengeralattjárókat vehessen, ami megkérdőjelezte Izrael katonai előnyét ezen a területen. Az egyiptomi tengeralattjáró fegyverkezésnek aztán jelentős szerepe lehetett a jelenlegi, újabb méregdrága tengeralattjáró-beszerzésekben.

Netanjahu tengeri fegyverkezése jóval érthetőbb lett, amikor kiderült, hogy a volt miniszterelnöknek van egy milliomos amerikai unokatestvére, Nathan Milikowsky, aki jelentős hasznot húz befektetései révén a ThyssenKrupp-üzletekből, és a segítségével megvett, majd eladott részvények feltűnően magas hasznot hoztak magának Netanjahunak. Az általa kinevezett főügyész, Aviháj Mandelblit azt nyilatkozta, hogy bizonyítékok hiánya miatt nem indítatja meg a Netanjahu elleni bűnügyi nyomozást ebben az ügyben. És nyomozás nélkül ugye nem is lesznek bizonyítékok…

A tüntetők egy éven át követelték az állami vizsgálóbizottság felállítását a gyanús ügyletekben, de ez az új kormány első hét hónapjában nem indult meg. Az elmúlt hetekben ezért ismét megjelentek a tengeralattjáró utánzatú konvojok Tel-Avivban, hogy nyomást gyakoroljanak a jelenlegi kormányra.

Ebben a kérdésben Lapid és Ganz szövetséget kötött egymással, ők is vizsgálatot követelnek. Vasárnap lesz a szavazás a kormány ülésén a vizsgálóbizottság felállításáról. Ayelet Shaked már kijelentette, hogy ellene szavaz, mert ez úgymond gyengítené a kormányt.

Alaposabban is kifejthetné, hogy a korrupció felgöngyölítése miért gyengít egy kormányt, miközben minden társadalomtudományi és politológiai kutatás éppen ennek ellenkezőjét állítja, nem is szólva a józan észről és a nemzetközi tapasztalatokról. Az emberek azt a kormányt tekintik erősnek, abban bíznak, amely valóban kiáll a korrupció ellen, felgöngyölíti és nyilvánosságra hozza az ilyen ügyeket. A korrupció viszont gyengíti a közbizalmat, a kormány hazai és külföldi megítélését.

Bennett még nem döntött, miként szavaz, de a Kék-Fehérre, a Merecre, a Munkapártra, és a Jes Atidra számíthatnak az egykori tüntetők, és a korrupció felszámolását követelő tisztes polgárok, akár demonstráltak Netanjahu ellen, akár ki sem mozdultak a foteljaikból.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.